'Uncharted': l'èxit de taquilla que es va rodar a Barcelona durant la pandèmia

Aquesta pel·lícula d'acció, i d'alguna traïció, és una adaptació d’un videojoc d’aquest mateix nom

3 min
Uncharted

BarcelonaEl 30 de gener del 1938 l’aviació franquista va bombardejar amb ràbia Barcelona. Aquell dia van morir més de dues-centes persones. Un dels focus més castigats va ser el Barri Gòtic. Avui encara es poden veure els forats de metralla que van provocar les bombes a la façana de l’església de Sant Felip Neri. Crec que està bé que s’hagin mantingut. Per fer memòria de fets que no haurien de repetir-se mai més. Les càmeres que van filmar Uncharted a la plaça Sant Felip Neri, que enfoquen la singular font octogonal, no van esquivar pas aquestes tristes empremtes de la Guerra Civil. 

Uncharted, una adaptació d’un videojoc d’aquest mateix nom, que podríem traduir com a fora del mapa, és una pel·lícula d’acció (espectacular la batalla naval aèria del final!), i també d’alguna traïció, que va ser rodada en part a Barcelona. Els actors protagonistes, Tom Holland i Mark Wahlberg, se’n surten de situacions límit, fins i tot amb algunes acrobàcies de l’estil Jackie Chan. És fàcil criticar el fet que els protagonistes, que busquen un tresor a Barcelona –en va: és molt lluny–, no semblen mai trobar-se en una situació real de perill. Però l’espectador ja sap que, com altres herois del cinema –Indiana Jones, Jack Sparrow... (tots dos s’esmenten a Uncharted)–, arribaran al final de la història sans i estalvis. És una pel·lícula sobretot d’aventures, de cap a cap. En realitat ja va haver-hi aventures abans de l’estrena: el guió es va filtrar a causa d'un robatori d’informació que va patir la productora, Sony Pictures. 

 “No és gens habitual que es rodin a Barcelona pel·lícules com aquesta, de pressupost molt alt. Uncharted va tenir un cost de 120 milions de dòlars”, comenta Eugeni Osácar, autor del llibre Catalunya de pel·lícula i Barcelona, una ciutat de pel·lícula. Osácar també té un llibre sobre Vicky Cristina Barcelona, la pel·lícula de Woody Allen ambientada a Barcelona. “Se n’ha parlat tant de Vicky Cristina Barcelona... Prefereixo conversar del fenomen Uncharted”, em comenta. Som a la gran esplanada de la Font Màgica de Montjuïc, una de les primeres imatges de Barcelona que apareixen al film. La font ara està quieta; sense aigua, vull dir. A la pel·lícula, en canvi, n’hi ha a dojo.

Eugeni Osácar a Montjuïc, on es va rodar 'Uncharted'

“Aquesta superproducció nord-americana estrenada el mes de febrer d’aquest any 2022 és la pel·lícula rodada a Barcelona que més ha recaptat, amb diferència: 401 milions de dòlars”, subratlla Eugeni Osácar, que posa de manifest que “a Barcelona, són habituals els rodatges de pel·lícules a l’Eixample, al Front Marítim... Però els productors d’Uncharted van buscar altres espais”. De la capital catalana, el primer que apareix al film és un pla aeri del temple expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo (“Barcelona. Spain”, es veu imprès amb lletres ben grans al costat d’aquesta església del cim de la ciutat). També es van enregistrar escenes a l’església de Santa Maria del Pi –quants fans d’Uncharted deuen haver-hi entrat per saber si hi ha la cripta secreta darrere l’altar que surt a la pel·lícula!– i al Born, on la pel·lícula situa la seu de la fictícia Fundació Moncada –esplèndides les imatges de tot el jaciment!–. A més, es va rodar al Palau Victòria Eugènia de Montjuïc, a la plaça Gaudí –amb la Sagrada Família al fons–, al carrer del Consolat de Mar i al recinte modernista de Sant Pau –costa d’identificar-lo–, entre altres llocs. Les platges de Sa Boadella (Lloret) i de Xàbia (País Valencià) també hi surten.

A Barcelona, Uncharted es va rodar durant la pandèmia. La ciutat estava molt i molt tranquil·la. No hi havia turistes ni gaires barcelonins al carrer. Fa de mal dir, però això va ser un avantatge. No pas per a tot l’equip, però: Antonio Banderas, que hi actua, va agafar el covid.

stats