DIARI DE CAMPANYA DE MADRID

Un vot pot canviar-ho tot

A una setmana de les eleccions, els resultats a l'estat espanyol són incerts i Mariano Rajoy intenta injectar optimisme

Joan Rusiñol
2 min
El candidat de les europees del PP, Miguel Arias Cañete, en un acte aquest diumenge a Calatayud, a l'Aragó. EFE

MadridLa política espanyola és més estable del que sembla. Tot i les paraules gruixudes i les polèmiques de broc gros, a l'hora de la veritat costa trencar tendències. Per això el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, afirma que ser un home previsible li funciona. Els 'marianistes' també atribueixen el seu èxit polític al fet de no precipitar-se, de saber deixar refredar l'ambient: el cap de l'executiu sap que, a Madrid, els canvis es couen a foc molt lent. Els populars estan convençuts que guanyaran aquestes eleccions però a les últimes hores s'ho han complicat. Rajoy s'ha hagut d'arremangar.

"Guanyarem aquestes eleccions, les guanyarem segur!", ha exclamat en un míting aquest diumenge a Conca. L'estat d'ànim del partit ha quedat tocat després del debat televisat i del comentari masclista del seu candidat, Miguel Arias Cañete. Alguns dirigents no s'expliquen com pot ser que no aprengui dels errors (recorden aquella comparació entre les dones i el regadiu); d'altres es fan creus que llegís tota l'estona les notes que portava anotades per al cara a cara. I, per acabar d'adobar les pitjors 24 hores de campanya del PP, divendres a la nit es va fer una foto –que va penjar a Twitter– amb un grup de noies al tren, que anaven de comiat de soltera. Una d'aquestes noies ha censurat –des d'un compte de la xarxa social– que l'aspirant popular utilitzés políticament la imatge i l'ha criticat per la reflexió sobre els debats entre homes i dones.

Ja comptaven a la seu del carrer Gènova que podia haver-hi algun sobresalt així? És probable. Tothom al PP coneix el tarannà d'Arias Cañete, poc avesat a cenyir-se a un guió prefabricat. Abans de començar aquests frenètics 15 dies, un alt dirigent del partit afirmava: "Em conformo guanyant per un sol vot". Ja fa temps que sabien que els seria dur vèncer perquè són uns comicis imprevisibles, sobretot per la dada de participació. Aquest vot de més o de menys, en funció del cantó que caigui, determinarà els propers mesos de la política espanyola.

La funció de Rajoy en aquesta última setmana de campanya serà provar de capgirar la tendència i tornar a marcar l'agenda. El clima d'alegria, confiança i esperit positiu (primaveral!) és essencial perquè el discurs del PP enganxi l'electorat. El cap de l'executiu s'implicarà a fons, visitant Sevilla, València, Màlaga i, divendres, dia de tancament, a Madrid. L'esperança dels populars és que la tensió es refredi i les coses tornin a respirar com ho feien a principis de la campanya. Les enquestes –fetes abans de la relliscada d'Arias Cañete– també diuen que el resultat serà ajustat però que el vot decidiu acabarà sent per al partit del govern.

Rajoy hi confia i, fidel al seu estil, intenta no perdre la calma: sap que a la política espanyola la realitat sol ser més previsible d'allò que aparenta.

stats