El PP guanya, per dos escons, unes eleccions que acaben amb el bipartidisme a Espanya

El PP ha obtingut 16 escons; el PSOE, 14; Izquierda Plural, 6; Podem, 5; UPyD, 4; Coalició per Europa, 3; Els Pobles Decideixen, 1; Ciutadans 2; Primavera Europea, 1

Agències
2 min
El cap de llista del PP, Miquel Arias Cañete, diposita el seu vot a Jérez de la Frontera / EFE

MadridEls comicis europeus celebrats aquest diumenge a Espanya han suposat la primera gran derrota del bipartidisme representat pel PP i el PSOE i la consegüent irrupció de forces polítiques que, com Podemos, s'estrenaven en una contesa electoral. El Partit Popular i el Partit Socialista havien utilitzat la campanya per intentar una major presència a les urnes que la que auguraven les enquestes perquè consideraven que la victòria estava aquesta vegada molt més ajustada que en altres ocasions.

L'abstenció s'ha quedat finalment en la tercera més alta de la història de la democràcia espanyola, però molts dels que s'han acostat als col·legis electorals s'han decantat per altres opcions a les dues majoritàries. Si cal parlar de partit guanyador, el PP es veu creditor d'aquest títol per haver estat el més votat i haver aconseguit setze escons al Parlament Europeu. Ha perdut vuit escons respecte als resultats del 2009, però ha avantatjat en dos als socialistes, que s'han deixat nou seients de l'Eurocambra pel camí.

La suma dels vots als dos grans partits no arriba al 50 per cent en unes eleccions en què hi ha hagut una alta fragmentació de l'esquerra, i aquest percentatge obligarà a una detinguda reflexió de populars i socialistes. Tots dos es neguen a fer una extrapolació d'aquests resultats com si fossin uns comicis generals perquè els condicionants són ben diferents i perquè consideren que les europees són vistes pels ciutadans com les més propícies per a donar un toc d'atenció.

A l'espera de les repercussions

Caldrà esperar a comprovar si el govern de Rajoy interpreta la victòria del PP com un aval a la gestió realitzada durant gairebé dos anys i mig de legislatura. De moment, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha fet la lectura que Espanya i Alemanya són els únics dos grans estats de la UE en què les eleccions d'avui han estat guanyades pels partits en el govern.

També caldrà estar atents a la repercussió que els resultats del PSOE tindran en la carrera per les primàries. Els socialistes havien secundat un pacte no escrit per no entrar de ple en aquest debat fins que es coneguessin els resultats d'avui. La cap de llista del partit a les europees, Elena Valenciano, ha reconegut que els resultats són molt dolents i no ha descartat possibles conseqüències. Aquest dilluns l'Executiva federal socialista que analitzarà la situació.

Si tot i la sagnia de vots el PP pot considerar-se guanyador per ser el partit més votat, també es veuen com a tals altres formacions com l'Esquerra Plural (que augmenta de dos a sis escons) , UPyD (que puja d'un a quatre), Ciutadans o Primavera Europea (ambdós aconsegueixen un). Especialment significatiu és el cas de Podemos, una formació hereva del 15M, novell en els processos electorals i que en la seva primera cita ha aconseguit cinc representants.

Les d'aquest diumenge han estat les primeres eleccions a tot Espanya des de les legislatives de novembre de 2011 i els resultats obligaran a repassar estratègies davant les que arribaran el 2015: municipals , autonòmiques i generals.

stats