Microsites 27/03/2014

Per què els nens han d'aprendre a programar? Us n'oferim 5 motius

L'arribada de la tecnologia a les escoles fa que cada vegada més assignatures ensenyin eines informàtiques a l'alumnat

Bernat Vilaró
2 min

BarcelonaL'arribada de la tecnologia a les aules fa que moltes assignatures barregin informàtica i continguts acadèmics a l'hora d'ensenyar una lliçó. Així, cada vegada hi ha més iniciatives que demostren que ensenyar programació informàtica als alumnes és important.

És el cas de la iniciativa Code.org, que compta amb el suport de celebritats com Bill Clinton, Mark Zucherberg o Bill Gates, entre d'altres. Aquest programa presenta eines per començar a programar a partir de nivells bàsics, enfocats a nens i nenes.

De fet, el portal web d'aquesta iniciativa hi diu en català: "Introdueix el teu nom si consideres que cada alumne de cada escola hauria de tenir l'oportunitat d'aprendre informàtica".

En un article publicat al web del Mobile World Capital Barcelona, Javier Pastor proposa cinc motius pels quals els nens i nenes haurien de saber programar.

"Els arguments que defensen l'ensenyança de la programació són diversos, però els que ho defensen creuen que les implicacions d'aquest ensenyament van molt més enllà de la mera facilitat per desenvolupar programes informàtics", assegura Pastor al seu article.

"Molts dels fonaments de la programació permeten solucionar també situacions de la vida real", continua l'autor.

En l'article, Pastor assenyala la interfície de Scratch (creat per l'institut Tecnològic de Massachusetts) com un dels mitjans més populars pels quals els nens puguin començar a programar.

5 motius per aprendre a programar

1. Aprendre a programar ajuda a solucionar problemes. Molts dels principis de la programació poden utilitzar-se per resoldre conflictes de la vida real, més enllà d'aprendre i crear productes reals.

2. Com aprendre un idioma més. Les tècniques i el llenguatge que s'utilitzen en programes com l'Scratch estan orientats als infants.

3. Els nens tenen avantatge. Aprendre matèries diferents com les que es fan en els cursos de programació amplia la capacitat dels alumnes, i ajuda que els nens i nenes pensin i s'enfrontin millor als problemes.

4. Alfabetisme digital. Segons Pastor, la rellevància de la tecnologia fa que actualment s'hi pugui interactuar de manera natural. Els nens i nenes que aprenen a programar no només interactuen amb la tecnologia, sinó que també la creen i s'expressen a través d'ella de diverses maneres.

5. Es necessiten programadors. La demanda de programadors creixerà de forma dramàtica els propers anys. Només als Estats Units es calcula que per al 2020 hi haurà un milió de feines més dels que es podran cobrir amb els llicenciats i enginyers d'Informàtica segons els plans d'estudi actuals.

Finalment, Pastor enllaça un altre article on hi ha aplicacions amb les quals els nens i nenes poden aprendre a programar de manera senzilla.

stats