Especials Nits d'estiu 11/06/2021

El privilegi de passar una vetllada més enllà de les estrelles

Sopars en observatoris a Collserola, el Montsec i Prades

3 min
Un sopar a l'Observatori Fabra, amb explicacions d'experts, en una imatge d'arxiu

A l’Observatori Fabra de Barcelona

L’Observatori Fabra de Barcelona porta 117 anys estudiant la meteorologia, l'astronomia i la sismologia. Prop del cim del Tibidabo, és un espai privilegiat que permet contemplar el cel amb tota la immensitat. A l’estiu, l’observació de planetes a ull nu, els Perseids i l’anomenat triangle d’estiu format per les estrelles Altair, Deneb i Vega, són alguns dels fenòmens que converteixen les hores nocturnes en les més fascinants. I l’Observatori Fabra les combina amb la divulgació científica i la gastronomia.

Les nits a l’observatori comencen amb un sopar que se serveix a la terrassa de l’edifici. Els visitants poden escollir entre diferents menús que combinen la imaginació amb productes elaborats i de qualitat. Després de les postres, hi ha una conferència de divulgació científica que els obre les portes del museu, la sala noucentista i el telescopi de passos, fins a accedir a la sala de la gran cúpula. Des d’allà, observen constel·lacions llunyanes i gran part del sistema solar a través d’un telescopi que data del 1904 i que és considerat un dels més grans i antics d’Europa encara en funcionament.

Reserves a sternalia.com

A l'Observatori d'Àger primer es veu un film i després s'obre la cúpula per veure el cel a ull nu

A l’Observatori d’Àger

El Centre d’Observació del Montsec, a Àger, és en un dels entorns amb menys contaminació lumínica del sud d’Europa. De dimarts a diumenge els mesos de juliol i agost –i la resta de l'any, tots els divendres i dissabtes– podeu viure una experiència astronòmica en una de les millors instal·lacions de tot Europa. L’aventura comença amb un sopar a la Masia Rural d'Àger, que compta amb certificació Starlight, que vol dir que vetlla per preservar la foscor del cel amb una il·luminació correcta .

Després, a l’observatori comença una visita nocturna didàctica i entretinguda, amb un film sobre l’origen de l’univers que dona pas a l’obertura de la impressionant cúpula per poder observar el que s’ha vist en pantalla en directe i a ull nu. La segona part de la visita és a l'aula-observatori, una sala circular amb un gran telescopi que mostra les imatges que capta a través d’unes pantalles instal·lades als seus peus.

Reserves a lleidaitu.com

A Prades, l’activitat es fa al voltant de l’ermita de l’Abellera

Al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades

El Parc Astronòmic de Prades també ofereix experiències nocturnes sota el cel estrellat, com és la proposta "Vins, estels i ermites". L’activitat es fa al voltant de l’ermita de l’Abellera i inclou un tast de vins comentat per un guia especialitzat en enoturisme i un tast de formatges de la vall del riu Brugent.

La qualitat del cel de les muntanyes de Prades i el Montsant compta amb la certificació d’Espai de Medi Nocturn Protegit, per això val la pena deixar-se meravellar pels cels estrellats en espais com aquest i reconèixer els objectes observables en aquesta època de l’any de la mà dels Guies Astronòmics Starlight i de les explicacions sobre cossos celestes que acompanyen el tast de vins. Els participants clouen l’activitat amb una observació astronòmica amb telescopis automatitzats.

Reserves a parcastronomicprades.cat

stats