Coca Cola i Damm es queden Cacaolat

L'operació per salvar el Cacaolat de la fallida i possible desaparició ha estat una història amb final feliç a la indústria catalana, batalla judicial inclosa

Elena Freixa
2 min
Fàbrica de Cacaolat al carrer Pujades de Barcelona/FERRAN FORNÉ

BarcelonaLa salvació del fabricant de batuts català Cacaolat, després del risc de veure marxar la firma de Catalunya i de molts embolics, ha arribat finalment amb la cervesera Damm i la distribuïdora de Coca Cola, Cobega. Les dues empreses són les noves propietàries de l'empresa, que va veure en perill el seu futur després de l'esfondrament del grup empresarial Nueva Rumasa.

Durant deu mesos, el jutge del mercantil número 6 de Barcelona va tutelar un intens procés per buscar un comprador que es quedés la unitat productiva (fàbrica i treballadors) i garantís la continuïtat de l'activitat industrial a Catalunya.

Al final, a Cacaolat li van sortir més pretendents dels esperats i diversos grups empresarials van presentar ofertes formals per ser-ne els nous amos.

Vichy Catalán va fer el primer pas endavant per comprar Cacaolat i el grup Leche Asturiana també va presentar batalla, però finalment va ser l'oferta conjunta de Damm, Cobega i el grup inversor Victory la que, amb 130 milions d'euros i un pla industrial, va acabar guanyant.

La Generalitat es va implicar en el procés perquè el batut de xocolata persistís a Catalunya, sobretot quan a Madrid, els administradors concursals de Clesa van demanar que Cacaolat es vengués des d'allà, ja que ells n'eren els amos.

L'estira i arronsa entre els jutjats de Madrid i Barcelona va començar i Clesa va recórrer fins i tot al Suprem per aconseguir l'acumulació del concurs al jutjat madrileny. Finalment, però, el cas s'ha tancat aquí i l'acord monetari preveu que uns 35 milions d'euros acabin cobrint una part del deute de Clesa.

El 2012, esperen els treballadors de Cacaolat, es començarà a moure la maquinària per complir amb els plans dels nous amos. Les plantes, tant la de Barcelona com la de Saragossa (aturada puntualment fruit de la crisi a Nueva Rumasa) han d'anar tornant a la normalitat.

A més a més, el 2013 s'ha de traslladar la fàbrica del Poblenou de Barcelona fins a l'antiga Damm de Santa Coloma de Gramenet i s'hi traslladarà el 100% dels treballadors.

stats