Esports 03/07/2012

Europa es rendeix a l'èxit de l'estil Barça

Amb set blaugranes a les seves files, la selecció espanyola ha guanyat la seva segona Eurocopa. Seleccionadors, jugadors i experts atribueixen part de l'èxit al joc del Barça i alaben Xavi i Iniesta.

Nuria García / Martí Molina
3 min
XAVI, EL CERVELL  El migcampista de Terrassa ha estat, juntament amb Iniesta, un dels jugadors més alabats de la selecció espanyola.

BARCELONA.La discussió està servida. Qui és el pare de l'èxit de la selecció espanyola? ¿La bona tasca de Vicente del Bosque com a seleccionador i entrenador de l'equip o el fet que la majoria de futbolistes i l'estil de joc siguin els del Barça? Mentre molts analistes espanyols han fet seva una manera de jugar fins a considerar-la pròpia, a Europa no hi ha gaires dubtes que aquests quatre anys plens de victòries i títols tenen la base a La Masia blaugrana.

"Espanya ha canviat el futbol. […] Luis Aragonés va tenir el valor de renovar la selecció i apostar per un estil basat en el control de la pilota. I Del Bosque ha incorporat jugadors i ha creat un bloc compacte. […] Un estil de joc que tothom vol imitar", assegurava ahir El Mundo . Un punt de vista notablement diferent al que tenen altres mitjans de comunicació i jugadors i entrenadors de les seleccions que han disputat aquesta Eurocopa. "La selecció espanyola s'emmiralla en l'estil de joc del Barça: una línia de quatre en defensa, i al davant un sistema 1-2-1-2, amb Silva i Iniesta a les bandes i Cesc amb un paper lliure", deia l'exinternacional anglès Dany Mills, actual analista de la BBC anglesa.

D'altra banda, Laurent Blanc, que va dirigir la selecció francesa en aquesta competició, assegurava que "la filosofia de joc d'Espanya és la del Barça" i que "encara ningú no ha trobat cap estratègia" per derrotar-los. Un punt de vista molt similar al de l'internacional alemany Philipp Lahm, que deia que "Espanya es beneficia de tenir jugadors del Barça a l'equip i això l'ha ajudat a ser campiona d'Europa i del Món". Darijo Srna, capità de la selecció croata, considerava que la roja havia "madurat al mateix temps que el Barça", amb "nous jugadors" però "mantenint l'estil de joc" blaugrana.

La premsa també es rendeix a aquesta manera tan peculiar de jugar a futbol. I en alguns casos centra els elogis en les figures dels blaugranes Xavi i Iniesta. "Xavi és un mestre marcant el compàs. En el moment adequat l'alenteix, i accelera quan veu el rival contra les cordes", explicava la Gazzeta dello Sport . A França, L'Équipe qualifica el de Terrassa com "el migcampista clarificador d'una generació d'or". I a Anglaterra The Times destaca Xavi i Iniesta "no només per la quantitat de gols de l'equip, sinó per la qualitat joc". A tot això, The Independent afegeix que el manxec ha "inspirat" l'equip cap al triomf.

D'altra banda, i sobre la victòria en la final de l'Eurocopa contra Itàlia, el diari Kicker assenyala que "Itàlia mai no va trobar mitjans per aturar l'ofensiva espanyola, iniciada amb el genial creador de passades Xavi i els tres atacants imparables: Silva, Cesc i Iniesta". Encara a Alemanya, el Frankfurter Allgemeine opina que la roja "és l'expressió de l'estil de joc, voluntat de lluita i unió com a equip", mentre que el tabloide Bild diu que "el món futbolístic honora un equip que va dur de corcoll la defensa italiana amb passades curtes i ràpides". Ni més ni menys que el mateix model de joc que ha dut el Barça de Pep Guardiola al cim del futbol europeu i mundial els últims quatre anys.

Èxits en paral·lel

Els títols de la selecció espanyola van començar a arribar en el mateix moment que el Barça de Pep Guardiola iniciava la seva era triomfant. El combinat estatal guanyava la primera Eurocopa quan el tècnic de Santpedor es feia càrrec del Barça. En aquella ocasió, només tres blaugranes van ser partíceps de l'èxit de la selecció espanyola -Puyol, Iniesta i Xavi-, però tot just dos anys més tard, quan Guardiola va començar a fer rutllar la màquina del Barça, a guanyar títols i a fer pujar jugadors del filial, vuit jugadors del Barça van ser convocats per Vicente del Bosque per jugar el Mundial de Sudàfrica. Ara, a l'Eurocopa d'Ucraïna i Polònia, han estat set -vuit, si comptem el recent incorporat Jordi Alba- els jugadors del Barça que han aconseguit aquest èxit europeu. Després de quatre anys d'èxits, Xavi i Iniesta han aixecat 17 títols (14 al Barça i 3 amb la selecció) i per completar tot el palmarès només els falta la Copa Confederacions.

stats