Esports 09/01/2020

Raúl de Tomás es converteix en el fitxatge més car de la història de l'Espanyol

Els blanc-i-blaus paguen 20 milions més 2 en variables pel madrileny, que supera Matías Vargas

Roger Requena
4 min
Raúl de Tomás ha passat aquest matí la revisió mèdica a la Clínica Corachán

Barcelona“No escatimarem esforços perquè tots puguem estar orgullosos de l’equip al final de la temporada”, va anticipar Chen Yansheng durant la junta d’accionistes de l’Espanyol de mitjans de desembre. Un mes després, el president blanc-i-blau ha complert la promesa donant el permís a l’àrea esportiva per fitxar un davanter, Raúl de Tomás, que es converteix en la gran aposta del club per aconseguir la salvació: arriba per 20 milions més 2 en variables en funció del rendiment esportiu del jugador. Tal i com ha comunicat a la Comissió de Mercats i Valors de Portugal, el Benfica -club que està obligat a informar d'aquestes operacions al cotitzar a la borsa- també disposarà d'un 20% del valor de la plusvàlua que pugui generar una futura venda a un altre equip.

El comunicat del Benfica a la Comissió de mercats i valors de Portugal

Tot i que el club comptava amb fer l'anunci oficial aquest dimecres, s'ha ajornat a dijous "per qüestions burocràtiques". L'Espanyol ha fet oficial el traspàs aquest dijous al matí, un cop s'han tancat els darrers serrells de l'operació. El jugador, que va arribar a Barcelona la nit de dimecres, serà presentat aquesta tarda (16.30 h) a l'RCDE Stadium, després que hagi superat la pertinent revisió mèdica. Firma fins el 30 de juny del 2026.

Un autèntic regal de Reis que arriba per corregir la feina mal feta en els últims dos mercats, en què l’Espanyol no va saber trobar un recanvi que assegurés unes xifres golejadores similars a les de Borja Iglesias. Ferreyra, el primer escollit, amb prou feines ha anotat tres gols en Lliga en l’any que porta vestint de blanc-i-blau, i és força probable que quedi relegat a un rol secundari. Calleri, que en suma un en mig curs, agrada més a Abelardo i serà la principal competència pel punta madrileny, que estava descontent amb la seva situació al Benfica, on no tenia el protagonisme esperat. El conjunt portuguès no ha vist amb mals ulls la possibilitat de deixar-lo sortir després de recuperar la inversió feta per un jugador que no estava tenint el rendiment esperat: 3 gols en 17 partits. El punta s'ha acomiadat del Benfica a través d'un vídeo publicat a les seves xarxes socials, i també s'ha presentat davant de la seva nova afició. "Vinc amb moltes ganes i il·lusió d'ajudar a l'equip a canviar la situació. Tan de bo tot surti molt bé en el futur", ha explicat en un altre vídeo.

De Tomás torna a la Lliga espanyola després de no acabar d’encaixar en un campionat, el portuguès, en què li ha faltat temps i minuts de joc per adaptar-se. Malgrat ser titular en les primeres sis jornades de la Lliga NOS, no va aconseguir-hi cap gol, una sequera que, juntament amb una lesió al turmell, el van conduir a l’ostracisme. La irrupció de Carlos Vinícius (15 gols en 22 partits), juntament amb la preferència d’altres davanters com Seferovic o Chiquinho, van portar l’entrenador del Benfica, Bruno Lage, a deixar De Tomás fora de les últimes alineacions. Un factor decisiu que ha aprofitat un atent l’Espanyol que feia mesos que tenia encarrilades les converses amb un davanter a qui segueix des del 2012. El club blanc-i-blau no només veu gols en el madrileny (15 en 39 partits amb el Valladolid i 38 en 66 duels amb el Rayo Vallecano), sinó un davanter afamat que coneix la Lliga espanyola, que està en una edat idònia per donar un gran rendiment (i per revaloritzar-se), que sap què és ser la referència ofensiva en un equip necessitat en el qual sovint s'han de fabricar gols del no res, i que vol tornar a sentir-se important en un club que aposti decididament per ell.

Raúl de Tomás serà el fitxatge més car de la història de l'Espanyol

La plantilla més cara de la història de l'Espanyol

La compra de De Tomás significa també donar un cop sobre la taula que ha de servir per proporcionar més arguments a l’equip i retornar la il·lusió d’una afició que veu com, després d'un horrible final del 2019, el 2020 només porta bones notícies. Després del valuós punt –i canvi d'imatge– aconseguit al derbi, el club fa ara una aposta decidida i valenta per mantenir la categoria i evitar el descens. Per diners, si més no, no serà: el que fins ara era el segon fitxatge més car de la història del Benfica (20 milions van pagar-ne a l’estiu al Madrid) es converteix ara en el més costós de la de l’Espanyol (22,5, si es compleixen els variables).

Amb el madrileny, Chen Yansheng bat per quart any consecutiu el rècord de diners invertits en un jugador: l’agost del 2017 van ser 8,3 milions per Darder. El juliol del 2018, 10 per Borja Iglesias. El juliol del 2019, 10,5 per Matías Vargas. Ara, el club fa un esforç econòmic i trenca la política d’invertir només la meitat del que ingressa en vendes. A falta de concretar quins seran els pròxims moviments d’entrada i sortida d’aquest mercat hivernal, l’Espanyol ha ingressat en aquest exercici 39,1 milions (26,6 per Borja Iglesias i 12,5 per Hermoso) i n’ha invertit 38,5 (que podrien ascendir als 41 si es compleixen els variables pactats per De Tomás). Després de la venda del Panda, coincidiran en l’actual Espanyol quatre dels cinc fitxatges més cars de la seva història en la que ja és la plantilla més cara que ha tingut mai (63 milions). Un equip que, paradoxalment, no tindrà altre objectiu que la permanència.

stats