Ciclisme
Esports 24/03/2021

Adam Yates torna a coronar Vallter 2000 i presenta candidatura per guanyar la Volta

El britànic de l'equip Ineos ja mana a la general després d'una etapa animada per l'incombustible Alejandro Valverde

3 min
Adam Yates, guanyant la tercera etapa de la Volta

BarcelonaAls seus 28 anys, l'anglès Adam Yates sembla disposat a anar engreixant el seu palmarès. El ciclista de Bury ha arribat el primer al cim de Vallter 2000, on ja havia guanyat l'any 2019, i presenta candidatura a imposar-se a la general en l'edició del centenari de la Volta Ciclista a Catalunya. Per segon dia consecutiu, l'equip Ineos ha vist com un dels seus guanya l'etapa. Si dimarts va ser l'australià Rohan Dennis a la contrarellotge de Banyoles, avui ha estat Yates, que de passada ha aconseguit la primera posició de la general després d'acabar els 203,1 km de la tercera etapa amb un temps de 5 hores i 58 segons. Yates li treu a la general 45 segons a l'australià Richie Porte (Treak-Segafredo) i 50 al portuguès Joao Almeida (Deceuninck).

Yates, que els primers anys de la seva carrera semblava viure a l'ombra del seu germà Simon, ha anat treballant amb paciència durant els últims anys. Malgrat no acabar de despuntar a les tres grans curses del calendari, la seva bona feina li va permetre engreixar la llista d'estrelles de l'equip Ineos aquesta temporada. L'equip britànic aterrava a la Volta amb un cartell ple de grans noms en què la condició de número 1 podia ser adjudicada a diferents corredors, com l'equatorià Richard Carapaz. Però ha estat Yates qui s'ha penjat de l'esquena la condició de favorit a la Volta amb un atac demolidor en els últims dos quilòmetres de Vallter 2000.

La tercera etapa de la Volta, entre el Canal Olímpic de Castelldefels i Vallter 2000, havia de servir per posar a prova els favorits. I així estat. Si alguns, com Chris Froome (Israel Start-up), han demostrat estar fora de forma, altres han aprofitat les primeres rampes dels Pirineus per donar guerra, com l'incombustible Alejandro Valverde (Movistar). El murcià, de 40 anys, ha atacat quatre cops, encara que finalment s'ha vist superat tant per Yates com pel colombià Esteban Chaves (BikeEchange). Chaves ha entrat a 13 segons de Yates. Valverde, campió de la Volta en tres ocasions, s'ha enfilat fins a la sisena posició de la general després de cedir 19 segons.

Ha estat una etapa d'aquelles que comença amb un punt de mandra dins d'un gran grup conscient que cal creuar mig país abans d'enfilar-se cap a un cim especial. Des del mar fins a uns Pirineus encara amb prou neu, en una etapa preciosa en què s'ha viscut una escapada liderada per Francisco Galván (Kern-Pharma) i Alexander Kamp (Trek-Segafredo), que han rodat per davant del grup durant bona part del dia. Els escapats han arribat a Setcases encara amb un coixí de temps prou gran, però un cop han arribat les rampes de més del 7,5% de Vallter 2000, han estat enxampats quan l'Ineos i el Movistar han imposat un ritme molt dur.

L'equatorià Richard Carapaz (Ineos) ha estat sempre atent, tot i que als últims dos quilòmetres ha decidit no aspirar a lluitar pel triomf amb Yates i ha cedit uns segons clau. Tampoc ha pogut aguantar el fins ara líder, el portuguès Joao Almeida (Deceuninck), que s'ha deixat tot el temps que havia guanyat a la contrarellotge de dimarts. Tal com li va passar al Giro fa dos anys, un cop ha arribat la muntanya Almeida ha patit. Qui no ha tingut el dia ha estat el català Marc Soler (Movistar), despenjat ja en els primers atacs a la part final de l'etapa.

Yates guanya així per primer cop vestint el color negre d'Ineos i demostra estar recuperat després de l'ensurt al Tour dels Emirats, competició en què va acabar a l'hospital després de patir una forta caiguda. Ja recuperat, el britànic defensarà el mallot de líder a l'etapa reina de la Volta, aquest dijous, entre Ripoll i Port Ainé, de 166,5 quilòmetres, amb tres ports, dos de categoria especial i un de primera.

stats