07/04/2016

Adéu a l’home que va vertebrar l’esport català

3 min
David Moner, president d’honor de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, en una imatge de l’any 2013.

BarcelonaDavid Moner, president d’honor de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), ha mort aquest dijous a Barcelona. L’home que va ajudar a vertebrar l’esport català tenia 83 anys. Nascut el 19 de març de 1933, va arribar a la presidència de la UFEC l’any 1996, després de ser el màxim dirigent de la Federació Catalana de Natació entre els anys 1977-81 i 1985-95. Abans havia estat al capdavant de la Federació de Rem, entre els anys 1964-66 i 1967-70.

Durant els 18 anys del seu mandat la UFEC va passar de tenir un pressupost de 120.000 euros a gestionar-ne un de 25 milions. Una altra de les seves grans aportacions va ser la creació de recursos propis. Quan ell va arribar a la presidència, el 95% dels ingressos arribaven a través de subvencions públiques i quan es va retirar el percentatge no arribava ni tan sols al 5%. David Moner va crear una organització autosuficient, que es basava en tres grans potes: corredoria d’assegurances, serveis a les federacions i gestió de les instal·lacions. Això va permetre consolidar l’esport català.

David Moner es va acomiadar el 17 de juny del 2014 de les federacions esportives catalanes, de les autoritats polítiques i del món esportiu català i va donar el relleu testimonial del seu càrrec al seu delfí, Gerard Esteva, actual president de la UFEC. “Estic molt content de la meva etapa. He fet front a moltes dificultats, però mai ho he fet sol”, va dir. Cansat dels atacs del govern espanyol a l’autonomia de l’esport català, l’advocat va decidir plegar.

Un dels seus grans llegats és la internacionalització de l’esport català. El seu paper va ser clau perquè la Federació Internacional de Patinatge (FIRS) acceptés provisionalment Catalunya el 26 de març del 2004 a Miami. La selecció catalana va poder disputar i guanyar el Mundial B celebrat a Macau (Xina) i es van guanyar el dret esportiu a competir al Mundial absolut de San José (Estats Units). Espanya va activar la seva maquinària diplomàtica i va pressionar els integrants de la FIRS perquè votessin en contra de l’admissió definitiva de Catalunya durant una esperpèntica assemblea que es va fer a Fresno (Califòrnia).

“Sense ell no seríem el que som”

La gestió de David Moner li va valer diferents distincions, com els anells d’or del Comitè Olímpic Internacional, la medalla d’or al Mèrit Esportiu de la Ciutat de Barcelona i la prestigiosa Creu de Sant Jordi. Les mostres de condol van ser unànimes. “L’esport català plora el traspàs de David Moner. Gràcies per una vida de servei a l’esport del país”, va lamentar Gerard Figueras. El secretari general de l’Esport va qualificar el president d’honor de la UFEC de figura clau en el món de l’esport federat català i va destacar la seva contribució a l’esport del país, “gràcies als seus seixanta anys de vinculació amb aquest sector”.

“David Moner ha sigut una persona clau en el foment i el creixement de l’esport federat català, al qual va servir durant la seva vida i al qual va dotar del potencial que té avui”, va dir Neus Munté, consellera de la Presidència del Govern.

“És un dia molt trist per a l’esport català. La seva pèrdua és sentida i ens deixa un buit a tots aquells que hem tingut la sort d’estar junts al seu costat. David Moner ha sigut un exemple com a dirigent esportiu, un home amb temperament i energia, constructor del model d’èxit esportiu català, i sempre a prop de l’esport de base. És gràcies a ell i al seu mestratge que avui l’esport català és un referent a escala mundial -va assegurar Gerard Esteva-. L’energia amb què va defensar sempre els interessos dels clubs i les federacions el van portar a ser el veritable referent de l’esport a casa nostra. Després de més de 60 anys al servei del país va fer un pas al costat per deixar que el seu equip continués liderant la UFEC i l’esport, un acte de generositat i visió admirable. Sense ell no seríem el que som”.

“El llegat de David Moner quedarà per sempre i ara tothom reconeixerà el que alguns ja van fer en vida: reconèixer que ha sigut un dels millor dirigents de la història de l’esport”, va opinar Jordi Sans, director esportiu i de relacions institucionals de la UFEC.

stats