Natació

Andrea Fuentes salva la vida d'una nedadora que s'ha desmaiat dins de l'aigua

L'entrenadora catalana de l'equip dels EUA es llança a la piscina ràpidament per rescatar la seva pupil·la Anita Álvarez

2 min
El moment en què Fuentes salva Anita Álvarez

BarcelonaLa nedadora estatunidenca de natació sincronitzada Anita Álvarez va ser víctima d'un gran ensurt en la jornada de dimecres dels Mundials de natació que se celebren a Budapest. L'atleta es va desmaiar dins de l'aigua mentre feia els seus exercicis en la final de solo lliure de natació artística. L'accident va quedar en només un desagradable ensurt gràcies a la ràpida intervenció de la seva entrenadora, la catalana Andrea Fuentes, que es va tirar immediatament a la piscina per rescatar la seva pupil·la.

"Vaig donar-li dues bufetades a la cara cridant-li «Anita, respira!» i ni així respirava", explicaria posteriorment Fuentes en una entrevista a la Cadena SER després dels fets. "Els socorristes no es tiraven a la piscina i jo els cridava des de l'altra banda. Al final vaig saltar jo. Veia com ella anava caient cap al fons i vaig nedar tan ràpid com vaig poder. La roba em pesava com vint quilos!", explica l'exesportista i actual entrenadora de l'equip de natació sincronitzada dels Estats Units.

Quan va aconseguir treure a la superfície la seva pupil·la, es va adonar que tenia la boca clavada i no podia respirar. "Jo la volia girar, per posar-la cap per avall i que tragués l'aigua que s'havia empassat", explica. Amb la reanimació, gairebé dos minuts després, van poder fer que Álvarez reaccionés, vomités tota l'aigua i recobrés la consciència. Després d'abandonar la piscina en llitera, l'atleta es va recuperar i l'equip de natació sincronitzada dels Estats Units va confirmar que estava fora de perill. "Va ser molt intens. Els metges li van prendre les constants vitals i tot estava bé, tenia les pulsacions i la pressió normals, però la qüestió és que no respirava. Crec que ha estat dos minuts almenys sense respirar perquè tenia els pulmons plens d'aigua", va explicar Fuentes a RAC1.

Anar "al límit"

Andrea Fuentes, nascuda a Valls, és l'entrenadora de l'equip de natació sincronitzada dels Estats Units des del 2018. Durant la seva etapa com a nedadora, va ser quatre cops medallista olímpica i tretze vegades medallista en Mundials. L'entrenadora, que va tenir una intervenció vital per salvar la vida de Álvarez, també va explicar que no és el primer cop que passa una cosa així. "A ella li agrada arribar al límit i a vegades es passa. No és la primera vegada. El que succeeix és que quan li passava, surava, no es quedava sense respirar, ja va passar al Preolímpic. Tot i que aquest cop ha sigut diferent", explicaria Fuentes al diari As. "Ha demostrat ser una atleta sense por de descobrir els seus límits. Però està clar que no es pot forçar tant. Cal donar-ho tot menys la vida. En atletisme o ciclisme els esportistes vomiten o també es desmaien. El nostre problema és que, com que som dins l'aigua, pot ser més greu i, a més, li va tocar en una prova en què estava sola. L'esport és anar al límit i a vegades et passes".

Després de les proves mèdiques que se li han realitzat a la nedadora nord-americana no s'ha trobat cap anomalia en el seu organisme i, després de descansar durant aquest dijous, tornarà a la competició divendres per continuar disputant el Mundial. Anita Álvarez no vol marxar del campionat sent recordada com la nedadora inconscient al fons de la piscina, sinó que vol tornar a competir i brillar ensenyant les seves habilitats.

stats