BARÇA
Esports 30/05/2015

Quan un noi basc va conèixer una noia polonesa abans d'una final de Copa

Milers d'aficionats de l'Athletic han envaït de forma festiva Barcelona

Toni Padilla
3 min
El centre de Barcelona, ple d'aficionats bascos

Barcelona"No lo casamos, seguro. Aunque quizás se arrima un poco..."

Dues noies amb la samarreta de l'Athetic riuen observant com un amic seu intenta lligar amb dues turistes poloneses. Els explica coses de l'Athletic. Elles diuen que els agrada el Barça. I el noi, optimista, els diu: "Barça? Els guanyem... bevent. Jugant no, crec". I segueix picant pedra.

Milers d'aficionats de l'Athletic han arribat a Barcelona per viure la final de la Copa del Rei. "M'han dit d'uns que han vingut des de Nova York, uns bascos que hi viuen", m'expliquen uns nois a la porta d'un restaurant... basc. "Que podríem anar a un altre bar que no sigui basc? Hosti, sí. Bé, no oblidis que som molt conservadors, en el fons. Votem PNB!", i segueixen cantant.

La previsió dels Mossos d’Esquadra és que en total arribin uns 50.000 'athleticzale' –seguidors de l’Athletic Club–, 15.000 dels quals sense entrada però amb l’esperança d’adquirir-ne alguna a la revenda. Els membres de la Penya de l'Athletic de Barcelona, de fet, han rebut moltes ofertes per comprar entrades de socis del Barça. Si no aconsegueixen entrades, aquests aficionats podran veure la final a les pantalles gegants de la Fan Zone, a plaça Espanya.

"En el fons, tots sabem que segurament ens toca perdre. Ara, som gent positiva i això s'ha convertit en una festa. En un acte social. Saps què m'agrada de ser de l'Athletic? Doncs això", diu el Galder, assenyalant amb els dits un grup d'avis vestits amb la samarreta de l'Athletic. "La primera final que vam viure plegats, viatjant en cotxe, va ser aquella perduda amb el Betis del 1977", m'expliquen aquest grup de senyors. "I des de llavors, totes les finals", afegeixen. Són de Barakaldo. De mitjana, tenen 65 anys. I van vestits de dalt a baix de blanc i vermell.

El Jon ha arribat sense hotel. "Ni imagino que no guanyem la final. Així que he decidit celebrar-ho tota la nit i ja arribaré borratxo al vol de tornada", diu. "I si toca perdre? Doncs tota la nit intentant oblidar-ho", afegeix. Poc després, s'emocionen en veure davant de la catedral Julio Salinas, que es fa fotos amb els aficionats bascos, tot lamentant que els seus fills siguin més del Barça.

El Lehoi Beltz (Lleó Negre), l’única penya de l’Athletic Club que hi ha a Barcelona, ha viscut una nit llarga i avui torna a ser un punt de trobada. Els seus socis han potenciat diverses activitats, com l’arribada d’una gavarra al port de Barcelona. "La gavarra són els Reis Mags", diu el Borja rient. "Tothom en parla i mai l'he vista", diu de broma, ja que la gavarra és el vaixell on els jugadors del club celebren qualsevol títol. I no surt a la ria des del 1984. El Borja és del 1987.

La Maite, anomenada 'Maitetxu' pels seus amics, va envoltada de persones vestides de blaugrana. "Fa 30 anys que estic a Catalunya" diu. "I sóc feliç. És com ser a casa", diu, ja que és filla de Bilbao i està casada amb un català. Li ha vingut tota la família. "L'Athletic és una família. Una gran família", afegeix mirant com els seus familiars bascos fan cua comprant estelades en un negoci del barri de Gràcia.

"No he vist mai l'Athletic guanyar res. Però potser aquesta nit serà diferent", diu el Mikel, fent volar una bandera. "Avui guanyarà la Copa l'Athletic?", li pregunto. "No, la polonesa m'ha donat el seu WhatsApp. Aquesta nit quedaré amb ella", i segueixen cantant.

stats