Tenis

Austràlia estreny el setge sobre Djokovic investigant si ha mentit tant en el test de covid com en el visat

El serbi admet "errors humans" i haver assistit a un acte malgrat haver donat positiu aquell mateix dia

4 min
Novak Djokovic amb el seu equip a la pista de Melbourne

BarcelonaNovak Djokovic segueix preparant el seu debut a l'Open d'Austràlia enmig d'una tempesta mediàtica que l'ha convertit, per a molts, en un esportista poc modèlic per no voler vacunar-se, mentre que d'altres l'han batejat com "l'heroi del món lliure". La decisió del serbi de no vacunar-se, sumada a una cadena d'errades tant de l'equip del serbi com dels organitzadors de l'Open d'Austràlia, ha aixecat tanta polseguera que el debat ja no és només esportiu, amb polítics populistes defensant el serbi mentre part de la població australiana es pregunta per quina raó ell ha rebut un tracte de favor quan normalment les autoritats del seu país són molt estrictes en matèria de fronteres.

Djokovic ha admès aquest dimecres "errors humans" en la seva declaració per entrar a Austràlia i haver concedit una entrevista a un mitjà malgrat saber que tenia covid. Per la seva banda, el govern australià continua estudiant la seva deportació. Aquest dilluns un jutge va anunciar que el serbi té dret a quedar-se a Austràlia per jugar el primer Grand Slam de la temporada, que comença dilluns vinent, ja que les autoritats de la duana de l'aeroport de Melbourne no li van donar prou temps per defensar-se al detectar errades en el visat. L'última paraula quan es tracta de visats, però, la té el ministeri d'Immigració, que segueix investigant errors a la declaració de Djokovic per entrar al país. A més, aquest ministeri ha ampliat la investigació a una presumpta violació de les regles d'aïllament per covid a Sèrbia, a més d'inconsistències en les dates de les proves per detectar el coronavirus, segons els diaris Sydney Morning Herald i The Age. En plena crisi sanitària provocada per la irrupció de l'òmicron a Austràlia, el ministre d'Immigració, Alex Hawke, sospesa la possibilitat de fer servir els seus poders especials per deportar Djokovic per incompliment dels requisits imposats en matèria de coronavirus per entrar al país.

Djokovic, sense estar vacunat, va aconseguir el permís per entrar a Austràlia perquè va quedar inclòs dins de la categoria d'excepció mèdica, al poder acreditar que havia passat el covid les setmanes anteriors. Però el número 1 mundial, que a Austràlia busca guanyar aquest torneig per desena vegada i convertir-se en el primer home en guanyar 21 Grand Slams diferents, s'ha vist obligat a admetre que va participar en actes públics malgrat haver donat positiu. "Em vaig sentir obligat a acudir a l'entrevista amb L'Equipe per no deixar tirat el periodista, però vaig mantenir distància social portant mascareta tota l'estona, excepte durant les fotografies. Al tornar a casa em vaig aïllar i vaig reflexionar", ha dit el serbi de 34 anys en un comunicat publicat a les xarxes socials.

"Vaig cometre un error de judici i admeto que hauria d'haver posposat la cita", ha dit, i ha afirmat que els actes on va participar en aquelles dates -un partit de bàsquet i l'entrega de premis a joves jugadors serbis-, els va fer encara sense saber que havia donat positiu. "Era asimptomàtic i em trobava bé. No vaig rebre la notificació de la PCR positiva fins després d'aquest esdeveniment amb els joves", ha defensat Djokovic, que ja va organitzar un bon enrenou el 2020 quan va donar positiu per primer cop. En plena primera onada de la pandèmia ja va organitzar un circuit d'exhibicions de tenis als Balcans que va acabar provocant un munt de positius, entre ells el mateix Djokovic. El torneig, segons el qual estava previst que es disputessin partits en diferents ciutats, no es va poder acabar quan després de la cita de Belgrad, amb 5.000 persones a la graderia, els jugadors Grigor Dimitrov, Borna Coric, Viktor Troicki i Alexander Zverev també van donar positiu.

Djokovic, fotografiat a Marbella a primers de gener d'aquest 2022.

Al comunicat, el tenista també admet que el seu agent va cometre involuntàriament un "error humà" en omplir la casella sobre els viatges que va fer l'esportista en els 14 dies previs a l'arribada al país oceànic i no declarar un desplaçament entre Espanya i Sèrbia. El número 1 del món va estar entrenant-se en unes instal·lacions a Sotogrande (Cadis), segons explica a les xarxes socials, i va viatjar de Màlaga a Austràlia, segons el president del Comitè Olímpic serbi, Bozidar Maljkovic. Djokovic, que va volar el 4 de gener fent escala a Dubai, podria haver passat el dia de Nadal a Belgrad, segons algunes fotos a les xarxes socials.

Un QR sota sospita

A més de per una possible contradicció en la declaració a l'arribar a Melbourne, el serbi també ha aixecat sospites amb el codi QR de l'informe del seu positiu per covid. Segons han publicat tant Der Spiegel com el periodista del New York Times Ben Rothenberg, a l'escanejar-lo, el QR de l'informe en un primer moment portava a un resultat negatiu, cosa que en les darreres hores ha canviat i ja només apareix el resultat positiu. La data del positiu segons aquest QR hauria canviat, fet que fa sospitar que els resultats haurien pogut ser modificats.

El futur de Djokovic a l'Open d'Austràlia, que es disputa entre el 17 i el 30 de gener, encara està en suspens atès que el ministre Hawke ha demanat més temps per prendre una decisió, després que els seus advocats aportessin nous documents en un cas que explota just en el moment que el primer ministre del país, Scott Morrison, busca ser reelegit en les eleccions d'enguany.

stats