BARÇA
Esports 10/12/2015

La silueta de l'escut del Barça, imitada per tot el planeta

Un Tribunal desestima el recurs del Barça per registrar la silueta del seu escut

Toni Padilla
2 min
L'escut de l'Otelul Galati

BarcelonaEl Tribunal General de la Unió Europea (UE) ha desestimat el recurs presentat pel Barça per registrar la silueta del seu escut, en considerar que el símbol sol·licitat "no permet que els consumidors identifiquin l'origen comercial dels productes i serveis".

El Barça va decidir presentar una demanda el 2013 en veure com diferents clubs apostaven per nous escuts amb dissenys similars al del Barça. L'Otelul Galati romanès, campió de lliga l'any 2011, va modificar el seu escut apostant per un de similar al Barça que va provocar les sospites dins de les oficines del Barça. El club romanès va afirmar que es tractava d'una aposta per modernitzar el club. La silueta era, però, idèntica a l'escut del Barça.

L'escut del Sassuolo italià

El Barça va demanar l'abril del 2013 a l'Oficina d'Harmonització del Mercat Interior (OAMI) el registre com a marca comunitària de la forma del seu escut per a productes de paper, peces de vestir i activitats esportives, entre d'altres. No obstant això, l'OAMI va denegar el 2014 aquesta sol·licitud, una resolució contra la qual el Barça va interposar un recurs davant del Tribunal general de la UE que avui ha estat desestimat.

La sentència confirma que cap de les característiques de la silueta de l'escut del Barcelona "conté elements cridaners que puguin atraure l'atenció del consumidor". Els jutges europeus han assenyalat, a més, que el Barcelona no ha aconseguit demostrar que la silueta del seu escut hagi adquirit caràcter distintiu pel seu ús. Altres clubs, com el Sassuolo italià, també porten escuts amb un disseny similar al del Barça.

L'escut de l'Otelul Galati

L'escut ha anant evolucionant i, de fet, el primer va ser l’escut de la ciutat, amb el nom de l’entitat envoltant-lo i amb la data de la seva fundació. Però la directiva va decidir crear-ne un de nou ràpidament. L'origen de la forma de l'escut no ha quedat mai clara del tot, però la llegenda explica que les reunions de la directiva eren una "olla de grills", motiu pel qual el secretari, Lluís d’Os, va donar la idea que Joan Gamper va dibuixar: una olla. La silueta de l'escut blaugrana sempre ha recordat a una olla, malgrat que ha anat estilitzant-se amb el pas dels temps.

Sembla més lògica l'explicació en què es parla del futbolista Carles Comamala, que va guanyar el concurs públic convocat pel Barça l’any 1910, com a creador del disseny, ja que també era dibuixant. Malgrat l'existència d'escuts amb una forma més o menys similar, l'aposta per un escut en forma d'olla va esdevenir un tret diferencial del club.

Durant els darrers anys molts clubs nascut joves han imitat l'escut del Barça o han copiat la forma d'olla, com per exemple a lligues asiàtiques com l'Ayeyawadi de Birmània.

L'Ayeyawadi de Myanmar
stats