Barça

El Barça tampoc té pietat del seu veí

El conjunt de Jonatan Giráldez ha començat el 2024 amb una golejada per 9-1 davant el Llevant Les Planes de Sant Joan Despí

Graham Hansen abans d'executar la vaselina que ha suposat el quart gol del Barça.

Sant Joan DespíNomés 2,8 quilòmetres caminant separen l'estadi Johan Cruyff i el camp municipal del Llevant Les Planes. El feu blaugrana queda al nord de l'autopista B-23 i el blanc-i-vermell, al sud. Però la proximitat geogràfica no és una metàfora de cap altra semblança. El Barça és actualment el millor conjunt d'Europa i el Llevant Les Planes és l'equip revelació de la Lliga F. El Barça té un pressupost de 18 milions d'euros i el Llevant Les Planes navega en el milió. El Barça té darrere una afició tan nombrosa com per omplir el Camp Nou i el Llevant Les Planes té darrere un barri treballador de Sant Joan Despí que, a cada partit, s'hi deixa l'ànima al voltant d'un terreny de joc de gespa artificial.

Tot plegat s'ha traduït en un nou passeig del Barça a la Lliga F en el derbi de Reis a l'estadi Johan Cruyff. A la mitja part, les blaugranes ja guanyaven per 4-0 amb gols de Salma Paralluelo, Mariona (de penal), Aitana Bonmatí i Caroline Graham Hansen, amb una suau vaselina que ha servit per tornar a recordar com és d'injust que la noruega sempre quedi lluny dels grans premis individuals. El resultat s'ha ampliat fins al 9-1, amb dos gols de Patri Guijarro, un de Clàudia Pina, un de Vicky López i un altre d'Asisat Oshoala per part local i un d'Allegra Poljak per part visitant, en una freda tarda de gener que ni l'estiuenca música dels The Tyets i els Stay Homas no ha aconseguit escalfar.

De totes maneres, el Llevant Les Planes no s'ha deixat anar davant l'aclaparadora superioritat del Barça. Amb una barreja de jugadores veteranes com Dominika Conc, la capitana de la selecció eslovena que es va enfrontar a la federació de futbol del seu país per dir #seacabó com la selecció espanyola, i joves com Carla Julià, que ha estat titular en la seva primera convocatòria, el Llevant Les Planes ha intentat i ha aconseguit arribar amb perill a la porteria de Sandra Paños. Sense encert fins que Poljak, en el minut 63, quan el marcador ja era de 6-0, ha picat de manera excepcional la pilota per fer un gol que les visitants s'han merescut.

El cervell del Llevant Les Planes és Ferran Cabello, entrenador i director esportiu al mateix temps, que va aconseguir tres ascensos en només quatre anys i va retornar l'equip a la màxima categoria del futbol espanyol, en la qual juga la seva segona temporada seguida. Malgrat les dificultats econòmiques i logístiques (les instal·lacions del club segurament són les més modestes de la Lliga F) i les baixes per lesió, l'equip de Sant Joan Despí ha completat un alegre inici de temporada que, fins i tot, el va acostar als llocs de classificació per a la Champions League. Ara, però, una sèrie de mals resultats l'han portat a una còmoda mitja taula en la qual controla el seu objectiu primordial: la salvació.

El retorn d'Irene Paredes a una convocatòria del Barça (ha jugat els últims 22 minuts de partit) no ha impedit que la central del filial Martina Fernández, destinada a gaudir de molts minuts a l'eix de la defensa blaugrana a causa de les lesions de Mapi León i Jana Fernández, tornés a ser titular després del seu notable final del 2023. L'únic però del seu partit particular ha estat quan Irina Uribe li ha guanyat l'esquena per velocitat en el primer temps i s'ha plantat sola davant Paños, que ha aconseguit evitar el gol. En canvi, se li ha girat menys feina a la segona part, quan sobretot s'ha dedicat a buscar les migcampistes blaugranes en la sortida de pilota per començar a trobar les esquerdes del rival.

Un rival que, en l'últim partit del 2023, va posar contra les cordes tot un Reial Madrid. El conjunt blanc no va aconseguir obrir el marcador al camp municipal del Llevant Les Planes fins al minut 69 mitjançant la campiona del món Claudia Zornoza. Però aquest Barça està a un altre nivell i sembla que, en aquest tram de temporada poc exigent, fins i tot li sigui indiferent tenir baixes tan importants com les d'Alexia Putellas, Mapi León, Fridolina Rolfö o Cata Coll. Els seus recursos són tan infinits com els dels Reis Mags.

• Barça: Paños; Torrejón (Paredes, 68'), Martina Fernández, Engen (Bronze, 62'), Brugts (Oshoala, 62'); Patri Guijarro, Aitana, Clàudia Pina (Vicky López, 62'); Graham Hansen (Bruna Vilamala, 78'), Mariona, Salma. Entrenador: Jonatan Giráldez.
  • Llevant Les Planes: Cáceres; Nicoli, Frisbie (Pilar Garrote, 76'), Bénédicte Simon; Poljak, Jessica Martínez (Benera, 58'), Dominika Conc (Baudet, 58'), Laura Martínez; Elena Julve (Lahmari, 82'), Irina Uribe, Carla (Mrabet, 46'). Entrenador: Ferran Cabello.
  • Gols: 1-0 Salma Paralluelo (6'), 2-0 Mariona Caldentey, de penal (23'), 3-0 Aitana Bonmatí (28'), 4-0 Caroline Graham Hansen (41'), 5-0 Clàudia Pina (50'), 6-0 Patri Guijarro (51'), 6-1 Allegra Poljak (63'), 7-1 Vicky López (84'), 8-1 Patri Guijarro (92'), 9-1 Asisat Oshoala (94').
  • Àrbitra: Alicia Espinosa Ríos (Comitè Madrileny).
  • Targetes grogues: Bénédicte Simon (22').