Esports 16/02/2021

¿El Barça ha de tenir por del PSG?

Analistes consultats per l'ARA destaquen el talent individual dels parisencs, però també els seus problemes de fiabilitat

i
Albert Nadal
3 min
Els jugadors del Barça celebrant el 2-0 marcat per Messi

Ronald Koeman preveu una eliminatòria "equilibrada i interessant", mentre que Jordi Alba trobarà a faltar el públic al Camp Nou i ha reclamat als seus companys "actuar com un equip". L'enfrontament amb el PSG posarà a prova un Barça amb una dinàmica substancialment millorada respecte del dia en què el sorteig de Nyon (Suïssa) va emparellar-los amb el conjunt francès.

Si llavors el PSG semblava el clar favorit contra un Barça que havia deixat escapar la primera posició del seu grup a costa del Juventus, les forces s'han igualat en un parell de mesos. Mauricio Pochettino s'asseu ara al lloc de Thomas Tuchel i els parisencs arriben al duel d'anada de l'eliminatòria sense la seva estrella Neymar i sense Ángel Di María, dos dels seus futbolistes més determinants.

"La sensació a París quan hi va haver el sorteig era que si aquest cop el PSG no eliminava el Barça ja no ho faran mai", recorda l'analista i comentarista especialitzat en futbol internacional de Movistar+, Alain Valnegri. De fet, per a aquest periodista, mentre que el conjunt blaugrana ha millorat des de llavors, el PSG fins i tot ha "involucionat". "Veig una eliminatòria equilibrada, al 50-50%. El talent individual dels futbolistes del PSG pot fer quan et guanyin duels d'un contra un en qualsevol part del camp, però no els veig com un bloc fiable. Tenen jugadors molt decisius al davant, però els últims partits estic veient un equip que fa moltes concessions al darrere. Dissabte van guanyar el Niça (2-1) en un partit que podrien haver perdut perfectament", considera. "El PSG s'està mostrant incapaç de dominar els partits al centre del camp i comet moltes errades en la construcció del joc. Tampoc té uns laterals fiables, estan trobant molt a faltar Juan Bernat [lesionat de llarga durada]".

Andrés Onrubia, periodista del diari AS especialitzat en futbol francès, coincideix que l'absència de Bernat limita les capacitats del conjunt parisenc, però ressalta la parella de centrals que segurament estarà formada per Marquinhos i Kimpembe. En aquest sentit, qualifica les concessions defensives del PSG com un problema d'estructura: "Quan juga amb quatre davanters és més fàcil que, si hi ha desajustos en la pressió, l'equip es parteixi en dos i el rival els pugui fer mal". Amb les absències dels lesionats Neymar i Di María i els precedents negatius de quan l'equip ha jugat amb quatre davanters, Onrubia considera que al Camp Nou es veurà un PSG que segurament opti per replegar-se amb un 4-4-2.

"És un equip bastant pragmàtic perquè només en un mes Pochettino encara no ha pogut implantar les seves idees. Tal com arriben els dos equips al partit, veig un punt més favorit al Barça. Crec que el PSG, més que obsessionar-se a marcar fora de casa, se centrarà a deixar l'eliminatòria oberta, esperant recuperar Neymar i Di María per a la tornada a París", analitza el coautor del llibre Fútbol francés: historias, gestas y protagonistas (Librofúbtol). 

Individualitats llastrades

En un conjunt més basat en les individualitats que en el joc coral, les baixes de Neymar i Di María són especialment sensibles. "Afectaran molt el PSG. Di María és molt constant: pel seu gran rendiment i perquè no s'ha lesionat gaire. Neymar és qui marca la diferència, però no ha tingut regularitat. Des que va arribar a París ha patit una desena de lesions", resumeix Valnegri.

L'analista de Movistar també incideix que aquestes absències afectaran el rendiment de Mbappé, ja que no tindrà dos dels seus millors socis. "Segurament jugui Kean, un futbolista ràpid, treballador i que sap anar a l'espai, sent molt vertical, però que és molt diferent de Di María, que juga més entre línies", afegeix. "El PSG sense Neymar és com si al Barça li treus Messi: el jugador que monopolitza l'atac. I sense Di María perden el futbolista que porta la batuta ofensiva quan no hi és Neymar", sintetitza Onrubia.

Mauricio Pochettino i Kylian Mbappé

Amb tot, Valnegri s'imagina un PSG amb Verratti més avançat, fent de mitjapunta –ja ha jugat en aquesta posició amb Pochettino–. "No serà un PSG de tenir la possessió, serà un PSG molt directe i vertical. Intentarà aprofitar la velocitat de Mbappé, la potència de Kean i l'astúcia d'Icardi". Onrubia planteja el dubte de si Sarabia serà titular en detriment d'un futbolista de perfil més ofensiu, com Kean o Icardi, sense descartar un PSG replegat esperant les seves oportunitats per aprofitar la velocitat de Mbappé al contraatac davant la defensa avançada del Barça.

L'estat de forma en què arribi Verratti al partit també serà determinant per al PSG. El migcampista italià tot just s'acaba de recuperar de les molèsties que l'han tingut apartat els dos últims partits.

stats