Barça

Ansu Fati i Dembélé: dues formes diferents d'enfrontar-se a l'abisme

L'un decideix no operar-se, en contra del consell dels metges del Barça, i l'altre continua el seu pols amb el club

4 min
Ousmane Dembélé i Ansu Fati, a la graderia del Camp Nou el dia del derbi contra l'Espanyol.

BarcelonaMoltes il·lusions s'havia fet Xavi Hernández de cara al primer tram del 2022. Abans de marxar de vacances de Nadal amb bon regust de boca gràcies a una actuació molt convincent al camp del Sevilla, l'entrenador terrassenc feia comptes de tenir un trident ofensiu jove, amb espurna i marge de millora per afrontar la segona volta de la Lliga. Les negociacions per incorporar Ferran Torres estaven al rush final, Ousmane Dembélé li repetia que volia renovar com a blaugrana i Ansu Fati esprintava per deixar per fi enrere una lesió muscular associada als 11 mesos d'inactivitat causats per un trencament al menisc esquerre. A punt perquè s'acabi el gener, la realitat és tossuda: només el valencià s'apunta a la "regeneració" promesa per Joan Laporta. En canvi, els altres dos atacants han sortit de l'equació. Ansu ha recaigut de la lesió al bíceps femoral i Dembélé ha decidit, a instàncies del seu agent, anar a la guerra contra el club.

Dijous a San Mamés, el Barça va perdre opcions de revalidar la Copa, però sobretot va plorar una nova lesió del seu golejador més capacitat. L'hispanoguineà, amb el qual s'havia treballat des de la màxima prudència, va jugar més del compte perquè el partit se'n va anar a la pròrroga i va trencar-se el mateix múscul que ja tenia malmès. Si la primera exploració a Bilbao va pronosticar un mínim de dos mesos d'absència, la qual cosa ja suposava un cop duríssim per al jove ariet, els resultats de les proves de l'endemà van ser encara menys amables. La ressonància mostrava una lesió amb afectació al tendó proximal, un diagnòstic que el 2017 va portar Dembélé al quiròfan. El doctor Ricard Pruna va recomanar aquesta solució per espantar el fantasma de les recaigudes, igual que va haver de fer amb Sergi Roberto, víctima de dues reinjuries els últims mesos al mateix múscul. Però Ansu va arrufar el nas, expliquen des del vestidor, influenciat per les quatre intervencions que li van haver de practicar durant la tortuosa recuperació del seu menisc.

Com que hi havia debat, el jugador, l'entrenador, els metges i els recuperadors van donar-se un dia de marge per reflexionar i es van reunir ahir dilluns a la ciutat esportiva després de l'entrenament. Bori i Brahima, pare i germà de l'afectat, així com Jorge Mendes, també han format part de la trobada en què Pruna ha exposat arguments favorables a l'operació, que seria a càrrec de l'especialista finlandès Lasse Lampainen. Tanmateix, els Fati, assessorats per experts externs, finalment aposten pel tractament conservador. Veuen que Ansu pot driblar el quiròfan i tenir uns terminis més curts que si optés per la cirurgia, de manera que si tot va bé podria competir abans de final de temporada. A canvi, però, aquest pla inclou un risc de recaiguda més gran, ja que l'èxit de la recuperació depèn més que mai de les càrregues físiques, un factor que s'hauria de mesurar amb molta cura. També Ansu haurà de posar de la seva part a l'hora d'aprendre a escoltar el seu cos. El seu joc és explosiu i qualsevol error de càlcul podria dur-lo a fer passos enrere: és el que té el risc. L'últim comunicat del Barça no conté temps de baixa, però no s'espera que sigui inferior als dos mesos.

Moussa Sissoko es posa nerviós

També ha decidit jugar-se-la Dembélé. De diferent manera, perquè ell (ara) no està lesionat. El seu pols és amb el club, i concretament per la renovació que l'insten a acceptar perquè no quedi lliure el 30 de juny. Assessorat per Moussa Sissoko, un representant poc discret i molt heterodox, l'extrem francès vol dilatar els temps per decidir què fa amb la seva carrera. La seva posició és legítima perquè l'empara un contracte blindat, però xoca del tot amb els plans de la direcció esportiva, que preveia l'ampliació del Mosquit per alliberar massa salarial i recuperar el control sobre un futbolista que, malgrat el seu decebedor llegat com a blaugrana, encara té projecció i mercat.

L'estratègia de Mateu Alemany per contrarestar la indefinició de Dembélé ha sigut dir públicament que el culebró només té dos finals possibles: renovació o sortida abans del 31 de gener. L'avís ha tingut conseqüències esportives –Xavi ha exclòs el jugador dels últims dos partits oficials– i també ha picat Sissoko, que primer va trucar els periodistes per denunciar la posició del club i després va filtrar una reunió per a aquesta setmana de la qual encara no hi ha constància als despatxos del Camp Nou. Les postures estan enrocades i Alemany segueix més pendent d'oferir l'extrem a clubs de la Premier League que no pas de tornar a negociar. Però el mercat tanca d'aquí set dies i Dembélé, que aquest cap de setmana ha al·legat problemes gàstrics per no presentar-se a la ciutat esportiva, sap que el calendari juga a favor seu. Si aguanta les pressions, l'1 de juliol serà lliure, tot i que corre el risc de quedar-se sense jugar. I si competeix, tenint en compte el seu historial mèdic, s'exposa a lesions que podrien condicionar els milionaris plans de Sissoko de cara a l'estiu. No money, no party.

Pendent del que passi amb Dembélé, clau de volta imprescindible per saber si podrà incorporar un altre davanter o un lateral esquerre que oxigeni el discutit Jordi Alba, Xavi ja ha acceptat quedar-se amb Luuk de Jong fins a l'estiu, un cop el neerlandès ha transmès que no vol marxar al Cadis a lluitar per no baixar a Segona. La gestió de l'exsevillista, autor de dos gols decisius a principis del 2022, torna a posar de manifest una certa volubilitat en la planificació esportiva. De cop i volta, De Jong s'ha consolidat a l'onze en detriment del seu compatriota Memphis, més notícia els últims dies per les seves classes de castellà que no pas per la seva aportació a la gespa.

stats