Barça
Esports Barça 12/07/2023

Barça 2023-24: les incògnites que Xavi vol resoldre abans de marxar als Estats Units

El club té casos pendents de solucionar en totes les línies: des de la porteria fins a la davantera

5 min
Imatge del primer entrenament del Barça de la temporada 23-24

BarcelonaEl Barça 2023-24 ja està en marxa. Aquest dilluns, fins a 26 futbolistes (14 del primer equip i 12 més del planter) han donat per finalitzades les seves vacances i han acudit a la Ciutat Esportiva Joan Gamper per passar les corresponents proves mèdiques. Al vespre (19 h) faran el primer entrenament a les ordres de Xavi Hernández. Encara falten per arribar els futbolistes que van participar en compromisos amb les seves seleccions, que s'aniran incorporant progressivament. El tècnic blaugrana no ha fet distincions pel que fa al primer dia de la tornada a la feina, però la seva intenció és reduir el grup abans de marxar de gira la setmana que ve.

Com ja va fer la temporada passada, Xavi descartarà jugadors abans de fer les maletes, mentre que els amistosos contra el Juventus, l'Arsenal, el Reial Madrid i el Milan també seran un test per a la resta de futbolistes que no tenen el seu lloc garantint a la plantilla, però a qui el tècnic donarà una oportunitat de convèncer-lo. De fet, hi ha casos per resoldre en totes les línies, des de la porteria fins a la davantera.

Ter Stegen, Peña i... Arnau Tenas?

L'únic dubte per resoldre a la porteria és si Arnau Tenas acceptarà signar un nou contracte amb el Barça després que el club decidís no renovar-lo. El vigatà hauria passat a triplicar el seu sou si l'entitat hagués activat (abans del 15 de juny) la clàusula del seu contracte per dos anys més. El Barça, condicionat pel fair play, no ho va fer perquè Tenas passaria a cobrar 1,3 milions d'euros bruts el primer any i 1,6 el segon. L'entitat, però, vol que accepti una proposta a la baixa. Xavi s'ha posicionat públicament a favor de la seva continuïtat. El porter, amb 22 anys, considera esgotada la seva etapa al filial, i podria acceptar ofertes tant econòmicament com esportivament millors, però ho està meditant perquè és molt culer. De moment, està de vacances després de brillar en l'Europeu sub-21, en què la selecció espanyola va perdre contra Anglaterra (1-0) en la final de dissabte.

El taló d'Aquil·les del lateral dret

En defensa, la nòmina de centrals està clara i s'ha vist reforçada amb l'arribada d'Iñigo Martínez, esquerrà, un perfil que no hi havia en la plantilla. El principal mal de queixal continua sent, com en els últims anys, el lateral dret. El curs passat, després de no poder fitxar César Azpilicueta –acaba d'unir-se a l'Atlètic de Madrid–, va arribar a última hora Héctor Bellerín. El futbolista català, però, mai va arribar a convèncer els tècnics i va sortir al mercat hivernal. La posició va recaure sobretot en Jules Kounde, un central a qui no li agrada fer de lateral, però feliç al Barça.

En la seva darrera compareixença pública, Xavi va revelar a la pregunta de l'ARA que li faria "molta il·lusió" poder-se reforçar en aquesta posició. El club, i especialment Deco, segueix Iván Fresneda, de 18 anys i que milita al Valladolid. Però per poder fer més operacions –fins i tot per poder inscriure Gündogan–, abans cal vendre. Aquí és on entra en joc Sergiño Dest, que voldria mirar de convèncer Xavi, però el lateral nord-americà (que suposa un cost salarial de prop d'11 milions) és un dels futbolistes que el club vol traspassar. Julián Araujo, fitxat el curs passat procedent de la MLS, "és molt fort i guanyador de duels", però genera dubtes per la seva nul·la experiència en el futbol europeu. Ara com ara, Xavi encara no ha decidit si Dest i Araujo viatjaran a la gira. "Acabarem de decidir dia a dia", resolen des del vestidor. La prioritat del club també és tancar el traspàs de Lenglet al Tottenham, amb permís per negociar la seva sortida fins al 18 d'agost.

El desig: Oriol Romeu abans de marxar als Estats Units

A banda del lateral dret, el gran maldecap de Xavi és tenir com més aviat millor un substitut de Sergio Busquets. Durant el curs, el ritme de la competició dificulta el treball tàctic, ja que hi ha moltes sessions prèvies de partit i de recuperació. En canvi, a la pretemporada és quan els entrenadors dels equips que disputen diferents tornejos poden incidir més en aquests aspectes. El tècnic no preveu quedar-se sense un relleu de Busquets i voldria que arribés ben aviat. No veu Frenkie de Jong de pivot, Nico –tornarà a sortir aquest estiu– tampoc el convenç i les opcions del planter –Marc Casadó (19 anys) i Pau Prim (17)– són prometedores, però les urgències demanen rendiment immediat.

El relleu somiat per Xavi era o Martin Zubimendi (de la Reial Societat) o Joshua Kimmich (Bayern), però són quimèriques. Per això, el tècnic s'ha encarregat de contactar Oriol Romeu, que ha fet un gran curs amb el Girona després de jugar durant set temporades seguides a la Premier League. Xavi té relació i entesa amb Romeu, però l'entitat gironina no vol negociar-ne un traspàs i es remet als prop de 10 milions d'euros de la seva clàusula de rescissió. El migcampista d'Ulldecona, que no forçarà la màquina, s'ha incorporat avui a l'inici de la pretemporada amb el Girona. Pel que fa a les sortides, Kessie està a l'espera de marxar quan arribi una bona oferta de l'Aràbia Saudita (tant per al club com per al jugador, que voldria seguir a Europa), mentre que Pablo Torre i Collado (absent per negociar la seva sortida al Las Palmas) tampoc compten.

Consens amb Abde i a l'espera de Vitor Roque

A la davantera, les peces prescindibles per al tècnic són Ansu Fati i Ferran Torres. Cap dels dos ha aconseguit guanyar-se un rol de titular després d'un any i mig sota les ordres de Xavi. L'egarenc, però, no els ha dit a cap dels dos que no compti amb ells. L'hispano-guineà, en contra de la voluntat del seu pare i del seu representant Jorge Mendes, està decidit a quedar-se al Barça. Ferran, si no és convidat clarament per Xavi a fer les maletes, tampoc té intenció de marxar. El valencià, que primer va arribar a mig curs i la pretemporada següent va estar lesionat per una ferida al peu, demana començar de nou i sense problemes físics per poder-se guanyar un lloc. A més, entre amortitzacions pendents i una clàusula de sortida vinculada al City, el Barça necessitaria vendre'l per una quantitat entre els 40 i els 55 milions d'euros.

Diferent és la situació d'Abde, que després d'una cessió a l'Osasuna molt ben valorada pel cos tècnic, Xavi voldria que es quedés. De fet, a la davantera hi ha excés d'extrems que prefereixen jugar per la dreta (Dembélé, Raphinha i Ferran) i mancances a l'esquerra. Tot i que en termes de fair play la venda d'Abde no generaria gaire marge salarial perquè té un sou baix, la situació econòmica del club pot conduir-lo a haver d'acceptar un traspàs. Paral·lelament, el club ha segellat per 30 milions (més 31 en variables) el fitxatge de Vitor Roque (18 anys). A falta de l'oficialitat, la seva arribada està prevista a partir del gener.

I tot plegat, amb la renovació de Xavi acordada però sense ser efectiva. El seu salari i el del cos tècnic també computa en el fair play i prefereix tenir la plantilla tancada abans de signar un nou contracte. El Barça 2023-24 ja rutlla, però amb un "mercat molt llarg", segons resolen a la direcció esportiva, per endavant.

stats