Barça
Esports Barça 28/06/2023

Cop de mà de la Lliga perquè el Barça pugui fitxar

La patronal flexibilitza el control econòmic i els clubs excedits podran gastar fins a un 60% del que s'estalviïn en sous

2 min
El president del Barça, Joan Laporta

BarcelonaAls passadissos de la Lliga sovint es repeteix una mateixa frase: "Ens cauen garrotades quan posem restriccions al fair play, però ningú diu res quan flexibilitzem la normativa". I avui és un d'aquests dies. La patronal ha modificat el control econòmic i ha donat oxigen als clubs excedits: podran gastar fins a un 60% del que s'estalvien en sous per incorporar nous jugadors. Un dels que en surt clarament beneficiat és el Barça.

Els clubs van acordar aquesta normativa a la reunió de la comissió delegada celebrada aquesta setmana, just abans que s'acabi oficialment la temporada –l'exercici econòmic s'acaba el 30 de juny per als equips–. Es tracta d'una modificació de l'article 100, que es canvia "de manera transitòria" per a la temporada 2023-24 per "estimular el mercat". Fonts de la patronal admeten que, precisament per les restriccions econòmiques, les operacions de compravenda entre clubs "estaven molt parades" i calia donar-hi un impuls. "Volem que els clubs excedits continuïn estalviant diners en cost salarial, però també volem que puguin operar aquest estiu".

El canvi en la normativa significa apujar els percentatges. Fins ara, els clubs excedits –que tenen un cost salarial per sobre de les seves possibilitats– només podien destinar un 40% del que s'estalviaven en sous (fitxa més amortització) a fer noves incorporacions. El percentatge s'apujava fins al 50% si era un futbolista considerat franquícia. O sigui, que representava un 5% del cost total. Amb la modificació es podrà destinar un 50% de l'estalvi i un 60% si el jugador suposa més d'un 5% del total.

Javier Tebas, president de la Lliga

Aquest increment del 10% pot semblar petit, però per a clubs com el Barça representa un bon grapat de milions que poden destinar a noves incorporacions. La previsió de l'entitat blaugrana és, a banda d'inscriure les renovacions d'Araujo, Sergi Roberto, Marcos Alonso i Iñaki Peña –la de Gavi ja es va fer per via judicial–, tenir espai per als fitxatges de Gündogan i Iñigo Martínez –aquest últim encara no s'ha fet oficial–. I, posteriorment, guanyar més marge salarial amb les sortides dels jugadors que fins ara estaven cedits i que no compten per a l'entrenador com Lenglet i Umtiti per comprar nous jugadors.

Amb la modificació de l'article 100 també s'apuja el percentatge total que un club excedit pot destinar a fitxatges. Fins ara la suma dels estalvis no podia superar el 40% de la quantitat excedida a l'inici de temporada. Ara serà el 60%. D'altra banda, es manté vigent que un club pugui gastar, de manera addicional, un 20% de la plusvàlua obtinguda per vendre un jugador (o sigui, els diners ingressats menys la quantitat pendent d'amortitzar). Un percentatge que s'apuja fins al 35% si el jugador suposa més del 5% del cost salarial total.

stats