Barça
Esports Barça 03/11/2021

Coutinho: suplent amb Sergi i prescindible per a Xavi

A l'hivern el Barça tornarà a intentar treure's de sobre el futbolista que cobra més de la plantilla

4 min
Philippe Coutinho, celebrant l'únic gol que ha marcat amb el Barça, aquesta temporada

BarcelonaDe la mateixa manera que el Barça va perdre el nord el 2017 per fitxar Philippe Coutinho, ara el club es desespera per poder-se'l treure de sobre. L'atacant brasiler no ha quallat a l'equip, ni quan l'entrenador era Ernesto Valverde ni quan ha sigut Ronald Koeman. Ara, amb Sergi Barjuan de tècnic interí, Coutinho tan sols va jugar uns minuts contra l'Alabès i per rellevar d'urgència el Kun Agüero. A Kíev, en canvi, no va ni escalfar. I un cop Xavi agafi el timó de l'equip, tampoc s'espera que tingui gaire presència al terreny de joc. El Barça li està buscant una sortida. De fet, ja va intentar, sense èxit, que marxés a l'estiu. L'escull? El de sempre, un salari astronòmic que no està a l'abast de gairebé ningú. I menys si no està donant la talla.

Xiulat i qüestionat pel Camp Nou, Coutinho ha passat de ser una estrella a ser un destorb. Tampoc l'han ajudat les lesions de llarga durada, sobretot la que va patir al menisc el curs passat, i que el va deixar vuit mesos sense jugar. Només amb Koeman va tenir la confiança de l'entrenador. Tant és així que, amb l'holandès a la banqueta, moltes vegades veia com se li construïa un equip a mida perquè brillés. No ho va arribar a fer mai. La temporada passada va poder jugar 14 partits, va marcar 3 gols i va donar dues assistències. Aquest any ha jugat 11 partits i ha fet un únic gol. Segons el portal especialitzat Transfermarkt, el seu valor de mercat ha passat dels 150 milions que costava el 2017 als 20 que val actualment.

Malgrat la seva condició d'interí, Sergi va parlar amb el futbolista carioca per intentar donar-li un cop de mà abans de viatjar a Kíev. Li va explicar que a ell també l'havien xiulat i que, al seu entendre, la solució no passava per esprémer al màxim les seves habilitats, sinó tot el contrari: fer un pas enrere. "L'única manera de fer-te fort en aquests moments és fer-ho fàcil. I quan tornis a ser fort mentalment, ja trobaràs el moment de ser diferent", apuntava el tècnic de les Franqueses a la prèvia del Dinamo. Un missatge tan simple com difícil de complir. A la cúpula esportiva hi ha molt poques esperances de poder recuperar la versió de Coutinho que tant va agradar a Liverpool.

El fracàs de l'operació

Al club hi ha diferents teories per explicar el baix rendiment de Coutinho des que va aterrar a Barcelona. Alguns parlen de la diferència d'estils entre el que jugava a Liverpool i el que es practica al Barça. D'altres abonen la tesi d'un problema mental, de no aguantar la pressió. Sigui com sigui, el rendiment del futbolista no ha sigut l'esperat, ni quan ha jugat d'extrem ni quan ha jugat d'interior. Un dels arguments futbolístics que es van fer servir per justificar el traspàs era que Coutinho venia a rellevar Andrés Iniesta. Vist amb perspectiva, el fracàs de l'operació és estrepitós.

Josep Maria Bartomeu i Philippe Coutinho

Els 160 milions del seu fitxatge (120 de fixos més 40 de variables) han estat una llosa massa pesada per al brasiler. Coutinho va arribar al mercat d'hivern de la temporada 2017/18 per, suposadament, ocupar la vacant que deixava Andrés Iniesta. Era un Barça que tenia les butxaques plenes després d'haver venut Neymar al París Saint-Germain per 222 milions. Aquest va ser el primer problema, que avui encara s'arrossega: el Liverpool sabia que podia tensar la corda i la directiva de Josep Maria Bartomeu va cedir. No només va pagar al club red el gust i les ganes, també va omplir les butxaques del futbolista amb un salari que superava els 20 milions anuals. En aquell moment, només Luis Suárez i Leo Messi ingressaven més que ell. Avui, després de la no renovació de l'argentí i de la marxa de Griezmann, és el més ben pagat de l'equip.

Les relacions entre el futbolista i l'entitat tampoc han sigut gaire bones. Coutinho marxava cedit al Bayern Munic la temporada 2019/20 i aquell any, curiosament, guanyaria la Champions amb l'entitat bavaresa. És més, marcaria dos gols en el fatídic 2 a 8 de Lisboa. Però malgrat engreixar el seu currículum personal, el brasiler no va ser ni de bon tros una peça clau al Bayern. El seu paper va ser de suplent, sobretot al tram clau de la temporada. Al final, els dirigents del club de Munic el van enviar de tornada a Barcelona. Al Barça també feia nosa, sobretot per la desproporció entre salari i rendiment. Bartomeu no el va poder vendre l'estiu del 2020. També era a la rampa de sortida aquest hivern, però la lesió al menisc va frustrar les poques opcions que tenia de sortir. L'actual president, Joan Laporta, tampoc se n'ha sortit aquest 2021. Al Barça toquen fusta per trobar-li una sortida a l'hivern, en la quarta finestra consecutiva que és a l'aparador. Segurament, en forma de cessió. Ara bé, parlant amb confiança, reconeixen que no serà fàcil. I menys si el jugador segueix sense renunciar a part dels seus emoluments.

Philippe Coutinho durant un entrenament amb Ronald Koeman d'entrenador

A Coutinho, com a la resta de jugadors més ben pagats, li van proposar una rebaixa salarial. El jugador s'hi va oposar. En canvi, el Barça sí que el va incloure a la llista de futbolistes devaluats. És a dir, que a nivell comptable, tot el que quedava per amortitzar del seu fitxatge passava a considerar-se directament com a pèrdues. Per tant, com que el seu valor comptable és zero, si aquesta temporada se'l pogués arribar a vendre, generaria beneficis als comptes 2021/22. Aquesta és l'única notícia positiva que esperen de Coutinho al Barça, i no és futbolística.

stats