BARÇA
Esports Barça 09/12/2015

Cas d'espionatge al Barça: Joan Laporta es defensa de les acusacions d'un exdetectiu de Método3

Peribáñez va explicar que els encàrrecs van suposar un milió d'euros per al club i alguns els demanava el mateix president blaugrana

Albert Llimós
3 min
Joan Laporta i Joan Oliver.

BarcelonaEl cas d'espionatge al Barça va viure aquest dimecres un nou capítol. Un capítol important. Al jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona hi va declarar l'extreballador de Método3, Julián Ángel Peribáñez, que va treballar a l'empresa entre el 2006 i el 2012, i va dur a terme investigacions per al club blaugrana, sota la presidència de Joan Laporta, entre el 2008 i finals del 2010. En la seva declaració, Peribáñez apuntava directament a l'expresident del Barça d'encarregar informes: segons el testimoni, el director de Método3, Francisco Marco, tenia dos interlocutors directes, "en la majoria dels casos", l'excap de seguretat del club i exalt càrrec de Convergència, Xavier Martorell, i en "alguns casos" el mateix Laporta, que demanava directament a Marco el que s'havia d'investigar. D'aquesta manera, Peribáñez assenyalava directament a l'expresident, que sempre ha manifestat que no sabia res de l'origen d'aquestes investigacions.

El president del Barça ha respost a través de les xarxes socials. "Reitero que durant la meva etapa a la presidència del Barça no vaig tenir cap participació ni intervenció en les suposades relacions i encàrrecs efectuats pel club a Método 3. Existeix una voluntat malintencionada i persistent de certes persones per desprestigiar-me, repetint constantment les mateixes acusacions que van ser investigades de manera exhaustiva per la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya, òrgan que va declarar, el 15 de gener del 2013, que no vaig intervenir en aquests fets, que només pretenen embrutar la meva imatge i reputació", ha dit Laporta, que ha assegurat que davant la "gravetat d'aquestes falses acusacions" es reserva el dret d'emprendre accions legals.

D'aquesta manera, Laporta es defensa de la declaració i informacions del passat dimecres. En la seva declaració davant la jutge, Peribáñez assegurava que el preu dels encàrrecs que va fer Método3 per al Barça era "desmesurat", i van ascendir a prop d'un milió d'euros en total. Hi havia tres empreses que facturaven a l'entitat blaugrana, totes vinculades a Método3: M3 Consultoria de Seguretat, Tecnologic Gratis SL i Nom sistems, predecessora de la primera. L'extreballador va apuntar directament a Xavier Martorell, que cobrava "comissions" de M3 Consultoria, segons va manifestar Peribáñez davant la jutge. El funcionament era el següent: Método3 feia una factura a M3 Consultoria de Seguridad i després només anaven a parar un 30 o un 40% dels diners a Método3, i la resta anava destinada a "pagar comissions" a Martorell. A més, segons el testimoni, hi havia una altra manera de pagar comissions: l'emissió de factures falses a dues empreses de la República Dominicana, Facsaint i Cigar Club.

El treballador va explicar que els informes de seguiment que es feien mai es podien enviar per mail a Xavier Martorell, sempre a través d'un llapis de memòria o físicament en paper. Entre les investigacions, es va seguir Gerard Piqué per saber què feia durant la seva "vida nocturna" i un seguiment de quatre dies es va convertir en una investigació de 30 dies a l'hora de fer la factura, per petició del mateix Marco. També es van seguir persones relacionades amb la vida personal de Laporta, a més de polítics. En el cas del seguiment a membres de Reagrupament, Peribáñez va explicar que Francisco Marco li va explicar que Joan Laporta estava pensant passar a la política, i volia tenir informació sobre aquest grup, per això en feia el seguiment.

El cas es va reobrir a l'abril, després que inicialment s'arxivés, però els recursos del mateix Barça i d'Oriol Giralt, com a acusació particular, van capgirar el cas, que aquest dimecres va agafar una nova dimensió. Peribáñez també va confirmar l'autenticitat de la informació que va aportar Giralt, que va rebre un llapis de memòria anònim sobre el cas. L'extreballador va admetre que les factures del Barça coincidien amb els números d'expedient de Método3, però que els conceptes eren canviats, variats i tergiversats, i d'aquesta manera, que no quedés clar comptablement per què es feien aquests seguiments.

stats