Apunts en calent

Dembélé demostra que Xavi no és ximple: els apunts en calent del Barça-Osasuna

Ousmane Dembélé fent una centrada de rabona en el partit del Barça contra l'Osasuna.

BarcelonaVictòria plàcida del Barça contra l'Osasuna al Camp Nou, en el partit corresponent a la jornada 28 de Lliga. Els blaugranes van encarrilar el matx a la primera part gràcies a un inici fulgurant. A continuació, quatre apunts en calent d'una actuació convincent que consolida l'equip a la zona Champions.

Incondicional. Xavi sempre ha sigut el policia bo amb Dembélé. Només va secundar la mà de ferro d'Alemany en les setmanes del mercat d'hivern, en què el Barça potser no hauria caigut a la Copa si hagués comptat amb el Mosquit, castigat llavors per la seva negativa a renovar a la baixa. Amb la finestra tancada, l'entrenador, malgrat els quatre nous fitxatges, va recuperar la posició tova amb l'extrem i el fa jugar tant com vol, que és bastant, perquè el considera una peça important. De fet, si demà hi hagués una final, Dembélé seria titular per davant de l'exuberant (però més limitat) Adama. És així, què hi farem. I no hauria de sorprendre ningú si després de tot acaba quedant-se. Ho farà amb l'aval de Xavi.

La importància dels espais. Dembélé va ser un corcó contra l'Osasuna. I no va necessitar marcar per ser el millor blaugrana de la nit. A part de fer anar de corcoll el pobre Cote, lateral visitant, el francès va fer dues passades de gol brillants. Ja en duu set a la Lliga, igual que Alba, que ha jugat força més que ell. Ara bé, per poder promocionar els assistents hi ha d'haver desmarcades de ruptura. I aquesta va ser precisament la gran evolució respecte a l'empat contra el Galatasaray. Els tres primers gols del Barça van néixer de moviments a l'espai (Gavi, Ferran Torres i Aubameyang) contra un rival que venia a tancar-se al darrere. Es pot, sí. Ara només cal mantenir-ho de cara als pròxims partits.

Una estirada d'orelles profitosa. Una altra cosa que cal conservar de cara a Istanbul i Madrid és l'olfacte de Ferran Torres. Després que Xavi, disconforme amb el seu paper, el substituís al descans dijous contra el Galatasaray, el valencià va refer-se per la porta gran contra l'Osasuna. Va anotar l'1-0 de penal amb un llançament molt ben ajustat i va fer el 2-0 gràcies a una definició amb sang freda. Aquesta és l'efectivitat que la gent blaugrana espera del primer gran fitxatge del segon mandat de Laporta. 55 milions d'euros es mereixen aquest tipus de referència golejadora. Que l'estirada d'orelles del tècnic serveixi per aguantar la flama.

Brots verds en 'el carro del peix'. Com que el Barça va solucionar el duel abans del descans, Xavi va premiar amb minuts els jugadors que són menys habituals. Dijous hi ha un partit vital a l'Europa League i convenia no forçar més del compte determinades peces que hauran de ser importants a Turquia, com De Jong o Araujo. Per això van trepitjar el verd Lenglet, que no jugava des del bunyol de fa unes setmanes a Vitòria; Martin Braithwaite, inèdit després de lesió, i Riqui Puig, que continua sent l'últim migcampista en la rotació. El de Matadepera va aprofitar l'estoneta contra l'Osasuna i va demostrar que també hi ha brots verds en el que vulgarment es coneix com el carro del peix. Va fer un golàs digne de la qualitat que té. Va xutar, va anar al rebuig i va tenir traça per retallar el porter i el defensa abans d'enviar la bola a la xarxa. Bra-vo.