Barça

El difícil aterratge d'Ilkay Gündogan al Barça (i a Barcelona)

El futbolista segueix buscant una residència fixa a la capital catalana i demana més compromís a certs companys

4 min
Gündogan contra el victimisme patològic

BarcelonaMalgrat que va ser recompensat amb un sucós contracte per un futbolista que acaba de complir 33 anys, Ilkay Gündogan va fer una gran aposta personal per venir al Barça i a Barcelona. Era un "somni", tal com ha expressat l'alemany d'ascendència turca en més d'una ocasió: la darrera, en la gala de Pilota d'Or que va coronar Aitana Bonmatí i Leo Messi. Una cerimònia en què, fins i tot el seu excompany al City, Rúben Dias, li va oferir pujar a recollir amb l'equip anglès el premi a millor equip de l'any. Gündogan va declinar la invitació, alhora que va protagonitzar una anècdota que va fer bullir les xarxes: durant la catifa vermella es va absentar de la fotografia de bona part de la delegació blaugrana. L'explicació oficial és que en aquell mateix moment el van requerir des de l'organització per anar a fer-se una foto individual.

L'escena, de la qual no es dona cap transcendència al vestidor blaugrana, va causar debat perquè va arribar només dos dies més tard que el jugador lamentés l'actitud d'alguns dels seus companys després de la derrota contra el Reial Madrid. "Vull ser sincer però sense passar-me, perquè no vull dir res que no toqui dir. Vinc del vestidor i òbviament la gent està decebuda, però després d'un partit tan important i d'un resultat negatiu, m'agradaria veure més ràbia i decepció. I això és part del problema. Les emocions han d'aflorar més quan perds", va dir. Des del cos tècnic tanquen files: "És un deu en tot. Estem encantats amb Gündogan", resolen a l'ARA. I remeten a unes declaracions públiques que Xavi va fer fa unes setmanes: "És un regal caigut del cel".

L'egarenc va remar de valent perquè l'ex del City vestís de blaugrana i no renovés amb el conjunt de Manchester. Allà, Gündogan va fregar l'excel·lència sota les ordres de Pep Guardiola. Tant a Barcelona com a la ciutat britànica coincideixen en afirmar que és "un dels millors futbolistes que hi ha entrenant". Amb raó l'entrenador de Santpedor volia retenir el capità que va aixecar el triplet sota la seva tutela. El context d'exigència d'on arriba l'alemany ajuda a entendre les seves declaracions, enfadat, però serè, després del clàssic. De fet, així descriuen a Sant Joan Despí un futbolista que expressa els seus galons sense alçar gaire la veu, però que quan parla es fa sentir.

Al City, el seu lideratge es podia equiparar al de David Silva, jugadors transcendentals, poc parladors, però amb molta ascendència. Fonts pròximes al vestidor citizen resolen a l'ARA que a Gündogan li va fer "molta il·lusió" heretar la darrera temporada el braçalet de capità de Fernandinho. "Va fer un pas endavant i va liderar xerrades en partits clau". La relació entre el migcampista i Guardiola també era òptima. Fins i tot, eren veïns: vivien en un cèntric i luxós bloc d'apartaments al cor de Manchester.

Insatisfacció de Gündogan amb el Barça a l'hora de trobar allotjament

A Barcelona, en canvi, ha tingut alguns maldecaps pel que fa a l'allotjament. Així ho ha revelat el diari Sport, explicant que l'alemany va trobar a faltar més suport per part del club a l'hora de buscar casa per a ell, la seva dona Sara i el seu fill Kais, de només vuit mesos. Primer van estar instal·lats en un hotel a instàncies del Barça, però això no satisfeia la família Gündogan, que actualment viuen de lloguer en una zona pròxima al centre de la ciutat, però segueixen buscant una residència fixa on establir-se. Prefereixen fer-ho a Barcelona, a la zona alta, i no anar a Castelldefels com, per exemple, sí que ho van fer Leo Messi i Luis Suárez, entre altres. El contracte de l'alemany comprèn dues temporades com a blaugrana i una altra d'opcional. Durant la seva presentació el president Laporta va voler tenir un detall amb la dona del jugador, que complia anys, i li van fer una sorpresa amb un pastís d'aniversari.

Al Barça, qui s'encarrega de donar suport als jugadors amb les qüestions de logística és l'Oficina del Jugador, encapçalada per l'extaekwondista i campió olímpic, Joel González. És una persona de confiança d'Enric Masip i que va arribar al club amb el darrer canvi de presidència. Al City, aquests aspectes van a càrrec d'un departament que es diu Player care (cura del jugador), format per diverses persones i que, entre altres serveis, compta amb una sèrie de recomanacions d'allotjaments i vincles amb immobiliàries per orientar els jugadors nouvinguts. Per exemple, The Athletic recollia com va ser la gestió del club quan es va fitxar Haaland. El noruec volia viure als afores de Manchester, però el City li va aconsellar viure al centre, per adaptar-se millor a la ciutat durant els seus primers anys com a citizen. És la mateixa zona on viuen jugadors com Julián Álvarez, Jack Grealish o Ruben Dias.

Lluny de Manchester, Güdongan busca el seu lloc a Barcelona. Tant per viure com esportivament. Les lesions al mig del camp l'han convertit en una navalla suïssa, alternant el pivot, l'interior i la mitjapunta. És un futbolista que meravella Xavi i que vol guanyar títols amb el Barça. "No he vingut aquí per perdre aquest tipus de partits", va dir després del clàssic. La mentalitat d'un campió.

stats