Futbol
Esports Barça 18/10/2022 En directe

Alexia Putellas continua sent la millor futbolista del món

La de Mollet del Vallès torna a guanyar la Pilota d'Or, un guardó que Benzema aixeca per primer cop

4 min
La migcampista catalana del FC Barcelona Alexia Putellas rep el seu segon premi Femení de la Pilota d'Or

BarcelonaEl tron d'Europa és propietat d'Alexia Putellas. D'això ja no n'hi ha dubte. La capitana i líder del Barça és la reina del futbol i els guardons més preuats porten gravat el seu nom. Repetint la imatge de l'any passat, el Théâtre du Châtelet, a París, s'ha rendit als peus de la millor futbolista del món. La catalana, lesionada de gravetat i que passa el moment més difícil de la seva carrera, ha rebut el trofeu amb els ulls humits. "Espero que la pròxima vegada que hagi de parlar sigui de nou en el camp i que ens vegem aviat de nou allà. Ho trobo molt a faltar", ha dit la guanyadora amb la Pilota ja a les mans.

La il·lusió del primer dia, les ganes i el neguit de tornar a trepitjar la gespa i demostrar al camp l'enorme futbolista que és, segueixen intactes. Els sentiments s'amunteguen en el cor d'una futbolista que representa tota la seva generació i que, aquest dilluns, ha tornat a ser guardonada. És la primera futbolista a aconseguir durant dos anys consecutius la Pilota d'Or. L'any passat va ser especial, al cap i a la fi, va ser la primera, però aquesta té alguna cosa diferent.

Alexia Putellas torna a guanyar la Pilota d'Or

La situació de la blaugrana, de fet, no podria ser més diferent. La primera Pilota d'Or va arribar en un moment ben dolç. Va posar la cirereta del pastís després d'una temporada incommensurable de la migcampista, que va ser la líder del triplet aixecat pel Barça. Tot eren elogis, aplaudiments i somriures. Era la cara de la moneda. En canvi, el moment actual i el final de la passada campanya en són la creu.

La derrota a la final de la Champions contra l'Olympique de Lió va ser l'inici d'un tram complicat per a la de Mollet del Vallès, amb la greu lesió al lligament encreuat del genoll de la cama esquerra com a última estocada. Dos dies abans que comencés l'Eurocopa, un escenari idoni per lluir el seu talent i on havia de ser ratificada com un emblema mundial, va notar com el seu genoll feia crec. Era massa cruel. Semblava un malson.

El malson de la lesió

"No sé com començar a escriure aquestes línies –expressava la futbolista dies després que es confirmessin els pitjors presagis–. Veig com pot canviar tot en un segon, però això m'ha confirmat l'amor real i pur que sento cap a aquest esport. Podria culpar-lo de per què ara? Per què un dia abans que comencés l'Eurocopa que tant de temps porto desitjant i treballant? Però no ho faig. Sento que he estat una privilegiada durant molt de temps. Només em neix donar les gràcies per tota aquesta felicitat diària tan difícil d'aconseguir per a qualsevol persona. Me'n vaig adonar fa molt temps i puc dir que he gaudit tot el camí fins avui. Ara comença una nova etapa", escrivia, consternada.

La futbolista també confessava: "Mai he estat més de 5 dies sense tocar una pilota, entrenar-me o competir". En aquell moment li semblava impossible de suportar. El cop va ser brutal. Sense esperar-s'ho, la seva carrera es va parar en sec. Tot eren dubtes i pors, la incertesa era enorme, i l'única manera de començar a esvair-la era passar pel quiròfan i començar una llarga recuperació, en la qual encara està immersa. "Va bé, però no t'enganyaré. Trobo molt a faltar sentir-me futbolista i aquests moments sobre la gespa", deia la guardonada amb la Pilota ja a les seves mans.

En la meitat de la recuperació

Ara, amb la meitat de la seva recuperació gairebé assolida, els negres es converteixen en grisos i aquest trofeu és una gran espurna de llum en el camí. Perquè Alexia és molt més que una futbolista. Respectant els terminis i tenint en compte la seva salut mental en tot moment, Putellas ha anat fent petits passos, però ferms, per tornar a trepitjar la gespa que tant la troba a faltar. No hi ha partit al Johan Cruyff on els aficionats no cridin el seu nom, la tinguin present en el minut 11, li demanin fotografies i signatures o li donin les gràcies. Ella hi és sempre, asseguda a la tribuna principal acompanyant l'equip.

Ara, des de l'escenari del Théâtre du Châtelet, és ella qui els agraeix que l'acompanyin en el camí. Alexia sosté el trofeu amb la mirada fixa, amb el seu objectiu ben present. Encara queden algunes pors, és clar que sí, perquè és humana tot i que moltes vegades no ho sembli, però cada cop està més a prop de tornar a calçar-se les botes i lluir l'onze a l'esquena. Mentrestant, el món del futbol es rendeix al seu talent mentre agafa la seva Pilota d'Or.

El discurs, en català i amb dard a la Federació

"Soc molt feliç de tornar a ser aquí, estic molt contenta. Quan fa un any aconseguim guanyar el primer [guardó], em vaig proposar intentar millorar per a posar-lo al servei de l'equip. Sense les meves companyes no seria aquí. Les aprecio moltíssim i és un privilegi ser la seva companya. Per descomptat, gràcies també al cos tècnic, al club, al senyor president, a la junta directiva i a totes les persones que treballen en el club", començava el seu discurs. "És un privilegi jugar al Barça. Gràcies per confiar en mi i deixar-me ser part d'aquest projecte. Gràcies a France Football i als membres del jurat. El 5 de juliol em vaig trencar el genoll i creia que això no seria possible perquè creia que es recordaria el més recent, que va ser l'Eurocopa. La meva més sincera enhorabona a la Federació Anglesa per l'organització que va tenir per a l'Eurocopa i per com estan tenint aquest impacte en el futbol femení en aquell país. Són un exemple per com ho estan fent. Espero que la pròxima vegada que hagi de parlar sigui de nou en el camp i espero que ens vegem aviat de nou allà", ha declarat la reina d'Europa.

Gavi, un altre triomfador blaugrana

Per la seva banda, el jove blaugrana Gavi ha confirmat els pronòstics i s'ha emportat el trofeu Kopa, que acredita el millor jugador de menys de 21 anys a Europa. L'andalús, que tot just és major d'edat, està molt consolidat tant al Barça com a la selecció espanyola absoluta. "Intento donar el màxim de mi i estic molt content amb el premi. Vull donar les gràcies al club de la meva vida, el Barça, a l'Iván [de la Peña] i als meus companys", ha dit el migcampista format a La Masia, que ha rebut el premi de mans de Pedri, que va guanyar-lo el curs passat, i de Ronaldo Nazário.

Gavi s'emporta el trofeu Kopa

"Sempre havia somiat guanyar aquest trofeu"

Robert Lewandowski s'ha endut el premi al màxim golejador de la temporada passada, gràcies a les dianes amb el Bayern de Munic i amb la selecció. "Segur que tindré oportunitat de marcar molts gols aquesta temporada. Altres jugadors entraran, però jo segueixo aquí", ha dit el davanter del Barça tot referint-se a la seva nova etapa vestint la samarreta culer. "Va ser molt emotiu marcar 45 gols en la Bundesliga. Creia que era impossible de superar. Vull donar les gràcies als meus excompanys del Bayern i als companys del Barça. També dono les gràcies a la meva família, als meus fills, que em fan sentir especial. Si continuem treballant intensament, podrem mirar cap endavant amb els ulls molt oberts", ha dit.

Precisament el polonès ha quedat quart en la votació de la Pilota d'Or masculina, que s'ha endut Karim Benzema. El davanter francès del Reial Madrid s'ha emportat a casa seva el guardó que l'acredita com el millor futbolista del món davant una platea entregada al seu compatriota. Líder de l'equip blanc en la conquesta de la Lliga i de la Champions, Benzema ha reconegut que "sempre havia somiat guanyar aquest trofeu".

stats