Barça

Entrepans i canapès per garantir el model de propietat del Barça

Joan Laporta cuina una nova via per no caure en el precipici econòmic

2 min
lamine yamal i lewandowski

BarcelonaEl mes de juliol ja ha començat i el Barça no ha fet oficial cap número relatiu al tancament de comptes de la campanya 2023-2024. De fet, els socis i sòcies blaugranes no sabran de forma consolidada la formulació dels comptes fins a l'assemblea general ordinària de la pròxima tardor. Hi ha moltes operacions financeres que no estan segellades i això dificulta la feina amb els auditors, tant per fer la fotografia a 30 de juny del 2024 com per fer una projecció del pressupost 2024-2025, que també estarà afectat per l'exili a Montjuïc.

Precisament, el fet de no disposar del Camp Nou obliga el Barça a buscar ingressos alternatius per tapar l'enorme forat que suposa que el primer equip jugui els seus partits a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. Només aquesta temporada, íntegrament disputada fora d'Aristides Maillol, les pèrdues en taquillatge i altres conceptes superen els 100 milions d'euros. Per això, i també per poder tenir diners per aspirar a millorar la plantilla del nouvingut Hansi Flick, l'entitat ha renegociat una ampliació de contracte amb Nike que reportarà una prima inicial d'uns 100 milions que, encara que no s'expliqui, aniran a compte de la totalitat del contracte. Les palanques del 2022, disfressades d'una altra cosa.

Més a petita escala, i de la mateixa manera com va passar amb les llotges vip, el Barça també pretén començar a cobrar ja l'import vinculat a la concessió del càtering del nou Camp Nou. Segons el calendari de les obres, l'estadi no estarà a ple rendiment com a mínim fins al 2026, però això no dissuadeix la junta de Laporta de reclamar per avançat una part substancial del contracte d'explotació dels futurs punts de subministrament de begudes i aliments que hi haurà al recinte. Segons fonts de la licitació, les empreses que s'han proposat també proveiran les zones vip. En total, l'acord puja fins a una xifra compresa entre 40 i 50 milions a dividir entre 7 i 10 anys de contracte. Per la seva banda, Mundo Deportivo precisa que la quantitat que el Barça vol percebre per avançat és de 30 milions.

Ingressos futurs hipotecats per sobreviure

Si les negociacions arriben a bon port, el club començarà a veure diners relacionats amb entrepans i canapès abans que se serveixin i es venguin. L'estratègia ajudarà a quadrar comptes i a pagar els salaris esportius, que són la partida més alta del pressupost de despeses, però sobretot a tornar el crèdit de l'Espai Barça. També anirà en perjudici d'ingressos futurs. És el mateix que passa amb les llotges vip, l'import de les quals es cobrarà en dos estius quan la vigència del contracte és de 10 temporades. Una altra de les vies d'ingrés recurrent que el Barça ha venut de manera parcial per tenir liquiditat a curt termini són els drets de televisió. Fa dos estius, en va traspassar el 25% durant 25 anys a canvi de més de 500 milions d'euros. La mesura va servir per fitxar Robert Lewandowski, entre altres.

stats