Barça
Esports Barça 13/07/2023

Iñigo Martínez vol entendre el català

El Barça presenta el central basc, de 32 anys, que ha firmat un contracte fins al 2025

3 min
Iñigo Martínez, presentat amb el Barça

Sant Joan DespíIñigo Martínez ja parla com a blaugrana. El central biscaí de 32 anys ha sigut el primer dels tres fitxatges del Barça a ser presentat. En un acte a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí, perquè el Camp Nou està en obres, Martínez ha explicat els seus motius per canviar l'Athletic Club per l'entitat blaugrana. "Estem convençuts que incorporem un gran central", ha celebrat el president Joan Laporta en un acte en què ni el màxim dirigent ni el director de futbol Mateu Alemany han atès la premsa, sinó que s'han limitat a fer dos discursos inicials. "Fa un any que tant la direcció esportiva com el cos tècnic érem conscients que s'havia de reforçar la defensa. Ja sabíem que necessitàvem un substitut de Gerard Piqué [que al desembre es va acabar retirant]. Un central esquerrà que s'adeqüés a la situació econòmica del Barça. Sabíem que negociar amb l'Athletic Club sempre és molt difícil, però amb l'Iñigo es donava la circumstància que acabava contracte", ha exposat Alemany.

La predisposició del jugador per venir també ha sigut clau. Amb el canvi de fiscalitat basca a la catalana, percebrà un salari inferior als 5 milions d'euros nets que rebia quan estava en nòmina a l'entitat bilbaïna. No és el primer cop que Iñigo Martínez ha estat en l'òrbita del Barça. El seu fitxatge s'hauria pogut produir fa sis anys. Ernesto Valverde, que s'asseia a la banqueta blaugrana, i el Barça tenien lligada la seva incorporació, però Javier Mascherano, una veu amb molt pes al vestidor, va remar-hi en contra. El Manchester City va treure el talonari per pispar Aymeric Laporte a l'Athletic Club i l'entitat bilbaïna hi va respondre pagant els 32 milions de la clàusula d'Iñigo a la Reial Societat. Sis temporades després, el defensor arriba a Barcelona amb 32 anys. "Em va faltar poc per arribar fa uns quants anys, però així és el món del futbol. Tinc ganes de conèixer els jugadors, el club i també l'idioma, segur que ben aviat podré respondre alguna pregunta en català". De fet, Martínez parla euskera amb les seves filles.

El central s'ha desfet en elogis cap al Barça i cap a l'entrenador blaugrana. "Xavi m'ha demostrat des del primer moment que em volia aquí. Vaig parlar amb ell abans de venir i les seves paraules em van ajudar a acabar-me de decidir. Jo era a casa [a l'Athletic], em sentia molt valorat, admirat per la gent. Però quan el Barça et vol, no t'ho penses". Per a la seva estrena com a blaugrana, però, caldrà esperar. Des de fa gairebé un any que arrossega una fasciïtis plantar i no s'entrena amb el grup. Fa treball damunt la gespa amb preparadors i readaptadors físics, però encara no pot treballar amb el grup i no ha volgut revelar si estarà disponible per a la gira als Estats Units, que començarà la setmana que ve.

Iñigo Martínez té "una lesió complicada"

"És una lesió complicada. Són unes molèsties que fa temps que arrossego, però les sensacions són bones. M'han dit que no tingui pressa. Espero estar bé aviat". De fet, tot just acabar la temporada es va sotmetre a una petita intervenció: "Van ser cinc minuts. I em va ajudar". Martínez també ha rebutjat parla dels qui consideren que, amb 32 anys, arriba sent "massa gran" al Barça. "L'edat no és un problema. Hi ha jugadors que despunten de molt joves. D'altres que ho fan amb més anys. Jo soc dels segons".

Pel que fa a la seva inscripció, ha negat que sigui res que el preocupi. "Des del primer moment que em van explicar quina era la situació. Això no és cosa meva. Jo em centro en la meva feina i del tema de la inscripció ja se n'encarregarà qui se n'hagi d'encarregar". Bona part d'aquesta responsabilitat recau en Mateu Alemany, que treballa en sortides (especialment la de Lenglet) per generar espai salarial. Serà un estiu llarg. De moment, el director de futbol celebra l'arribada d'Iñigo: "Tècnicament, és bo, té un gran desplaçament de pilota i és molt fort en el joc aeri. També ens agrada el seu caràcter i com es desenvolupa en un vestidor. En tenim referències molt bones".

stats