Barça

Lewandowski, 60 milions i les dues frustracions de Messi

El davanter polonès és el principal argument del Barça per allunyar fantasmes a Europa contra l'Inter de Lautaro Martínez

4 min
Lewandowski, celebrant el seu hat trick a la Champions

MilàEncara que sembli mentida, el Barça de Josep Maria Bartomeu tenia un pla per acontentar Leo Messi i aplicar vaselina prèvia a la negociació per ampliar-li el contracte més enllà del 30 de juny del 2021. El problema és que la pandèmia de covid el va engegar a rodar abans de poder executar-lo. Força abans de la destitució d'Ernesto Valverde el gener del 2020, l'àrea esportiva blaugrana sabia que havia de renovar els lideratges al voltant del 10. I, en aquest sentit, va posar el focus en Lautaro Martínez, punta de llança de l'Inter de Milà, rival de l'equip blaugrana aquest dimarts en un partit vital per a les seves aspiracions europees (21 h, Movistar LaLiga). El davanter argentí, que podria no ser titular per culpa d'uns problemes físics, era l'escollit per rellevar Luis Suárez, que cinc anys després de la seva arribada al Camp Nou ja donava evidents símptomes d'esgotament.

Fonts de l'anterior govern del Barça admeten a l'ARA que Lautaro va estar "molt a prop" de ser culer. Després de renunciar-hi l'estiu del 2019 per falta de marge salarial i per les altíssimes pretensions de l'Inter, que es va despenjar demanant més de 90 milions d'euros, el club català i el llombard van emparaular un traspàs per al curs següent a canvi d'uns 60 quilos, segons fonts de la negociació. L'acord, però, només va estar vigent fins a l'abril del 2020, quan el Barça va assumir que els efectes del covid-19 serien funestos fins al punt de provocar el col·lapse de l'entitat.

"Vam acordar que no faríem operacions importants per la falta d'ingressos", recorden des de l'antiga junta, on es va deixar de pensar en fitxatges com el de Martínez per improvisar estratègies que servissin per rebaixar l'exagerada factura salarial de la plantilla. Amb cap d'elles n'hi va haver prou per reparar el forat el 30 de juny: 97 milions de números vermells. "Vaig estar realment a prop del Barça, n'havia parlat amb Messi. Però ells tenien molts problemes econòmics i vaig decidir quedar-me", declararia l'ariet albiceleste al canal ESPN mentre negociava la seva renovació per ser el jugador més ben pagat de l'Inter, amb qui va firmar contracte fins al 2026.

L'Inter també va lamentar els efectes del covid

Però després de la desfeta a Lisboa contra el Bayern Munic (2-8) i del burofax de Messi, Bartomeu sí que va poder executar part del pla que estava previst abans de la pandèmia. Amb Ronald Koeman com a braç executor, va aconseguir la sortida de Suárez, que es va acomiadar plorant setmanes després que el Barça també obrís la porta a Arturo Vidal i Ivan Rakitic, igualment amortitzats. Els milions alliberats amb l'uruguaià, el croat i el xilè no es van poder utilitzar per portar cap relleu. L'única aposta que es va poder fer aquell estiu va ser Sergiño Dest, cedit avui al Milan, etern rival de l'Inter. Per a aquell Barça en la ruïna i que encara no entenia de palanques econòmiques, Lautaro era un somni impossible tot i que el club neroazzurro, que també anava necessitat de calés, hagués posat totes les facilitats del món perquè es fes l'operació. Així va frustrar la pandèmia el dolç relleu de Suárez que Bartomeu i companyia havien pensat per a Messi, íntim amic de l'avui atacant del Nacional de Montevideo.

Amb la Pulga brillant al PSG mentre Joan Laporta somia en repatriar-lo, el barcelonisme s'encomana als mètodes de Xavi Hernández i als gols de Robert Lewandowski per tornar a il·lusionar-se. El davanter polonès, amo en l'actualitat de l'espai que Lautaro mai va poder ocupar, espera acompanyar l'equip blaugrana en el procés d'exorcisme que vol dur a terme a la Champions, una competició que no guanya des del 2015 i que últimament causa només disgustos entre els culers. Messi els va patir fins al final del seu contracte, però la temporada passada, ja sense l'argentí, el Barça va tocar fons a la màxima competició després de quedar-ne eliminat directament a la fase de grups. Per allunyar la reedició del fracàs, i després de caure a Munic en la segona jornada, l'equip vol donar un cop de puny sobre la taula i imposar-se al Giuseppe Meazza, que està en l'òrbita dels grans escenaris europeus que tant se li han resistit els últims anys.

Bona part d'aquesta lluita no s'entén sense Lewandowski, màxim golejador del Barça a la Lliga (9 gols) que, alhora, només va necessitar un partit de Champions (contra el Viktoria) per fer més gols (3) que els blaugranes en tota l'edició passada del torneig. Seves són la meitat de les dianes de tot el conjunt català en els nou partits disputats aquesta temporada. El solucionador de problemes polonès vol sotmetre l'Inter i esborrar la doble frustració de Messi. D'una banda, Lautaro, l'amenaça neroazzurra a qui el 10 etern només ha pogut assistir a la selecció. I, de l'altra, la motxilla de tantes nits de vergonya europea plorades per l'afició blaugrana.

Inzaghi, molt discutit

Per la seva banda, els ànims a la divisió interista de Milà, una ciutat en què un de cada quatre votants ha donat suport a Giorgia Meloni en les últimes eleccions italianes, estan força caldejats amb Simone Inzaghi, l’entrenador local. El seu equip no ha començat gens bé la temporada i es juga el coll contra el Barça i sobretot dissabte amb el Sassuolo, el conjunt que el precedeix en la classificació de la Serie A. Amb tot, els llombards comptaran amb el suport de la seva gent en un compromís europeu de primer ordre en què el veterà Edin Dzeko assumirà la responsabilitat ofensiva pel dubte del ranquejant Lautaro i la baixa de Romelu Lukaku. 

stats