L'Al-Sadd es fa el gallet: "Volem mantenir Xavi"

Els qatarians s’aferren al contracte de l'egarenc, però Alemany i Yuste mantenen l'optimisme

3 min
Rafa Yuste i Mateu Alemany parlant a la llotja de l'Al-Gharafa Stadium de Doha.

BarcelonaDues butaques ben còmodes esperaven Rafa Yuste i Mateu Alemany a l'estadi d'Al-Gharafa, seu del clàssic entre l'Al-Duhail i l'Al-Sadd, primer i segon de la lliga de Qatar. Amb cares de cansament després d'haver volat sis hores des de Kíev, on el primer equip del Barça va jugar dimarts un compromís clau a la Lliga de Campions, el vicepresident esportiu i el director de futbol van assistir a l'exòtic partit pensant que seria l'últim de Xavi Hernández com a entrenador del conjunt visitant. Se'ls esperava a Doha en el marc de les converses per rescindir el contracte en vigor de l'egarenc amb el club àrab i van gaudir d'una rebuda exquisida. "Agraïm la visita a Qatar del Barça, el qual apreciem i respectem", va correspondre, a través dels canals oficials de l'Al-Sadd, el CEO de l'entitat, Turki Al-Ali. Tanmateix, la segona part del missatge va posar els negociadors culers al seu lloc: "La nostra posició és clara des del començament. Volem mantenir Xavi com a entrenador i no podem deixar que marxi en aquest moment de la temporada". Les luxoses cadires eren només això: cadires.

Perquè l'Al-Sadd, si fem cas dels moviments dels seus portaveus dins i fora de l'entitat, no vol renunciar al seu tècnic i ambaixador a canvi de res. Tampoc vol veure com el Barça trepitja el seu orgull construït a base d'Alcorà i petrodòlars. Per això juga les seves cartes i s'aferra al contracte que va signar amb Xavi la passada primavera, un cop ja va quedar clar que el president blaugrana, Joan Laporta, no incorporaria el vallesà en el lloc de Ronald Koeman. Les dues parts van firmar un compromís fins al 2023, aquesta vegada sense clàusula d'escapament en cas de trucada del Barça, però amb un pacte entre cavallers de l'exjugador amb el xeic Mohammed bin Hamad, el germà petit de l'emir de Qatar, que es comprometia a respectar la voluntat de Xavi si venia a buscar-lo el club de la seva vida. Aquest moment ha arribat, i dos emissaris culers de primer nivell s'han personat a Doha per executar l'operació. També han volat a l'emirat els dos representants de l'entrenador, Arturo Canales i Fernando Solanas, conscients que s'aproxima un canvi d'aires. No obstant això, a l'Al-Sadd s'esforcen per aparentar que tenen la paella pel mànec. Les pròximes hores seran crucials per desbloquejar la situació.

Fins i tot no es pot descartar que Laporta, a qui es reclamava en la negociació d'alta volada amb el xeic, finalment acabi anant a Doha per accelerar el tràmit i rebaixar les pretensions econòmiques dels qatarians, que xifren la penalització contractual de Xavi en 10 milions d'euros. El mandatari barcelonista, que té més lligams amb Israel que no pas amb les potències àrabs, pot veure's obligat a passar pel tub per satisfer la urgència de reclutar l'únic entrenador futurible a mitja temporada. Perquè, a diferència del que passaria en una negociació amb un club regit per valors occidentals, els qatarians es guien més pels gestos que pels diners. I el Barça, en aquests moments, té més múscul per aportar el primer ingredient que no pas el segon, més encara si es considera que haurà de dedicar recursos a la liquidació contractual de Koeman, que no és precisament baixa (12 milions). El relat dels fets confirma, per tant, que el retorn de Xavi es juga sobretot en un terreny institucional, amb l'implicat entregat a la voluntat d'acord entre l'Al-Sadd, un gegant que l'ha banyat d'or i l'ha format com a tècnic, i el Barça, on vol tornar i on tothom l'espera.

Xavi Hernández, a la banqueta de l'Al-Sadd.

"Hi ha bon equip per fer coses"

L'estadi d'Al-Gharafa va convertir-se en l'epicentre de les mirades de l'univers blaugrana. I no per un interès sobtat en el desenllaç de la lliga qatariana, sinó perquè l'Al-Sadd - Al Duhail serà, si no hi ha sorpreses, l'últim de Xavi abans de tornar a Barcelona. L'espectacle, en un estadi mig buit i sense dones, va acabar 3-3.

Es va avançar l'Al-Sadd gràcies a Bounedjah, que va transformar un penal. L'ex del Girona Fabrice Olunga va empatar, i un gol en pròpia de Pedro Miguel va posar per davant l'Al-Duhail, que es va quedar amb un home menys abans del descans per l'expulsió de Luiz. A la segona part, Koukhi i Tabata van col·locar el 2-3, però un altre cop Olunga, al temps afegit, va fixar l'empat al marcador. Un resultat que deixa en tres punts la distància entre el líder Al-Sadd i l'aspirant Al-Duhail.

A l'entrevista postpartit concedida a TV3, Xavi va ser prudent amb les converses que hi ha en marxa: "Soc optimista i s'està negociant. Estic molt il·lusionat. Al Barça hi ha molt bon equip per fer coses, tornar a l'alegria i oblidar-nos dels ismes". A falta del comunicat, el vallesà ja modela el missatge del dia de la seva presentació.

stats