Barça
Esports  /  Barça 10/05/2022

Toni Freixa: nous negocis, vells deutes per eixugar

L'excandidat a la presidència del Barça no ha satisfet els impagaments de la campanya que va denunciar l'ARA fa un any

4 min
Toni Freixa en una imatge d'arxiu

BarcelonaToni Freixa va ser el candidat menys votat a les últimes eleccions del Barça, que es van celebrar després de la tercera onada de la pandèmia de covid. L'advocat barceloní, exdirigent de l'entitat en dues etapes (2003-2005 i 2010-2015), es va presentar als comicis per segon cop (el 2015 va ser el quart de quatre aspirants) sota el lema Fidels al Barça. Amb un discurs passional i provocador, va intentar rascar vots entre el nuñisme i el rosellisme, però va sumar només 4.769 suports.

El resultat va ser pobre per a les expectatives que va generar entre els companys de candidatura, als quals havia promès un càrrec a la junta blaugrana a canvi d'un esforç econòmic per sufragar la campanya. Un d'ells va traspassar 50.000 euros a un compte del candidat sense veure cap balanç d'ingressos i despeses de la candidatura. No va ser l'únic que va tenir aquest gest. D'altres, més prudents, van esperar a veure el resultat electoral abans d'arriscar la seva butxaca.

Més d'un any després de les eleccions, cap d'aquests socis del Barça ha recuperat la inversió i ja han desistit de continuar-ho intentant. Tampoc han cobrat part important dels proveïdors i treballadors que Freixa i els seus col·laboradors van contractar per dur a terme feines logístiques, de comunicació i de promoció en una campanya que va ser més llarga del normal a causa d'un ajornament electoral. El 10 de maig del 2021 l'ARA va informar que l'excandidat es desentenia dels pagaments a diversos professionals amb els quals s'havia compromès des que va decidir engegar la cursa per la presidència. Treballadors autònoms o petites empreses que feien feines concretes i que facturaven a la societat Candidatura Toni Freixa 2021 SL, que va obrir l'exdirectiu el novembre del 2020 per vehicular les despeses.

365 dies després que transcendís públicament tant el deute existent com la comunicació, des de la candidatura, que no es podria complir amb els compromisos, cap de les fonts consultades ha cobrat cap quantitat reclamada. "No val la pena seguir perdent el temps amb aquest estafador de manual", diu, emprenyada, una de les persones afectades per un impagament que, en total, voreja els 100.000 euros.

Després de les eleccions, aquests professionals van començar a rebre notificacions que les factures emeses no es podrien cobrar. A alguns se'ls va oferir com a solució percebre la meitat dels diners acordats i condonar la resta. La intenció de coordinar-se per prendre mesures contra l’excandidat va estar sobre la taula, però va quedar en res per la impersonalitat d’una campanya marcada pel teletreball i la pandèmia i la por d'anar als tribunals contra una candidatura integrada per diversos juristes, començant pel mateix Freixa.

Algunes empreses van reclamar els deutes enviant burofaxos al domicili de l'aspirant. No van rebre més resposta que justificants de recepció signats per l'assistenta domèstica. La manca de contractes també va fer desistir els afectats d'emprendre accions legals, mentre que des de la candidatura es va adduir que, de paraula, "algunes persones que volen posar ara la mà van dir que seguirien en campanya com a voluntaris". Malgrat l'aportació externa per contractar l'empresa de publicitat Manifiesto, ideòloga de la campanya de les marquesines, la falta de liquiditat de Fidels al Barça també va fer que els amos de l'Hotel Madanis, on s'ubicava la seu electoral, cobressin el lloguer en metàl·lic i haguessin de reclamar l'import de coses tan mundanes com la cervesa que s'oferia als actes.

Desmenteixen una col·laboració amb Juanjo Isern

Passades les eleccions, Freixa ha continuat vinculat a l'entorn del Barça i ha intentat posar en marxar altres iniciatives. El juny del 2021 va temptejar el propietari de l'Hèrcules d'Alacant, el constructor Enrique Ortiz, per entrar a formar part de la gerència de l'entitat, però no es va entendre amb ell. "Freixa proposava fer de relacions públiques amb pes en les decisions esportives i prometia portar gent interessant a canvi d'un sou de 400.000 euros anuals. Ortiz esperava un soci i es va trobar algú que buscava feina", explica a l'ARA una font coneixedora d'una negociació que no va arribar a bon port.

Nacho Romero, ajagut a la dreta amb un impermeable gris, és un dels col·laboradors de Freixa que ajuda ara Juanjo Isern.

Després d'aquest intent, l'advocat va fundar amb el periodista Marçal Lorente Matchday Sport Consulting, una nova empresa que ofereix "assessorament jurídic, econòmic, en gestió i rendiment esportiu, màrqueting i comunicació per a clubs, esportistes, inversors, federacions i agents FIFA". També ha ofert suport a la candidatura de Juanjo Isern, una de les quatre que aspiren a la presidència de la Federació Catalana de Futbol. "Freixa i Isern són amics i es fan favors. El Toni està ajudant el Juanjo i li està col·locant gent del seu entorn de sempre", explica una font pròxima a l'ens federatiu i coneixedora del futbol català. Entre les persones proposades hi ha Nacho Romero, que va ser coordinador de la recollida de firmes per a les eleccions del Barça del 2015 i el 2021. L'equip d'Isern, però, nega "taxativament" qualsevol relació entre Freixa i la candidatura de l'expresident de l'Europa. L'exportaveu de Sandro Rosell i Isern, això sí, van coincidir a Lliures, la formació política fundada per l'exconvergent Antoni Fernández Teixidó.

stats