BARÇA
Esports Barça 09/08/2018

Una operació sortida sobre la botzina

Yerry Mina es desvincula del club (30,2 milions + 1,5 variables) i el André Gomes surt com a cedit

Gonzalo Romero
4 min
André Gomes i Yerry Mina durant un entrenament del Barça d’Ernesto Valverde.

Barcelona9 d’agost, 18.00 hores. Yerry Mina i André Gomes ja no formen part de la plantilla d’Ernesto Valverde. El Barça va col·locar ahir els dos jugadors a l’Everton a falta de pocs minuts per al tancament del mercat de fitxatges d’Anglaterra. Un traspàs i una cessió sobre la botzina, emetent un comunicat de poques línies (en el cas de Gomes), improvisat, apurant la urgència del comprador. El club blaugrana va seguir la línia d’aquest estiu i va mantenir la calma durant la negociació. Era conscient que tenia la paella pel mànec, i que dilatar l’acord suposava millorar les condicions.

El Barça es va reunir amb l’Everton des del matí amb el seu CEO, Òscar Grau, al capdavant. Durant la trobada, els futbolistes van passar reconeixement mèdic a l’Hospital de Barcelona, com va avançar Mundo Deportivo i va poder confirmar l’ARA. La llum verda de Mina va ser clau. L’internacional amb Colòmbia va decidir finalment acceptar la proposta de l’Everton, que el farà titular i un home de referència a les ordres de Marco da Silva.

Els toffes obtenen els seus serveis a canvi d’un traspàs de 30,25 milions d’euros fixos, que podrien arribar als 31,75 en funció d’1,5 en variables. Un negoci rodó per al Barça, que també s’assegura una opció de recompra: se’n va un jugador que no entrava en els plans de Valverde i el club aconsegueix uns beneficis de 20 milions després de comprar el defensa per poc menys de 12 milions fa només set mesos. Festa grossa a Sant Joan Despí. Si no passa res estrany, Gerard Piqué, Samuel Umtiti, Clément Lenglet i Thomas Vermaelen seran els centrals d’aquesta temporada.

André Gomes, cedit

El cas d’André Gomes és diferent. El portuguès se’n va a la Premier en qualitat de cedit. El seu baix rendiment com a culer, l’absència al Mundial i la lesió a la pretemporada no l’han ajudat a trobar ofertes millors -per a ell i per al Barça-. El club valorarà la situació del migcampista a final de temporada, quan torni a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. L’Everton incorpora Gomes durant un curs a canvi de 2,25 milions d’euros i el cost de la seva fitxa. Aquest era una dels pilars de la negociació, com en el cas de l’operació Douglas. Alleugerir la massa salarial és el primer èxit.

André Gomes o quan Valverde juga amb deu

El segon és merament esportiu, i se centra en la rotació de futbolistes. Ernesto Valverde va dir públicament durant la gira pels Estats Units que volia una plantilla curta, amb presència d’efectius del filial. La no presència de Gomes deixa via lliure a Denis Suárez, Carles Aleñá o Riqui Puig, la gran sensació de la pretemporada. Coutinho serà, doncs, un fix en l’esquema inicial, i Arthur i Arturo Vidal seran els relleus de garanties quan Ivan Rakitic o Sergio Busquets necessitin descans. Si Sergi Roberto torna a la zona de creació, el roster del Barça seria variat en noms i perfils.

Les operacions que no s’han fet

El tancament del mercat de la Premier va deixar moviments d’última hora i moltes operacions incompletes. Els anglesos, que ja no poden comprar, encara poden vendre. Desprendre’s d’un jugador sense incorporar prèviament un recanvi és pràcticament una utopia. Molts futuribles no han fet les maletes i això, per tant, obliga els clubs a redirigir les seves operacions. Josep Maria Bartomeu i la seva junta no hauran de fer malabars per justificar econòmicament -i esportivament, de cara a l’aficionat- el fitxatge de Paul Pogba.

El francès s’allunya de forma definitiva de Barcelona. Que el Manchester United no fitxés ahir ningú i que Mourinho s’hagi queixat públicament de la manca d’incorporacions no conviden a l’optimisme. El Barça també va poder confirmar una mica més la continuïtat d’Ousmane Dembélé i, com a mínim, que Paco Alcácer no jugarà a la Premier League. Les opcions de vendre’l (o cedir-lo) es redueixen encara més. Ell i Munir el Haddadi es disputaran el rol de davanter centre suplent. Si el club vol alliberar una fitxa podria apostar per una sortida del jugador del Marroc, amb més bon cartell, per rendiment a l’Alabès i projecció.

Els dubtes s’accentuen al Reial Madrid. El projecte de Julen Lopetegui necessita reforços, i les opcions es van reduir ahir de forma contundent. Que Florentino Pérez fitxarà Eden Hazard, Harry Kane o Romelu Lukaku abans o després del seu debut a la competició domèstica és improbable. La venda del jugador franquícia deixaria molt tocats el Chelsea, el Tottenham o el United, rivals directes dels blancs en la lluita per la Lliga de Campions.

El Madrid haurà de donar galons a Karim Benzema i confiar en Raúl de Tomás (23 anys, arriba després d’una cessió al Rayo Vallecano) i Borja Mayoral (21). Lopetegui també ha dit que necessita un recanvi per a Mateo Kovacic, cedit al Chelsea. Els migcampistes de primer nivell que estan disponibles són un grup molt selecte, potser massa. Els càlculs acabarien destrossats si es materialitzen els rumors que col·loquen Luka Modric a l’Inter de Milà i Marcelo al Juventus de Cristiano Ronaldo.

Courtois: “Acabo de complir un somni”

Thibaut Courtois ja parla com a jugador del Reial Madrid. El belga va ser presentat ahir a la llotja del Santiago Bernabéu hores després de tancar-se el seu traspàs des del Chelsea. “Acabo de complir un somni. Estic molt content, no us ho podeu imaginar. Només els que em coneixen saben el que he hagut de treballar per arribar a aquest punt. És una responsabilitat i un orgull ser al millor club del món”, va comentar. El jugador no va fer referència al seu passat a l’Atlètic de Madrid. A Londres, concretament a les oficines del seu anterior club, Kepa Arrizabalaga feia la seva primera roda de premsa com a blue. El nou porter del Chelsea va explicar que no se sent pressionat pels 80 milions d’euros que han pagat per ell. “No miro el preu, però soc conscient que el Chelsea ha fet una gran aposta per mi. La pressió que tingui serà la que jo mateix em marqui. La meva autoexigència és molt alta, sempre vull fer-ho bé per ajudar l’equip”, va dir.

stats