BARÇA
Esports 02/02/2016

Neymar declara durant una hora i mitja a l'Audiència Nacional

El brasiler ho ha fet després de Bartomeu i Rosell, que es van limitar a ratificar la seva anterior declaració davant Ruz

A.l.
3 min
Neymar i el seu pare arriben a l'Audiència Nacional / JAVIER SORIANO / AFP

BarcelonaLa fotografia que molts esperaven ja s'ha produït. Quan faltaven pocs minuts per les 5 de la tarda, Neymar ha entrat a la seu de l’Audiència Nacional per declarar pel seu fitxatge pel Barça l’estiu del 2013. El brasiler, que ha arribat acompanyat del seu pare, els advocats i el portaveu del Barça, Josep Vives, ha respost durant una hora i mitja a les preguntes del jutge José de la Mata i les parts implicades en la querella que va presentar el fons d’inversió DIS, propietari del 40% dels drets del jugador quan va ser traspassat del Santos al Barça i que es considera estafat per l’operació entre els dos clubs.

El brasiler ha desfilat davant el jutge José de la Mata després que ahir ho fessin Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. L’actual president del Barça i el seu predecessor van estar-se només una hora i mitja a la seu de l’Audiència: es van limitar a ratificar les paraules que ja havien pronunciat en la seva primera declaració, quan van defensar que el Barça havia actuat correctament en la contractació del brasiler.

El primer que va transcendir ahir és que tots dos, que havien arribat junts a l’Audiència quan faltaven pocs minuts per a les 10 del matí, s’havien negat a respondre davant del jutge, una versió que va afanyar-se a negar el portaveu, Josep Vives. “És mentida que Bartomeu i Rosell s’hagin negat a declarar. Han declarat tots dos però s’han manifestat dient que ratificaven punt per punt l’amplíssima declaració que tots dos havien fet en aquest mateix òrgan, davant el mateix fiscal i pels mateixos fets”, va dir Vives. L’amplíssima declaració a la qual feia referència el portaveu era la que va fer Sandro Rosell l’estiu del 2014, en aquest cas davant Pablo Ruz, el primer jutge que va instruir el cas abans de ser substituït per De la Mata. El torn de Bartomeu va arribar el febrer del 2015.

Després de Bartomeu i Rosell, De la Mata va poder escoltar els arguments de la representant del Santos, Fátima Cristina Bonassa, que va admetre que el conjunt brasiler se sent enganyat per com es va realitzar aquesta operació. Durant més de sis hores, segons explica l'agència EFE, Bonassa va assegurar que Neymar era conscient del tipus de traspàs que s'estava realitzant, i que va insistir que volia anar únicament al Barça. Per aquest motiu, el Santos va haver d'acceptar els 17,1 milions.

En canvi, qui va defensar l’actuació del Barça a l’hora de portar Neymar va ser el director general, Ignacio Mestre, que, tot i que no hi era el 2013, va sostenir que els contractes signats eren legals. El canvi d’hora en la declaració de Neymar, prevista incialment per al matí, però traslladada a la tarda perquè un dels advocats tenia un altre judici, suposarà també que Javier Faus, antic responsable econòmic, passi a declarar com a testimoni el dia 16 de febrer.

Dues branques

Actualment, el fitxatge del futbolista brasiler té dues causes obertes, una a Madrid, la que va interposar DIS en considerar-se estafat en l’operació, i l’altra, en un jutjat de Barcelona. Segons l’Audiència Nacional, el traspàs del jugador està xifrat avui en 83 milions, i no en 17,1, segons va informar el Barça quan va segellar l’acord perquè Neymar aterrés al Camp Nou.

DIS tenia el 40% dels drets federatius del jugador i, després que inicialment se li rebutgés la querella, el jutge De la Mata la va acceptar a tràmit al juny pels delictes de corrupció entre particulars i d’estafa en la modalitat de contracte simulat. El fons d’inversió brasiler considera que va ser estafat perquè va quedar al marge d’altres acords entre els dos clubs, concretament, l’amistós xifrat en 4,5 milions i el dret preferencial sobre tres jugadors del Santos que va negociar el Barça i que va suposar 7,9 milions per a la tresoreria blaugrana. DIS vol la seva part d’aquestes operacions, però el Barça considera que són acords que en queden al marge.

stats