Bàsquet - Lliga Endesa

El Barça posa el llaç a la Lliga de Mirotic (82-93)

L'equip blaugrana guanya un dels títols més inversemblants de la seva història

4 min
Clebració del Barça a Madrid

BarcelonaLa Lliga de Petrovic (1989) no la va acabar guanyant el Madrid, però la Lliga de Mirotic es quedarà per sempre més a les vitrines del Barça. La final, que va començar amb un dels terratrèmols més grans de la història de la secció del bàsquet culer, va acabar amb el triomf d’un equip blaugrana que va liquidar l’etern rival (82-93) i va assegurar-se el títol per la via ràpida (3-0). 

Ni el millor dels guionistes hauria imaginat un desenllaç tan emotiu per a l’últim partit de l’aler pivot montenegrí amb la samarreta del Barça. Mirotic va liderar el triomf del Barça a Madrid, on els aficionats locals van tornar a insultar-lo tan fort com van poder. L’estrella culer, que va ser designat MVP de les finals, va sumar 14 punts en el seu últim partit com a jugador blaugrana.

Mirotic, que li va fer una confessió a Cory Higgins a cau d’orella, va voler que l’escorta nord-americà, lesionat des de fa setmanes, aixequés amb ell el trofeu de campió. Un altre dels destacats va ser Jan Vesely, que va anotar 19 punts contra Edy Tavares.

Nico Laprovittola tallant la xarxa

El títol del Barça significa la segona lliga en tres anys per a Sarunas Jasikevicius, l’entrenador que va canviar l’estat d’ànim d’una secció que portava set anys i cinc entrenadors sense proclamar-se campió de la Lliga Endesa. A diferència de l’any passat, quan l’equip va fer figa després de la final four, el conjunt ha acabat la temporada com un tro. “És una temporada molt bona. Des del mes de gener hem fet molt bon bàsquet. L’equip es va saber aixecar després de la decepció de l’Eurolliga per aconseguir aquest títol tan difícil”, va resumir Saras, que va tornar a descartar Sergi Martínez i Mike Tobey.

El vintè títol de Lliga del Barça va tornar a evidenciar el mal perdre d’un Reial Madrid que ja va intentar entrar al vestidor dels àrbitres després de la derrota de diumenge al Palau Blaugrana. Les protestes dels jugadors de l’equip blanc van ser constants en un WiZink Center amb l’ambient més hostil dels últims anys. La punteria visitant des del perímetre, però, va ser decisiva.

Celebració del Barça al vestidor del WiZInk Center

El Barça va provar alguna situació estratègica diferent, com la de col·locar Laprovittola de base durant alguns minuts, però el marge de sorpresa entre els dos equips és molt petit i el primer quart es va convertir en un intercanvi de cistelles molt igualat (21-20).

La consistència culer i la poca fiabilitat dels locals des de la línia de tirs lliures van servir a l’equip visitant per construir-se una diferència de set punts (22-29), però el Reial Madrid va reaccionar amb un parcial de 14-5 que va redibuixar l’escenari. Sergi Llull i Fabien Causeur van liderar l’ofensiva d’un conjunt blanc que va perdre poques pilotes i que va arribar al descans amb una renda de tres punts (41-38).

La posada en escena del Barça va ser molt bona. Un parcial de 6-14 liderat per Jan Vesely va obrir una escletxa de cinc punts en el marcador (47-52). El Madrid, però, no va abaixar els braços i va reconduir la situació per arribar als últims deu minuts amb el partit molt ajustat (66-67).

L’avantatge culer va créixer a l’inici del quart període (66-72). El treball col·lectiu del Barça va ser majúscul i li va permetre arribar als últims minuts amb la situació sota control, ja que el Reial Madrid tan sols va trobar punts amb els seus jugadors interiors. “El Barça ha sigut just campió, però jo li poso un 9,5 a la nostra temporada”, va reconèixer Chus Mateo, entrenador d’un Madrid que tenia la panxa plena després del títol de l’Eurolliga.

Retallades inevitables

Tot i el triomf, el Barça haurà de fer retallades econòmiques importants aquest estiu. La voluntat del club és rebaixar en un 20% el pressupost. Joan Carles Navarro, mànager general de la secció de bàsquet, explicarà en les pròximes hores com queda la situació de Mirotic, al qual l’entitat culer vol rescindir el contracte garantit que té signat fins al 2025. "No hi ha marxa enrere amb Mirotic, és una decisió que està presa ja fa temps. És una decisió pel club, i tirarem per un altre camí. Estem tranquils", va dir en declaracions a RAC1. Cory Higgins és un altre dels jugadors amb nòmina més alta que perillen.

La continuïtat de Jasikevicius, a qui se li acaba el contracte, serà una altra de les decisions estratègiques que el club haurà de prendre en els pròxims dies. "Hem de fer alguns retocs. Si el projecte és bo, li comunicarem i no crec que hi hagi cap problema perquè continuï l'any vinent", va explicar Navarro.

Sertaç Sanli, Kyle Kuric, que agrada molt a Madrid, i Mike Tobey acaben contracte. A més, l’entitat també farà canvis en el seu organigrama de comunicació.

stats