Esports Bàsquet 09/03/2022

Brittney Griner, detinguda a Rússia en el moment més inoportú

La jugadora de bàsquet s'enfronta a una condemna de deu anys i obre una crisi diplomàtica

3 min
Uns aficionats demanen l'alliberament de Brittney Griner durant un partit de bàsquet universitari

BarcelonaBrittney Griner, estrella nord-americana de l'Eurolliga i la WNBA, va ser detinguda fa uns dies a Rússia. La pivot està acusada de tràfic de drogues després que les autoritats li trobessin oli d'haixix a la maleta. Els fets van tenir lloc al febrer, després que el seu vol procedent de Nova York aterrés a l’aeroport internacional de Xeremétievo (Moscou).

La jugadora de les Phoenix Mercury i UMMC Ekaterinburg va ser detinguda al control d'equipatges, ja que les autoritats van detectar la substància prohibida al seu equipatge. Tres setmanes després dels fets, l'agència russa TASS va ser l’encarregada de publicar la notícia i va advertir que la condemna pot arribar a deu anys de presó.

The New York Times insinua en un article que l'arrest d'una nord-americana de perfil alt “es podria veure com un intent de Rússia de crear influència per a un possible intercanvi de presoners amb el govern nord-americà". Tant la WNBA com el sindicat de jugadores de la lliga i la federació nord-americana van mostrar el seu suport a Griner i la seva confiança que pugui tornar com més aviat millor als Estats Units. La jugadora, de 31 anys, comparteix equip amb Diana Taurasi a les Phoenix Mercury, franquícia amb la qual va guanyar la WNBA el 2014. L’equip va repetir l’any passat presència a la final, però va ser derrotat per les Chicago Sky.

Brittney Griner, en una imatge d'arxiu.

Considerada com una de les millors jugadores interiors del món, Griner ha estat escollida set vegades per a l'All-Star de la WNBA i també té dues medalles d'or olímpiques amb la selecció dels Estats Units. Com altres jugadores nord-americanes, Griner aprofita els mesos que no hi ha competició a la WNBA per jugar a Europa. El seu sou a l'UMMC Ekaterinburg se situa per sobre del milió de dòlars per temporada (924.140 euros), una xifra quatre vegades superior al salari màxim que, segons el conveni, pot rebre a la WNBA. El límit salarial és de 228.094 dòlars (uns 210.790 euros).

"Estem fent tot el possible"

Amb la invasió d'Ucraïna com a teló de fons, el secretari d'estat dels Estats Units Anthony Blinken fa dies que treballa per intentar alliberar la pivot texana i evitar un conflicte diplomàtic amb Rússia. “No hi ha gaire cosa que pugui dir, ateses les consideracions de privadesa en aquest moment. Sempre que es deté un nord-americà en qualsevol part del món, per descomptat estem disposats a prestar tota l'ajuda possible, i això inclou Rússia. Tenim un equip de l'ambaixada que està treballant en els casos d'altres nord-americans detinguts a Rússia. Estem fent tot el possible perquè els seus drets siguin defensats i respectats", va assegurar Blinken, que va brindar tota l'ajuda possible a Griner.

Cherelle Watson, l'esposa de Griner, va utilitzar les xarxes socials per demanar respecte i agrair les mostres de suport rebudes. "Gràcies a tots els que s'han posat en contacte amb mi respecte al retorn segur de la meva dona de Rússia. Aprecio molt les vostres oracions i suport. Estimo la meva dona amb tot el meu cor, per això aquest missatge arriba en un dels moments més difícils de la meva vida. Entenc que molts de vosaltres heu arribat a estimar la Brittney durant els últims anys. Esteu preocupats i voleu detalls, però us demano que respecteu la nostra privadesa mentre continuem treballant per portar la meva dona a casa de manera segura”, va anunciar.

"Desconec les circumstàncies de la seva detenció, però l'arrest de Griner hauria de servir com a toc d'atenció a tots els nord-americans a Rússia", va dir Michael A. McFaul, un antic ambaixador dels Estats Units a Moscou. La detenció de Griner manté en suspens la comunitat LGTBIQ, dels drets de la qual la jugadora és defensora. “Els nostres pensaments estan amb Brittney Griner, els seus éssers estimats i les seves companyes d'equip durant aquesta terrible experiència. Brittney ha estat durant molt de temps una veu poderosa per a la igualtat LGTBIQ. És fonamental que ara utilitzem la nostra veu col·lectiva per demanar el seu retorn segur i ràpid amb la família", va dir diumenge un portaveu d'Athlete Ally, una organització que defensa els drets LGTBIQ al món de l'esport.

stats