Bàsquet - NBA
Esports Bàsquet 16/12/2022

Jordi Fernández fa el cim a la NBA

El tècnic badaloní fa història i s’estrena com a primer entrenador amb una victòria

3 min
Celebració de Jordi Fernández

BarcelonaEl badaloní Jordi Fernández va fer història i va dirigir el seu primer partit com a entrenador dels Sacramento Kings. L’expulsió del tècnic principal, Mike Brown, va provocar que l’ajudant es fes càrrec de l’equip a l’inici del tercer quart. El partit va acabar amb victòria contra els Toronto Raptors (123-124). “Ha sigut una victòria increïble. Els jugadors han respost a l’expulsió de l’entrenador, que sempre ha lluitat molt per ells. Crec que ha estat un esforç col·lectiu. Els assistents estaven calmats i m’han ajudat molt, així com cadascun dels jugadors”, va explicar Fernández, que li va dedicar el triomf a Mike Brown. “És boníssim”, reconeix el nord-americà, una de les persones que sempre han apostat pel català.

Jordi Fernández, que compta amb experiència als Cleveland Cavaliers, els Denver Nuggets i els Sacramento Kings, és un dels entrenadors ajudants més respectats de la NBA, on va treballar amb LeBron James. Els Cavs van valorar fa uns anys la possibilitat d’incorporar-lo com a entrenador principal, però al final la situació no es va tancar.

Una de les estrelles dels Kings és Domantas Sabonis, fill del mític exjugador Arvydas. “Jordi Fernández és molt pesat, especialment pel que fa a la feina defensiva”, bromeja el lituà. El jugador resumeix el paper clau que l’entrenador badaloní té a la franquícia. “Està fent una feina molt dura. En defensa està sempre dient-nos on ser i ens ajuda molt. És el primer entrenador en defensa i així és com guanyarem partits”, opina.

“El que hem vist a les pel·lícules”

“Quan arribes als Estats Units, la NBA i el país en general t’ofereixen les oportunitats que siguis capaç de guanyar-te. Des de baix pots anar creixent. És el que tots hem vist a les pel·lícules, el Somni Americà. Amb molta feina i il·lusió, pots fer passos cap endavant. Vinc d’una cultura i d’un bàsquet diferent. La clau és adaptar-te a la cultura i a la feina d’aquí, que és el que ens ha donat a tots dos la possibilitat de tenir la nostra posició aquí”, va explicar fa uns mesos Fernández, que té 39 anys.

“En aquesta lliga, com en altres feines, la paciència és el primer. Jo veig el meu creixement. Als entrenadors ajudants ens respecten molt en aquesta lliga i encara tinc molt camí per recórrer. És veritat que quan assaboreixes una entrevista personal per ser primer entrenador t’il·lusiones, però el que no pots fer és desesperar-te. Cada oportunitat requereix una persona amb unes certes qualitats. Has d’esperar que hi hagi la persona que confiï en tu. A mi ser primer entrenador ni em preocupa ni em desespera. Confio que l’oportunitat m’arribarà tard o d’hora, però he de ser pacient i realista”, diu el badaloní, que té un gran respecte pel sistema de formació català. “Una cosa que fem molt bé a Catalunya és formar els formadors, i això és molt important, ja que sempre pots aprendre dels altres i adaptar-ho a la teva personalitat”, resumeix.

Dibuixos animats i ràdio, en català

El Jordi és molt bo, però a més és un tipus normal que posa dibuixos animats del Club Super3 als seus fills perquè practiquin el català i que sintonitza a través d’internet les retransmissions de Xavi Ballesteros a Ràdio Ciutat de Badalona per seguir els partits del Joventut de Badalona com un aficionat més. Tot i viure el dia a dia d’una competició tan exigent com la NBA, l’entrenador manté el lligam amb els clubs pels quals va passar abans de canviar de continent. Des del Montgat fins a l’Hospitalet. “Tenia molta il·lusió per aprendre, millorar i construir-me un futur. Al final vaig tenir un gir inesperat i vaig acabar a l’altre costat de l’Atlàntic, però el que feia en aquell moment em tenia ben encaminat al que m’apassionava: ser un bon educador dins del món de l’esport”, recorda amb una passió que s’encomana i que va captar l’interès de Pep Guardiola, que el 2016 va anar a veure un partit seu.

stats