Bàsquet - Copa del Rei

Mateix clàssic, més transcendència

El Barça sua per desfer-se de l'UCAM Múrcia i no fallar a la seva cita amb el Madrid (103-90)

3 min
Sergi Martínez

BarcelonaEl Barça i el Reial Madrid repetiran (18.30 h, #Vamos) final de la Copa del Rei per novena vegada en les últimes tretze temporades. Els dos equips s’han repartit els últims 12 títols i cal viatjar al 2009 per trobar un guanyador diferent: el Baskonia. Aquesta temporada, però, el partit tindrà una dimensió especial, ja que el conjunt blanc no es pot permetre una nova decepció contra uns blaugranes que volen apuntalar el canvi de cicle. El vigent campió va superar una eliminatòria de gran desgast i es va desfer de l’UCAM Múrcia (103-90) per accedir a la final, on defensarà el títol.

Nikola Mirotic, Nico Laprovittola, Nick Calathes i Kyle Kuric, que va tenir una aportació clau en l’últim període, van ser els herois del Barça. Sarunas Jasikevicius, que va tenir les baixes de Cory Higgins i Pierre Oriola, va repetir convocatòria a Granada. L’UCAM Múrcia és un equip agre, segurament el més incòmode de la Lliga Endesa. La duresa dels seus jugadors, que porten el reglament defensiu al límit, va convertir alguns trams de la semifinal en una batalla física de màxima exigència. El partit va ser un duel d’estils. L’equip entrenat per Sito Alonso va lluitar amb totes les seves forces per accedir a la primera final de la seva història amb diferents variants tàctiques.

La semifinal va començar amb intensitat. A diferència de divendres, el Barça va saltar al parquet amb una concentració màxima. L’UCAM Múrcia va fallar deu dels primers onze tirs de camp que va intentar, però va mantenir-se viu en el partit gràcies al rebot ofensiu. El ritme anotador de Nico Laprovittola i la superior eficàcia blaugrana en els llançaments van provocar la primera escletxa en el marcador (16-6). L’entrada en escena de Rolans Smits va ajudar a crear millors espais en atac. El conjunt català, que va anotar sis dels vuit triples que va intentar durant els primers 10 minuts, va tancar el primer quart amb una renda de 16 punts (32-16).

Sito Alonso va deixar tirar alguns jugadors del Barça, com Brandon Davies o, especialment, Sergi Martínez. L’arriscada estratègia va alterar la dinàmica habitual dels moviments blaugranes. Aquesta especulació defensiva li va permetre col·lapsar millor alguns espais interiors i reduir diferències en el marcador. L’UCAM Múrcia, a més, va utilitzar les faltes personals per portar la semifinal al fang i allunyar l’equip blaugrana del seu pla de partit (43-43). Els 12 punts de Thad McFadden durant el segon període van impulsar les opcions del rival. El conjunt català va saber mantenir la calma i arribar al descans amb l’incendi controlat (55-49). “No hem sabut reaccionar al seu joc físic”, va reconèixer Jasikevicius.

L’energia de l’UCAM Múrcia no va decaure i el Barça les va passar magres per jugar amb el seu estil habitual. Convertit en una batalla, el partit es va fer molt incòmode per a un equip blaugrana que no va girar rodó i que va tenir problemes per controlar el rebot. Les alarmes es van encendre en el tram final del tercer període (65-70). Sis punts consecutius de Nikola Mirotic per ajudar a rebaixar l’eufòria murciana (73-72).

La punteria de Kyle Kuric, que va anotar 11 punts en sis minuts, va obrir una nova escletxa blaugrana en el marcador (96-80). L’UCAM Múrcia va perdre McFadden per lesió i la seva fe va començar a esquerdar-se contra un Barça ben gestionat per Nick Calathes.

Kyle Wiltjer i Trey Thompkins

Novena final consecutiva

El Reial Madrid va superar el Lenovo Tenerife (94-74) i jugarà la final de la Copa del Rei per novena temporada consecutiva. Pablo Laso va recuperar Rudy Fernández i Gabriel Deck per disputar una semifinal bastant plàcida. "Hem fet un gran partit. Hem tingut respecte pel rival i hem executat el pla del partit per dominar el joc. És un dels nostres partits més complets dels últims temps", va analitzar l'entrenador basc. Els percentatges de tir del vigent subcampió van ser molt bons contra un rival que va arribar al límit de les seves forces físiques. La mala notícia per a l'equip blanc va ser la lesió de Fabien Causeur.

stats