Rudy Fernández contradiu els pronòstics (100-90)

• Espanya: Brown (10), López-Arostegui (2), Parra (5), Pradilla (3), Willy Hernangómez (27) -cinc inicial-; Rudy Fernández (11), Jaime Fernández, Brizuela (14), Alberto Díaz (6), Garuba (7) i Juancho Hernangómez (15). Entrenador: Sergio Scariolo.
  • Finlàndia: Maxhuni (2), Salin (11), Jantunen (18), Huff (5), Markkanen (28) -cinc inicial-; Little (6), Koponen (3) Kantonen, Valtonen (4) i Madsen (13). Entrenador: Lassi Tuovi.
  • Resultats parcials: 10-30 / 24-22 / 30-15 / 27-23
  • Àrbitres: Yonah Rosso, Martin Horzov i Kerem Baki.
  • Eliminats: Madsen.
  • Pavelló: 7.975 espectadors al Mercedes-Benz Arena de Berlín.

Rudy Fernández, un mallorquí de 37 anys capaç de portar el seu castigat cos al límit, va liderar la selecció espanyola, que va contradir els pronòstics i lluitarà per les medalles de l’Eurobàsquet. El combinat entrenat per Sergio Scariolo va recuperar un desavantatge de 15 punts contra Finlàndia en una segona part plena de coratge (100-90) i aquest divendres buscarà contra Alemanya un lloc a la final. Serà l’onzena vegada consecutiva que Espanya disputi les semifinals del torneig.

Els grans herois de la selecció espanyola, que va anotar 57 punts en la segona meitat, van ser Rudy Fernández (11 punts, 5 recuperacions i 3 triples), Willy Hernangómez (27 punts) i Lorenzo Brown (10 punts i 11 assistències).

Juancho Hernangómez i Lauri Markkanen

La selecció espanyola va començar amb rauxa i una bona decisió tàctica, la de col·locar Joel Parra per defensar Lauri Markkanen. Aquesta posada en escena li va servir per construir-se una diferència de sis punts (8-2). Lluny de posar-se nerviosa, Finlàndia va accentuar les seves virtuts per capgirar el marcador amb un parcial d’1-12 (9-14). L’escenari va canviar en un tres i no res. El combinat entrenat per Lassi Tuovi va augmentar la velocitat de les transicions, va millorar les seves passades i va afinar la punteria per anotar 30 punts en només deu minuts. El rival de la selecció espanyola tan sols va fallar 4 dels 15 tirs que va intentar durant el primer període (19-30).

Els punts dels germans Hernángomez van ser una de les poques notícies positives per al conjunt espanyol durant els dos primers quarts. La diferència finlandesa va créixer durant un segon període en què, per moments, el seu joc es va assemblar, per velocitat, polivalència i tir exterior, al dels Warriors (22-37). Tot i l’allau de triples, Sergio Scariolo es va inventar una defensa zonal per canviar el pla de partit d’un adversari que va arribar al descans amb un avantatge de nou punts (43-52). Rudy Fernández va aprofitar la pausa per esbroncar els seus companys. “Quan l’he sentit he pensat: s’està passant. No he hagut d’afegir res més perquè l’impacte emocional de l’exigència i l’agressivitat l’ha fet el capità”, va explicar Scariolo.

L’exemple perfecte

Punt a punt i sempre a partir de bones accions defensives, la selecció espanyola va anar retallant diferències i va ser capaç de capgirar el marcador. En atac, Darío Brizuela i Willy Hernangómez van liderar l’anotació. Un parcial de 30-15 va canviar la tendència del partit i va descol·locar Finlàndia, que va arribar a perdre per vuit punts de diferència a onze minuts per al final (73-65).

Lauri Markkanen

El tram final de la selecció espanyola va ser molt sòlid. Rudy va oblidar el seu historial de lesions i va tenir una actuació memorable, tant en defensa com en atac. El mallorquí es va convertir en un exemple perfecte d’actitud. Tres accions seves decisives (una recuperació, una assistència i un triple quan la possessió s’esgotava) van permetre que Espanya arribés als últims tres minuts amb un avantatge de vuit punts (90-82). Finlàndia, que no va saber competir al seu nivell amb el marcador igualat, va abaixar els braços i veurà les semifinals a través de la televisió.