El projecte de Roger Grimau viu la seva primera gran decepció al Palau Blaugrana

• Barça: Satoransky (2), Laprovittola (17), Kalinic, Parker (4), Vesely (6) -cinc inicial-; Hernangómez (9), Rubio (6), Jokubaitis (2), Abrines (13) i Da Silva. Entrenador: Roger Grimau.
  • Olympiacos: Walkup (3), Canaan (6), Papanikolaou (11), Peters (6), Fall -cinc inicial-; Williams-Goss (8), Milutinov (10), Petrusev (5), McKissic (12), Larentzakis i Wright (2). Entrenador: Georgios Bartzokas.
  • Resultats parcials: 12-9 / 15-16 / 13-15 / 19-23
  • Àrbitres: Radovic, Javor i Nikolic.
  • Eliminat: Parker.
  • Pavelló: Palau Blaugrana. 7.742 espectadors.

Sense Jasikevicius, Mirotic ni Higgins no hi ha paradís. Després de tres presències consecutives a la final four de l’Eurolliga, no hi haurà quarta cita seguida per a l’equip català, que va perdre contra un Olympiacos molt astut en el cinquè i definitiu enfrontament dels quarts de final (59-63). El Palau Blaugrana va viure una nit dolorosa. El projecte de Roger Grimau, un líder més culer que el pal de la bandera, va patir la seva primera gran decepció.

"El partit ha sigut molt dur i ells ens han matat al final amb els seus triples", va lamentar Grimau. L'exjugador, que va tornar a descartar Oriol Paulí i Joel Parra, va viure la seva primera gran derrota com a entrenador. Després de mesos sentint crítiques i patint menyspreus, el tècnic volia assaborir una classificació històrica que mantingués el Barça entre els millors equips d’Europa. La greu retallada econòmica que va viure la secció va tenir conseqüències i el conjunt culer no estarà entre els quatre millors del continent. Fins al triomf del Fenerbahçe a Mònaco uns minuts abans, mai un aspirant havia quedat fora jugant el cinquè partit a casa.

Joan Laporta va presidir la llotja. La connexió amb el Palau Blaugrana va ser màxima, però Georgios Bartzokas va repetir la clatellada del 2016, quan era entrenador del Lokomotiv Kuban i ja va deixar el Barça sense final four. Els grups d’animació culers van intentar jugar el seu partit des de la graderia, però no van poder acabar decantant una eliminatòria que ha viscut episodis molt tensos, tant a la pista com als túnels de vestidors.

Els àrbitres van tenir una nit difícil, ja que els dos equips van intentar condicionar el joc des de la defensa. L’adaptació al criteri de Radovic, Javor i Nikolic va marcar el desenvolupament del partit, perquè els dos conjunts van portar els esforços al límit del reglament. Cada centímetre del parquet va viure la seva batalla particular. Tan sols Laprovittola i Abrines en atac i Rubio en defensa van rendir al seu nivell habitual.

Jabari Parker

L’inici defensiu del Barça va ser sensacional. L’Olympiacos tan sols va poder anotar dos punts en uns primers cinc minuts en què el nivell d’intensitat de l’equip blaugrana va ser decisiu. Actitud i bona lectura tàctica per limitar les virtuts del rival. Nico Laprovittola va anotar 8 dels primers 12 punts d’un conjunt català que tan sols va permetre que el rival sumés tres cistelles en joc durant el primer quart (12-9).

Les faltes personals d’alguns jugadors exteriors van condicionar les rotacions dels dos entrenadors, però el Barça va patir menys amb els seus jugadors suplents sobre el parquet. Tot i que els seus percentatges de tir eren molt baixos, la diferència local va arribar a ser de 9 punts (18-9). Les recuperacions de Ricky Rubio van ser la metàfora perfecta d’un conjunt amb més concentració que encert. La reacció visitant va arribar des de la defensa i va deixar el marcador molt ajustat al descans (27-25).

Els baixos percentatges des de la línia de tres van condicionar molt el joc. El Barça va ser capaç de recuperar una renda de vuit punts (38-30), però sense continuïtat en atac l’Olympiacos va reaccionar amb un 2-10 per empatar el marcador (40-40).

Àlex Abrines

Tot i malbaratar molts tirs lliures, l’Olympiacos va agafar la iniciativa en el marcador a cinc minuts del final (47-49). Els nervis es van apoderar de l'equip blaugrana en un tram final de més efectivitat visitant. Tot i intentar la remuntada fins al final, una relliscada de Laprovittola pocs segons abans del final va posar fi a les opcions del conjunt català. "Ens hem sabut mantenir en el partit gràcies a una bona defensa i, al final, hem sabut tenir encert en atac. Hem aconseguit la tercera presència consecutiva en una final four en una temporada plena de dificultats", va opinar Bartzokas.

La nit va servir per enfosquir una trajectòria plena d’entrebancs. El Barça va començar la temporada amb dubtes i molta irregularitat en el seu joc. Després de patir un mes de desembre molt dur, el projecte va recuperar credibilitat amb una victòria contra el Madrid que va reforçar la seva autoestima. Després d’acumular més derrotes que mai a la Lliga Endesa, l’equip arribarà al tram decisiu de la campanya amb dubtes.

L'Olympiacos compartirà final four amb el Madrid, que es va desfer del Baskonia per la vida ràpida (3-0); el Panathinaikòs, que va eliminar el Maccabi (3-2), i el Fenerbahçe de Jasikevicius, Calathes i Hayes-Davis, que es va desfer del Mònaco a la pròrroga (3-2). La fase final de l’Eurolliga es disputarà a Berlín del 24 al 26 de maig.

Calendari infernal

Sense temps per descansar, el Barça tancarà la seva setmana més intensa jugant els dos partits que tanquen la temporada regular de la Lliga Endesa. L'equip blaugrana rebrà divendres l'Unicaja (19 h) i visitarà diumenge la pista del Surne Bilbao Basket (18.30 h). El conjunt català, que ja té el factor pista garantit, no pot badar per assegurar la tercera posició.