Bàsquet - Eurolliga

L'alcaldessa apunyalada per acollir refugiats aposta pel bàsquet

Henriette Reker, que va rebre una ganivetada al coll l'any 2015, governa Colònia

i
Àlex Gozalbo
2 min
L'editorial d'Antoni Bassas: "Henriette Reker, exemple de dignitat" (19/10/15)

Enviat especial a ColòniaHenriette Reker no és una alcaldessa qualsevol. Un dissabte del mes d'octubre del 2015 un home que cridava contra els refugiats li va clavar un ganivet al coll perquè la dirigent havia liderat una acollida de refugiats a Colònia. L'endemà de l'atac, va guanyar les eleccions al consistori alemany per majoria absoluta. Un cop detingut, l'home va acusar Reker d’estar inundant Alemanya de refugiats, ja que l'alcaldessa havia promès que milloraria les condicions de vida dels sirians quan s'acostava l’hivern. Molts vivien en tendes de campanya i ho volia evitar.

“La fase de neteges ha començat amb Walter Lübcke. El seguiran molts altres. Entre d’altres, vostès dos. La seva vida acabarà l’any 2020”. Tal com va explicar Andreu Jerez a l'ARA, aquest és l’inici d’un dels mails amb amenaces de mort rebuts per l’alcaldessa de Colònia, Henriette Reker, i l’alcalde d’Altena, Andreas Hollstein. Els dos polítics van ser atacats a ganivetades el 2015 i el 2017, respectivament, en dos atemptats amb rerefons ultradretà. Tant Reker com Hollstein han defensat activament la política de benvinguda als refugiats de la cancellera Angela Merkel. Tots dos van estar a punt de morir per fer-ho.

Les amenaces no es van complir i Reker continua sent l'alcaldessa de Colònia, la ciutat que aquests dies acull la final four de l'Eurolliga. Després d'organitzar amb èxit durant anys les fases finals europees d'handbol, la ciutat alemanya va apostar fort pel bàsquet. La pandèmia va suspendre l'edició del 2020 i ha condemnat la del 2021 a jugar-se sense públic, però el Lanxess Arena es convertirà aquest cap de setmana en l'epicentre del món de la pilota taronja i negra.

"Espero que puguem tornar l'any vinent"

"Ha sigut molt difícil, però estem molt orgullosos que finalment la final four es jugui al Lanxess Arena. L'any passat va ser impossible i espero que es vegi un bon espectacle, que tot vagi bé i que puguem tornar l'any vinent", va dir Reker en declaracions a RAC1. L'Eurolliga encara no ha designat seu per a la fase final del 2022, però Colònia té esperances. "No tenim cap compromís tancat, però crec que després de la final four hi haurà reunions", va avançar.

Henriette Reker, alcaldessa de Colònia

L'Eurolliga s'hi posa bé. "Vull donar les gràcies a l’alcaldessa de Colònia, la senyora Henriette Reker, per haver-nos acollit en una ciutat tan meravellosa, per la seva ajuda, el seu suport, el seu compromís i donar-nos la possibilitat de tornar després de la temporada que, malauradament, va haver de cancel·lar-se. I vull expressar també el nostre agraïment a Lanxess Arena, per haver-nos esperat un any. Es tracta de l’esperada final four de l'Eurolliga i estic segur que tornarem a viure un esdeveniment increïble", va assegurar Jordi Bertomeu, CEO de la màxima competició europea.

"Els esports són molt importants per a la nostra societat. És important per als joves veure jugar i experimentar els atletes, que es preparen a través del compromís, el rendiment i l’energia. En aquests temps hem après que els esports són essencials, una font vital. Els joves aprenen a través dels esports les coses que necessiten: joc net, esperit d’equip, competició i pensament estratègic", va recordar Reker.

stats