Bàsquet - NBA

Kyrie Irving, l'inesperat retorn de l'antivacunes terraplanista

El jugador, que es nega a vacunar-se, reapareix amb els Nets

3 min
Kyrie Irving

BarcelonaMentre Austràlia anunciava la seva intenció de deportar Novak Djokovic, els Estats Units van presenciar el debut de Kyrie Irving. El base, que havia estat apartat de la disciplina dels Brooklyn Nets per la seva negativa a vacunar-se, encara no havia jugat cap partit aquesta temporada, però les nombroses baixes causades per les lesions i els protocols del covid-19 van empènyer la franquícia a canviar de plans. L'equip novaiorquès va decidir fer marxa enrere en la seva posició inicial i recuperar el jugador, que va ajudar amb 22 punts i 4 assistències a remuntar 17 punts contra els Indiana Pacers (121-129).

"Sembla ell mateix", va dir Steve Nash, entrenador dels Nets. Irving tan sols podrà disputar els partits com a visitant perquè la normativa de l'estat de Nova York no li permet jugar sense tenir la pauta completa de vacunació. "He tingut molts debuts, però cap que s'acosti a aquest. M'he sentit increïble. No vull donar res per fet, ja que he estat mesos sense jugar", va dir Irving, que és un dels jugadors més carismàtics de la NBA. Dins de la pista el seu talent és inqüestionable, però fora les seves opinions posen en dubte moltes de les grans convencions científiques. El jugador, per exemple, considera que la Terra és plana. A més, defensa moltes de les paranoies i teories conspiratòries més inversemblants, com que John F. Kennedy va ser assassinat perquè volia acabar amb el lobi bancari o que la CIA va intentar contractar uns assassins jamaicans per matar Bob Marley.

Kyrie Irving

A la NBA la vacunació no és obligatòria i els jugadors s'han de regir per la normativa de cada estat. “El problema és entre Irving i la ciutat de Nova York. Aquest no és un problema de la NBA... però crec que seria millor que tots els jugadors estiguessin vacunats. La realitat és que es tracta de fer un servei públic, especialment de cara als joves que no veuen la importància de vacunar-se”, va argumentar Adam Silver, el comissionat de la NBA. La majoria de jugadors estan competint amb la pauta completa. “Aquest virus no és just. És indiscriminat en termes de la gent a qui impacta. I crec que és perfectament apropiat que Nova York i altres ciutats hagin aprovat lleis que exigeixen que les persones que treballen i visiten els pavellons es vacunin. Em sembla una decisió responsable de salut pública”, va recordar Silver. El comissionat de la NBA també va recordar que la projecció d’ingressos de la lliga, uns 10.000 milions de dòlars (uns 8.592 milions d’euros), es basa en tenir els pavellons complets durant tota la temporada. Les pèrdues de la campanya anterior van ser d’un 35% del que s’havia pressupostat.

Aspirants al títol

Sense Irving, que es va perdre els 35 primers partits de la temporada, els Nets han aconseguit ocupar la segona posició de la Conferència Est, però amb ell són un dels grans aspirants a l'anell de campions. "Estàvem signant molts contractes de 10 dies quan teníem un jugador que pot jugar per a nosaltres a temps parcial, així que quina diferència hi ha?", va argumentar Nash.

La NBA està fent mans i mànigues per salvar la temporada. "No hi ha plans per aturar la temporada. Per descomptat, hem analitzat totes les opcions i francament estem tenint problemes per pensar en quina seria la lògica. Mentre estudiem aquests casos que literalment estan arrasant tot el país i la resta del món, crec que ens estem trobant al lloc on sabíem que arribaríem durant els últims mesos. La conclusió és que aquest virus no serà erradicat i hem d'aprendre a conviure-hi. Crec que això és el que estem vivint a la lliga en aquest moment", va analitzar Silver.

La variant òmicron ja és la més dominant a la NBA. Els positius en totes les franquícies han obligat els dirigents a tenir preparats plans de contingència. "Ens sembla que el que és correcte i responsable, tenint en compte tots els factors, és continuar jugant", opina Silver. El 65% dels jugadors de la NBA han rebut la dosi de reforç i el 97% estan vacunats. La NBA descarta reduir la capacitat de públic als pavellons, però la competició ha de respectar la normativa de cada estat.

stats