Bàsquet - Copa del Món
Esports Bàsquet 25/08/2023

El Mundial de les grans absències amaga premi gros

Les renúncies d'alguns dels millors jugadors del món multipliquen les opcions d'un torneig imprevisible

3 min
Àlex Abrines jugant amb una pilota durant un entrenament

BarcelonaLa prestigiosa revista Gigantes del Basket va publicar una guia per analitzar la Copa del Món en què Ricky Rubio i Giannis Antetokounmpo apareixien a la portada. Unes setmanes després els dos jugadors van anunciar que no participarien en un torneig que també haurà de conviure amb les absències d'estrelles com Jamal Murray (Canadà), Victor Wembanyama i Joel Embiid (França), Nikola Jokic i Vasilije Micic (Sèrbia), Domantas Sabonis (Lituània) o Kristaps Porzingis (Letònia). Els Estats Units, el combinat favorit per guanyar la medalla d'or, han apostat per un equip jove en què no hi ha noms mítics com els de LeBron James, Kevin Durant o Stephen Curry.

Tot i això, el campionat, que es disputarà entre Filipines, el Japó i Indonèsia, presenta prou atractius per captar l'interès dels fans del bàsquet, que esperen descobrir les noves estrelles emergents que dominaran el panorama en els pròxims anys. Els Estats Units, França, el Canadà i Espanya són algunes de les seleccions amb més possibilitats de pujar al podi, però equips com els d'Austràlia, Alemanya o Itàlia també apareixen en els pronòstics dels especialistes. "Hi ha equips amb més qualitats físiques o talent, però les nostres armes tenen a veure amb el joc col·lectiu. Hem de ser realistes: el nostre títol seria arribar als quarts de final", avisa Sergio Scariolo. L'entrenador italià té clar que la segona fase de grups, en què Espanya es podria creuar amb el Canadà o França, serà molt complicada.

Darío Brizuela i Willy Hernangómez

La presència catalana queda reduïda a Joel Parra, aler pivot de la selecció espanyola, a Pep Clarós, entrenador d’Angola, i a Jordi Fernández, seleccionador del Canadà. "Després de l’Eurobàsquet arriba un repte nou, que encara serà més gran. Vull competir al màxim i deixar la selecció espanyola el més a dalt possible", diu el nou jugador del Barça. L'equip blaugrana també tindrà Willy Hernangómez, Àlex Abrines, Darío Brizuela i Rokas Jokubaitis competint a la Copa del Món. "Nosaltres podem aspirar a les medalles perquè hi ha jugadors que tenen un gran nivell. És veritat que no han jugat mai junts. El nostre gran repte és acceptar que, per més que la gent ens digui com podem ser de bons, tenim un inconvenient important. Si podem crear una cultura i estructurar-nos bé podrem competir molt bé", reconeix Fernández, un tècnic badaloní que està fent història a la NBA.

Després dels èxits del 2006 i el 2019, el mallorquí Rudy Fernández aspira a convertir-se en el primer jugador de la història a guanyar tres Mundials. De fet, només hi ha 18 basquetbolistes que tenen dues medalles d'or. "Tot el que he aconseguit és gràcies al grup", diu l'escorta del Reial Madrid.

La Copa del Món atorga set bitllets directes per als Jocs Olímpics de París 2024 i 19 per al Preolímpic, on es repartiran les últimes quatre places. El torneig també servirà per mesurar l'evolució de joves com Paolo Banchero (Estats Units), Josh Giddey (Austràlia), Juan Núñez (Espanya) o Jean Montero (República Dominicana).

Jordi Fernández, entrenador català que lidera la selecció del Canadà

On veure el torneig

TVE oferirà un partit per jornada. Per veure la resta d'enfrontaments cal abonar-se a Gol Mundial o a Courtside 1891. El preu de les dues plataformes és el mateix: 14,99 euros. El torneig comença aquest divendres amb la disputa de vuit partits. RTVE Play oferirà el duel entre el Canadà i França (15.30 h). La selecció espanyola debuta dissabte contra Costa d'Ivori (15.30 h, La 2).

Les 32 seleccions estan distribuïdes en vuit grups de 4 participants. Els dos millors conjunts de cada grup passaran a la segona fase de grups, arrossegant els resultats de la primera fase. Aquest tram del torneig barrejarà els combinats en quatre grups. Només els dos millors equips de cada grup es classificaran per disputar els quarts de final.

stats