Eurolliga
Esports Bàsquet 08/05/2013

Benvinguts al futur: què és i què no et pots perdre del NIJT Londres 2013

El Barça Regal i el Fiatc Joventut participen al torneig júnior

Gerard Solé
4 min

BarcelonaNo només CSKA, Barça Regal, Olympiacos i Reial Madrid seran protagonistes a la màgica ciutat de Londres. Paral·lelament a aquest gran esdeveniment mediàtic, ja fa cinc anys que l'Eurolliga organitza la fase final del Nike International Junior Tournament, un esdeveniment que reuneix vuit dels millors equips del món d'aquesta categoria. En aquesta edició, el Fiatc Joventut, flamant campió del prestigiós Torneig Júnior de L'Hospitalet (un dels quatre torneigs classificatoris), competirà, juntament amb el Barça Regal (que ha estat un dels quatre convidats per l'organització) amb l'objectiu de proclamar-se, ni més ni menys, el millor equip d'aquesta categoria.

A part dels dos equips catalans, tres clubs més s'han guanyat el dret a la seva participació guanyant els altres tres campionats previs. És el cas del OKK Spars bosni (campió a Roma), el Lietuvos Rytas lituà (campió a Siauliai) i l'Estrella Roja serbi (campió a Belgrad). A més, l'Eurolliga disposa de quatre invitacions per a completar la Final a Vuit. El FC Barcelona Regal de Marc Calderón ocuparà una d'aquestes quatre places juntament amb l'INSEP francès i les seleccions de Xina i Anglaterra.

El torneig es divideix en dues fases. Una lligueta inicial amb dos grups de quatre equips donarà pas a la final del torneig que disputaran els dos primers d'aquests grups. En l'A, el Fiatc Joventut s'enfrontarà a Lietuvos Rytas, Estrella Roja i a la selecció xinesa.

Els verd-i-negres són un dels equips més importants del torneig. Entrenats per Paco Redondo (nomenat millor entrenador de bàsquet de formació d'Europa en 2012 per FibaEurope), el conjunt de Badalona ha aconseguit fer de la paraula equip el seu signe d'identitat, basant l'èxit en l'esforç col·lectiu. Amb jugadors contrastats internacionalment com Agustí Sans ('95), Alberto Abalde ('95), David Iriarte ('95) o José Ignacio Nogués ('95) i jugadors de treball com l'aler tot-terreny Gerard Gomila ('95) o el prometedor interior Marc Bauzà ('95), el Fiatc Joventut serà un dels candidats a estar a la final del NIJT. Esforç, treball i molta il·lusió.

Però el camí no serà fàcil. Els serbis d'Estrella Roja serà un dels equips més complicats de batre per als badalonins. Pur talent balcànic, els de Belgrad disposen del millor pivot del continent, Dusan Ristic ('95) i una línia exterior perillosíssima, amb el base Nikola Rebic ('95) i l'escolta Marko Guduric ('95) com a referències. També hauran de superar l'amenaça bàltica del Lietuvos Rytas. Els lituans són un equip molt complet, amb dos referències interiors en les figures de Norbertas Giga ('95) i Gediminas Zalalis ('95), més, després de confirmar-se la baixa del seu millor jugador, el prometedor aler Edvinas Seskus ('95). Serà l'escorta Lukas Motiejunas ('95) qui haurà d'assumir la responsabilitat anotadora. I, finalment, el seu últim obstacle serà la selecció xinesa sub19. Els asiàtics s'agafen aquesta participació com una prova important prèvia a la seva participació al Mundial Sub19 de Praga, tot i que no podran comptar amb les seves dues principals estrelles, els pivots Wang Zhelin ('94) i Zhou Qi ('96). Els exteriors Shang Gao ('94) i Jinglong Li ('95) i el pivot Junhao Lai ('95) seran les seves principals amenaces.

En el Grup B ha quedat enquadrat l'altre representant català, el FC Barcelona Regal, juntament amb l'OKK Spars bosni, l'INSEP francès i la selecció anfitriona. Els de Marc Calderón viuran amb la incògnita de saber si podran comptar amb la participació del millor jugador d'aquesta generació, el croat Mario Hezonja ('95), que podria acabar ocupant una plaça al primer equip blaugrana a la Final Four que l'impediria, d'aquesta forma, participar al NIJT. Si Hezonja acaba participant, els barcelonins seran, sense cap dubte, uns més que seriosos candidats al títol final. Flamants campions de Catalunya fa dues setmanes a Castelldefels, Calderón ha dotat a aquest conjunt d'una perillositat única que el fa ser molt imprevisible. La presència interior de Milovan Draskovic ('95) serà un dels seus punts forts. El montenegrí té una prova de foc a Londres per assegurar la seva continuïtat a l'entitat blaugrana. Però, a més, aquest FC Barcelona Regal disposa del canell sempre entonat del millor anotador d'Europa de la generació del 1996, el manresà Marc Garcia, i del prometedor base suec Ludde Hakanson. Molt de talent i treball amb un objectiu clar a Londres: somiar.

Però els blaugranes hauran de fer el seu millor bàsquet de la temporada si volen aconseguir estar a la final del NIJT. El rival a batre al seu grup serà el OKK Spars bosni, campió del torneig preparatori de Roma. Els balcànics basen el seu joc en la anotació i lideratge de tres jugadors: Aleksej Nikolic, Nedim Buza i Doko Salic ('95). Nikolic és el típic base balcànic, perillós en penetració i des del triple, capaç de jugar a altes velocitats. Buza és un 3-4 modern, capaç de jugar des de fora, i amb una capacitat física espectacular. I Salic és un cinc clàssic, amb gran joc d'esquenes a cistella i una gran voracitat rebotejadora. A part d'aquest terrorífic trio, també hauran de superar a tot un clàssic francès en la formació de grans jugadors com és l'INSEP, l'institut de formació per excel·lència a França, d'on han sortit grans noms com Tony Parker, Boris Diaw o Nicolas Batum. La seva gran referència és l'aler Damien Inglis ('95), amb qui ja comparen amb el jugador dels Blazers per les seves similituds a pista (aler alt amb gran capacitat de rebot, gran potència física i bon tir exterior). Els francesos presentaran un equip molt físic, de gran activitat defensiva però amb mancances tècniques evidents en el joc estàtic. Tanca el grup, finalment, la selecció anglesa, amfitriona d'aquest NIJT i teòrica ventafocs del torneig. Molta atenció, però, a l'aportació de la seva màquina anotadora exterior Luke Nelson ('95) i al sostre del campionat (tot un 2'16), el prometedor interior Kingsley Okoroh ('95)

Vuit equips i un sol objectiu: guanyar. A Londres competiran, possiblement, vuit dels millors equips del món. I tan verd-i-negres com blaugranes poden acabar, el proper diumenge, aixecant el títol de millor equip júnior de l'Eurolliga.

stats