Bàsquet
Esports Bàsquet 15/09/2021

La temporada de la consolidació arrenca esbravada

Les dues finals perdudes refreden l’ambient del Barça

3 min
Els jugadors del Barça després d'un entrenament

BarcelonaEl Barça arribarà a l’estrena de la Lliga Endesa amb menys confiança de la que havia imaginat fa poques setmanes. Les derrotes a la Lliga Catalana i a la Supercopa han enrarit l’optimisme que envoltava el projecte que lidera Sarunas Jasikevicius.

“Després d’un any il·lusionant de noves dinàmiques i nou entrenador, durant el qual l’equip va créixer, aquesta havia de ser la temporada de la consolidació. Les dues finals perdudes han refredat l’ambient. Contra el Baxi Manresa l’equip no va tenir intensitat, i contra el Reial Madrid es va desfer després d’un començament molt sòlid. La Supercopa Endesa deixa dubtes i la sensació que queda molta feina per fer”, comenta Ferran Laviña, analista de RAC1. L’exjugador està satisfet amb la plantilla que ha dissenyat el club, però posa l’accent en tres aspectes clau: “El primer és la rotació dels bases. L’any passat l’equip ho va passar molt malament sense Calathes i té clar que no pot anar pel món només amb un director de joc. L’aportació de Laprovittola i Jakubaitis serà decisiva. El segon aspecte determinant és la intendència. La pèrdua de Hanga i de Claver és significativa perquè eren dos jugadors que t’ajudaven a tapar molts forats i que sempre estaven disposats a fer feina per al bé de l’equip. Qui farà ara aquesta funció? El tercer punt important és el paper de Mirotic, que de moment ha sigut massa irregular. L’aler pivot ha d’agafar el timó i, juntament amb Calathes i Higgins, ha de ser la referència”.

Sarunas Jasikevicius

“Aquesta temporada Jasikevicius ha configurat una plantilla al seu gust. L’entrenador ha triat jugadors sobre els quals té una gran ascendència. Una vegada configurada la plantilla, la partitura, el playbook (els sistemes de joc) dels equips, és sempre la mateixa. L’única cosa que els diferencia és el mètode d’encaixar i integrar les peces. Per a alguns entrenadors, el col·lectiu és innegociable i el bloc passa per davant de tot. Jasikevisius és un entrenador dièsel que sempre prioritza el joc col·lectiu, i això té el perill de no ponderar el resultat. Uns altres entrenadors, en canvi, tenen clar quins són els jugadors sobre els quals cal delegar el pes específic i fan que l’equip giri al voltant seu”, argumenta Carme Lluveras, analista de Catalunya Ràdio.

L’entrenadora i general manager hi troba a faltar alguna peça específica. “El Barça té una plantilla equilibrada i lineal, però li falta justament el jugador rebel, l’ànima lliure, el que decideix partits trencant tot el sistema”, afegeix Lluveras. L’equip no va ser capaç de gestionar un avantatge de 19 punts a la final de la Supercopa Endesa. “Amb el partit controladíssim, el Barça va deixar que el Madrid accelerés les possessions, un escenari en què Sergi Llull és el rei i en què Laso agafa el control. El balanç defensiu del Barça va ser inexistent”, opina.

Lluveras considera que el Barça té problemes perquè Mirotic sigui un jugador diferencial quan arriben els moments decisius. “A l'inici del tercer quart es va sentir molt còmode, però quan va tornar a la pista a sis minuts per al final només es va jugar dues pilotes. L'equip, com en altres moments de la temporada passada, va prioritzar altres solucions amb jugadors exteriors. No és res nou. Estrelles com Mike James, Vasilije Micic, Shane Larkin o el mateix Cory Higgins acostumen a tenir la pilota a les mans i poden decidir què en fan. Guanyin o perdin els partits, ells sempre poden decidir. En canvi, un aler pivot com Mirotic depèn que els distribuïdors de joc li facin arribar la pilota”, sentencia.

Àlex Abrines, lesionat

El Barça va informar que Àlex Abrines té una lesió al genoll esquerre. L’aler mallorquí se sotmetrà a proves mèdiques per saber l’abast del problema. El club facilitarà més informació sobre l’estat de l’exjugador de la NBA quan es tinguin els resultats de les exploracions.

stats