08/05/2022

Jugadores sense por de protestar

2 min
Diana Taurasi amb una samarreta reivindicativa

La WNBA es va posar en marxa divendres amb la reivindicació sobre els drets de Brittney Griner més present que mai. Les inicials de la jugadora de les Phoenix Mercury i el seu dorsal (42) han quedat fixats a un costat de la línia lateral de totes i cadascuna de les pistes de joc. L'estrella nord-americana va ser detinguda el mes de febrer passat a Rússia. La pivot està acusada de tràfic de drogues després que, presumptament, les autoritats li trobessin oli d'haixix a la maleta.

"Continuem treballant per portar la Brittney a casa i agraïm el suport que la comunitat ha mostrat a ella i a la seva família durant aquest moment extraordinàriament difícil", va dir Cathy Engelbert, la comissionada d'una WNBA obsessionada en visibilitzar les injustícies. L'estrella de la competició ja suma més de 75 dies a la presó a Rússia. La nord-americana s'enfronta a uns quants anys de presó i la Casa Blanca ja ha mogut fitxa. Després d'intentar portar el tema tan silenciosament com fos possible, el departament d'Estat dels Estats Units va qualificar la seva situació com a "injustament detinguda". Això significa que, en comptes d'esperar els temps i el procés de la justícia russa, els Estats Units posaran més recursos en aquest cas per negociar-ne l'alliberament. Com ja va deixar caure el New York Times quan es va produir l'arrest, això podria derivar en possible intercanvi de presoners. Bill Richardson, un antic ambaixador dels Estats Units a les Nacions Unides que ha treballat en secret durant anys com a negociador internacional d'ostatges, ha acceptat treballar en el cas de Griner.

"La Brittney porta 75 dies detinguda i la nostra expectativa és que la Casa Blanca faci el que sigui necessari per portar-la a casa", diu Lindsay Kagawa Colas, representant de la jugadora. "Han passat molts dies des que la nostra amiga, companya d'equip i germana va ser detinguda injustament a Rússia. Ja és hora que torni a casa. Esperem que els esforços siguin importants, ràpids i exitosos", afegeix Nneka Ogwumike, presidenta del sindicat de jugadores.

La WNBA porta temps encoratjant les seves esportistes a ser activistes i prendre partit per les diferents causes socials que preocupen als nord-americans. Durant els últims anys les jugadores s'han unit per combatre xacres com l'extrema dreta, el racisme o la LGTBI-fòbia. És per això que ara ningú pot esperar que mantingui la veu callada amb una detenció feta sense cap mena de garanties.

stats