13/03/2022

L'entrenador que va deixar de pensar en bàsquet

2 min
Josep Maria Berrocal

Josep Maria Berrocal és un entrenador atípic. Després d'aconseguir una victòria memorable contra el Movistar Estudiantes, el tècnic del CB Prat es va passar hores al telèfon per intentar ajudar Denis Lukashov, un jugador ucraïnès que està en una situació límit. "La situació és dramàtica i no vol viure a prop de Rússia", assegura. La invasió militar ha canviat les seves prioritats.

"La meva dona [Beth Vila] està fent mil coses. Jo faig el que puc, però no n'hi ha prou. Mentalment em costa molt no pensar en aquesta situació. Intento ajudar. Per les informacions que m'arriben, de material en tenen, però necessiten diners urgentment. El bàsquet és important, però ara mateix no m'ho sembla gens", argumenta Berrocal. Després de formar part del cos tècnic del Barça que es va proclamar campió de l'Eurolliga l'any 2010 a París, el català va entrenar dos anys a Ucraïna. "Quan veig les imatges sento molta tristesa. Veus coses que coneixes i et fa mal. Quan parles amb la gent que està allà vivint i que s'ha d'amagar en refugis t'afecta molt. Quan triguen a contestar un missatge és inevitable inquietar-se", reconeix l'entrenador, que va viure tant a Kíiv com a Donetsk.

Mentre lluita per assegurar la permanència a la LEB Or, el CB Prat està sent un dels clubs catalans més actius a l'hora de mobilitzar-se per col·laborar amb la població ucraïnesa. L'entitat està recollint aliments, medicaments i altres productes bàsics i vitals. "La solidaritat de la gent és la part positiva. Tothom s'hi ha bolcat, però no sabem quant de temps durarà aquesta situació", diu el tècnic. El club ha aconseguit implicar bona part del seu teixit social. La col·laboració de l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes de l'Escola Sant Jaume i d'algunes empreses locals, que han cedit les seves instal·lacions per facilitar el transport al centre de recollida, ha sigut decisiva. Berrocal té un jugador ucraïnès, Andriy Grytsak, a la plantilla. "Intentem que tant ell com la seva nòvia sentin el nostre caliu", assegura. A la seva parella el so de qualsevol avió encara la intranquil·litza.

Els jugadors del CB Prat i el Movistar Estudiantes amb una pancarta contra la guerra.

Tot i les emocions, Berrocal no descuida la part esportiva. "Intentarem aconseguir la permanència, però trobo a faltar que es parli una mica més de la LEB Or als mitjans de comunicació. Hi ha gent que fa molts anys que treballa de manera desinteressada i jugadors que li dediquen moltes hores de la seva vida. Sembla que no vengui, però és molt important per a la societat. El del Prat és un projecte molt autèntic", sentencia.

stats