03/07/2022

Generar emocions infinites

2 min
Ferran Aril i Laia Palau

Laia Palau té talent amb una pilota de bàsquet a les mans, però també una gran creativitat per definir amb paraules les seves vivències personals. Quan dissabte li van preguntar durant la Festa del Bàsquet Català per què li agradava tant l'esport de la cistella, va improvisar una resposta immillorable. "El bàsquet és un generador d'emocions infinites i, a més, t'obliga a compartir-ho tot, les coses bones, però també les dolentes, en equip. I jo no entenc la vida d'una altra manera", va sentenciar. Tot i ser curt, els assistents trigarem a oblidar el seu discurs al Cinema Aribau. Impossible transmetre tantes coses en tan poques paraules.

Quan Antoni Bassas la va entrevistar fa uns anys a l'ARA, la jugadora va intentar resumir per què li agrada el bàsquet. "Perquè és un esport d’equip. Jo no soc gaire forta, psicològicament. A mi m’agrada fer coses amb gent. Trobo que és molt més maco, que entre tots el trajecte es fa més planer que no pas tu sol allà amb les batalles internes, que n’hi ha moltes. Jo n’he tingut", li va contestar. Encara que ella hagués preferit ser una gran actriu de teatre i cregués que jugar amb una piloteta no aportava res interessant al món, la seva manera de liderar ha esdevingut una inspiració per a molts. “Fora de la pista ressaltaria el seu compromís i la seva solidaritat amb les qüestions socials. És una persona implicada i amb gran compromís a la vida. No és una icona a la qual han dit com pensar i què dir per guanyar fans. Al contrari, el respecte li ve donat justament perquè és ella mateixa. I per això és un exemple de vida”, resumeix Carme Lluveras, una de les persones que millor la coneix.

"La Laia és un pou de sentiments. Al principi li semblava poc ser jugadora professional de bàsquet. Ho volia tot de la vida, però amb el pas del temps, amb rialles i llàgrimes, va entendre que el bàsquet era un camí per fer ús d'aquest do i de la seva màgia”, apunta Lluveras, que ha participat en l'enregistrament d'un documental que repassa la trajectòria de Palau. "Sempre ha escollit jugar en equips i països on s'ha pogut cultivar i instruir en diferents costums i cultures. Per a mi és una artista que feia de jugadora. El seu èxit té feina, disciplina i entusiasme, que són ingredients bàsics de l'esport, però les seves habilitats van molt més enllà. És una persona creativa, amb molta sensibilitat, que expressa les seves emocions en tot allò que fa. Té màgia i art, i les expressa amb el bàsquet, però també amb la música, el dibuix o l'escriptura”, conclou.

stats