08/12/2022

La jugadora a qui escopien a la cara

2 min
Sarah Chan, en una imatge del seu Instagram

La BBC va publicar dimarts la seva llista de les 100 dones del 2022 més inspiradores i influents de tot el món. El recull inclou algunes professionals del món de l'esport, com Dima Aktaa, una atleta paralímpica que va perdre una cama durant un bombardeig a Síria; Ons Jabeur, una tenista tunisiana que es va convertir en la primera àrab en arribar a la final d'un Grand Slam; Reema Juffali, la primera pilot de carreres professional de l'Aràbia Saudita; Laura McAllister, una exfutbolista que ha fet sentir la veu LGTBIQ+ al Mundial de Qatar; Salima Rhadia Mukansanga, una àrbitra ruandesa que ha trencat barreres al futbol; Elnaz Rekabi, l'escaladora iraniana que va competir sense vel; Yulimar Rojas, l'atleta del Barça que va batre el rècord del món de triple salt, o Ona Carbonell, la nedadora catalana que va normalitzar la maternitat en l'esport d'elit.

La llista inclou Sarah Chan, una scouter de la NBA nascuda al Sudan del Sud. L'exjugadora de bàsquet professional està introduint els adolescents africans en el món de l'esport. A més, s'ha convertit en la primera dona en detectar joves talents per als Toronto Raptors. La seva història no deixa indiferent. Quan era petita, va viure en primera persona la guerra a Khartum. Hi va haver diversos intents d'arrestar el seu pare i ella recorda que sovint la despertaven a la nit sorolls amenaçants a la porta de casa. Després de fugir, ella i la seva família es van traslladar a Kènia, on va començar la seva carrera en el bàsquet. "Va ser el primer lloc on vaig poder disfrutar del dret a fer esport perquè al Sudan veure una noia amb pantalons curts era tabú", diu.

Chan va aconseguir una beca de bàsquet per jugar a la Union University de Jackson (Tennessee) i va competir professionalment a l'Àfrica i a Europa. Quan tot just tenia 25 anys, l'Eivissa va ser un dels seus equips. Els viatges arreu del món van provocar que visqués diversos episodis de racisme. "Em van escopir a la cara pel color de la meva pell. Vaig experimentar el racisme de més maneres de les que m'agradaria", explica.

Cansada de patir abusos i fins i tot una violació, Chan va crear la fundació Home At Home, una ONG que lluita contra els matrimonis forçats, defensa l'educació i fa servir l'esport per educar els joves. "El bàsquet canvia vides. Jo vaig plorar durant massa temps. Va arribar un punt en què se'm van acabar les llàgrimes i necessitava trobar la manera de canviar les coses", explica una vegada i una altra a tothom que vol escoltar-la.

stats