23/11/2022

L'equip més valent de la història

2 min
Les jugadores i les entrenadores del Canco Basketball

Mentre futbolistes multimilionaris que tenen el futur assegurat mesuren el grau de les seves protestes al Mundial de Qatar, un equip de bàsquet format per noies en edat júnior va decidir fa uns dies treure's el hijab per protestar contra el règim dels aiatol·làs. Les jugadores del Canco, un conjunt de Teheran, van fotografiar-se amb la cara destapada per donar continuïtat a la revolta que va començar després de l'assassinat sota custòdia policial de la jove kurda de 22 anys Mahsa Amini, que va ser detinguda perquè suposadament no duia el vel ben posat.

L'entrenadora Farzaneh Jamami va penjar la fotografia al seu compte d'Instagram amb el següent text: "Ensenya a la teva filla que els rols de gènere no tenen sentit. Ensenya-li que és valuosa i irreemplaçable. Si li diuen una altra cosa, que no s'ho cregui. Digue-li «No t'amaguis. Mantén-te ferma, ves amb el cap ben alt i mostra't tal com ets. Digue'ls que ets poderosa i capaç. Ets una dona lliure»".

La publicació va acumular milers de likes i comentaris, la majoria elogiant el coratge d'un equip que passarà a la història de l'esport internacional, però l'entrenadora iraniana es va veure obligada a canviar la privacitat del seu compte d'Instagram. La seva valentia pot tenir conseqüències.

La posició del club va ser més covarda. "La imatge publicada de l'equip junior era una foto privada abans de l'inici d'un partit oficial. Es va publicar a la pàgina personal de l'entrenadora del club, però sense tenir permís per tornar a publicar-la i utilitzar-la en altres xarxes i mitjans de comunicació", expliquen els responsables del Canco Basketball. El club recorda que, un cop feta la fotografia, tant les jugadors com el cos tècnic van participar en el partit amb el hijab complet i que el gest no tenia cap connotació reivindicativa. "El relat plantejat per alguns mitjans contraris al règim es basava en mentides i no tenia cap rellevància", diu el comunicat oficial.

"Respectem les opinions personals de cadascun dels nostres membres, però en cap cas reflecteixen necessàriament les opinions i polítiques de l'entitat", afegeix el club, que continuarà donant suport a l'esport femení i recorda que va ser pioner quan va enviar la primera delegació femenina iraniana a l'estranger per participar en una competició al Turkmenistan. "L'aventura d'aquell equip motivat i progressista va servir perquè la FIBA aprovés el vel islàmic a les pistes de bàsquet", diu amb orgull.

stats