Drets de les dones
Internacional 17/09/2022

Protestes a l’Iran per la mort d’una jove en custòdia policial detinguda per no dur el hijab

La família acusa la policia de la moral de torturar la jove, de 22 anys, però les autoritats diuen que va patir un atac de cor

ARA
1 min
Mahsa Amini

BarcelonaLa mort a l'Iran d’una jove kurda de 22 anys, suposadament a mans de la policia de la moral, ha desfermat una onada de protestes al país. La jove, Mahsa Amini, va morir a l’hospital tres dies després de ser detinguda a Teheran per incompliment de les estrictes normes del hijab. La seva família assegura que va ser brutalment torturada des del moment que va ser forçada a pujar al furgó policial. Les forces de seguretat diuen que va patir un atac de cor, però la família no s'ho creu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El funeral de la jove, que es va celebrar ahir al matí a la seva localitat natal de Saqez, al Kurdistan iranià, va propiciar fortes protestes, durant les quals moltes dones es van treure el hijab. Els manifestants cridaven consignes contra el govern i “Mort al dictador”, en al·lusió al líder suprem, l’aiatol·là Ali Khamenei. En vídeos compartits a les xarxes socials, s’hi veien alguns ferits. Les protestes es van estendre a la tarda a la capital de la província, Sanandaj, on els manifestants es van enfrontar a la policia antiavalots.

Mahsa Amini visitava Teheran amb la seva família el passat 13 de setembre quan va ser detinguda per la policia de la moral per incomplir la llei del hijab. A la família li van dir que la jove seria alliberada després d’una “sessió de reeducació”. Però Amini va acabar a l’hospital i va morir tres dies més tard. La primera protesta per aquesta mort es va produir divendres a la capital, Teheran, i ahir dissabte les manifestacions es van estendre pel Kurdistan, on es feia el funeral.

stats