Bàsquet - Supercopa Endesa
Esports Bàsquet 16/09/2023

El nom de la pionera que el blaugrana Willy Hernangómez porta a la samarreta

La mare del pivot del Barça va guanyar l'Europeu del 1993

3 min
Wonny Geuer i Marta Fernández

BarcelonaCom és habitual, Willy Hernangómez va disputar la Copa del Món amb una samarreta on hi havia el cognom de la seva mare. El nou jugador del Barça, que aquest dissabte disputa les semifinals de la Supercopa Endesa contra el Reial Madrid (18:30h, #Vamos), homenatja així Wonny Geuer, una de les pioneres clau per entendre l'èxit actual del bàsquet femení.

Nascuda l'any 1966, Geuer va començar a jugar a bàsquet quan tenia 14 anys. El seu primer equip va ser Las Irlandesas de Bami (Sevilla). Amb el conjunt andalús va guanyar el Campionat d'Espanya infantil. Més tard se'n va anar al Medicina Oximper, equip vinculat a la Universitat de Sevilla. En la seva etapa al Caneo va ser tres vegades campiona de la Lliga i subcampiona de la Copa de la Reina. A més, va jugar al Xuncas de Lugo, on va ser dues vegades subcampiona de la Copa de la Reina i subcampiona de la Lliga. Amb el Dorna Godella va jugar la seva última temporada, quan va guanyar la Lliga, la Copa d'Europa i el Mundial.

"En aquella època el bàsquet femení no era tan mediàtic com ara. Les jugadores no eren tan conegudes perquè no hi havia tant seguiment i 'exposició mediàtica. Per tenir el mateix espai en un diari que un entrenament de futbol masculí, havíem de guanyar un títol. Va ser una època irregular pel que fa al públic”, assegura Esteban Albert, un entrenador que va coincidir amb Geuer a Godella.

Geuer, sobretot, és recordada per la seva trajectòria amb la selecció espanyola, ja que va protagonitzar un èxit històric: la medalla d'or en el Campionat d'Europa de Perusa 1993. “Els Jocs Olímpics de Barcelona ens van donar experiència i, tot i ser molt joves, les integrants del joc interior vam jugar amb molta maduresa. Wonny Geuer, que era la veterana, ens aportava molta tranquil·litat”, recorda a l'ARA la catalana Betty Cebrián, que aleshores era una de les jugadores joves.

Willy Hernangómez porta el cognom de la seva mare a la samarreta

"Tinc molts bons records d'aquella època, van ser anys meravellosos. Estic molt orgullosa del que vam aconseguir", recorda Geuer. Després d'aquella fita històrica, Geuer, que tenia 27 anys, es va retirar. La seva parella, Guillermo, també havia sigut jugador de bàsquet, però les lesions van frenar la seva trajectòria. Uns mesos després va néixer Willy Hernangómez (1994), i l'any següent el seu germà Juancho (1995). "Vaig anteposar la meva faceta de mare a la de jugadora, em va venir l'instint maternal", reconeix Geuer.

Els germans Hernangómez van fer carrera com a jugadors de bàsquet i van arribar a jugar a la NBA. "Les persones que estem darrere seu sabem com treballen i com pateixen per tenir èxit. Tots dos són bons nois i d'això és del que més orgullosa estic. Els triomfs van i venen, però són bones persones i cuiden la seva gent", assegura l'exjugadora.

"Una família vinculada al bàsquet"

"Quan veig els seus partits des de la graderia m'ho passo molt bé, però també pateixo. Nosaltres hem sigut sempre una família molt vinculada al bàsquet. Comparar els fills amb els pares és un gran error", assegura. Quan el Willy, el Juancho i la seva germana Andrea eren petits, la seva mare els portava a jugar a bàsquet en família al parc. "Ens ho passàvem bé entre nosaltres. Jo vaig començar a jugar molt tard al bàsquet i al principi era molt dolenta", confessa.

Joan Laporta i Willy Hernangómez

Tant el Willy com el Juancho preferien el futbol al bàsquet, però la seva alçada els va fer canviar d'esport. "Mai vaig imaginar que aconseguirien els èxits que han assolit", reconeix. Després d'uns anys a la NBA, Willy jugarà al Barça les tres pròximes temporades. El seu germà Juancho, per la seva banda, defensarà la samarreta del Panathinaikos.

"Buscava un lloc per a poder ser feliç. Des del dia 1 m'han demostrat afecte i que podia formar part d'aquest equip. No he tingut cap dubte. Sabia que venia a un grandíssim club i que estaria molt bé però estic millor, súper a gust i molt adaptat. Quan vaig a fer la compra o a posar gasolina noto la il·lusió de la gent, i això t'omple per a fer una gran temporada", diu Willy Hernangómez. La semifinal d'aquest dissabte enfrontarà el pivot del Barça al seu exequip. "Al Reial Madrid el veig com un rival i em deixaré la pell pel club en cada partit", avança.

stats