26/09/2015

Blatter, investigat per fer negocis amb Platini

3 min
Blatter, investigat per fer negocis amb Platini

BarcelonaEl ministeri públic de la Confederació Helvètica va anunciar ahir que obria un procés penal contra el president de la FIFA, Joseph Blatter, per sospites de gestió deslleial i abús de confiança. El ministeri públic recrimina a Blatter, que ha dirigit la FIFA durant els últims 17 anys, haver firmat un contracte contrari als interessos de l’entitat que gestiona el futbol mundial amb la Unió de Futbol del Carib, presidida per Jack Warner, antic vicepresident de la FIFA i col·laborador del president. La justícia considera que en firmar el contracte televisiu per sota del preu de mercat, Blatter va perjudicar la FIFA per beneficiar Warner, cosa que segons la fiscalia representaria “una violació dels seus deures de gestió”. Warner va pagar 250.000 dòlars per obtenir els drets televisius del 2010 i 350.000 dòlars pels drets del Mundial del 2014, uns drets que llavors va vendre per xifres milionàries. Trinitat i Tobago ha autoritzat aquesta setmana l’extradició de Warner als Estats Units, on ha estat acusat de suposats delictes de corrupció, crim organitzat i blanqueig de diners. Les oficines de la FIFA i el despatx de Blatter van ser escorcollades per les autoritats suïsses just el mateix dia en què el FIFA va comunicar que el Mundial de Qatar es jugarà entre el 21 de novembre i el 18 de desembre del 2022.

Blatter, de 79 anys, va anunciar al juny -just després de ser reescollit president de la FIFA- que deixarà el càrrec en sentir-se pressionat pels diferents casos de corrupció que han marcat els seus últims anys de mandat. La investigació oberta pel ministeri públic suís, però, afecta també el principal candidat a guanyar les pròximes eleccions del 2016, el francès Michel Platini. La fiscalia retreu a Blatter “un pagament deslleial” de dos milions de francs (uns dos milions d’euros) a Platini, president de la UEFA, en una operació que creava “perjudici a la FIFA”. Els diners es destinaven “suposadament” a obres efectuades entre el 1999 i el 2002, però el pagament es va fer el 2011, segons va especificar la fiscalia. Platini figura com a testimoni en aquest cas en què el mateix Blatter va ser interrogar ahir mateix en qualitat d’acusat. Platini és el gran favorit a les eleccions del 26 febrer del 2016.

Una gestió fosca

La FIFA havia d’anunciar ahir les dates del calendari del Mundial del 2022, però va suspendre la que havia de ser la primera roda de premsa de Blatter des que va anunciar que plegarà el 2016, i es va limitar a emetre un comunicat. Posteriorment va emetre un segon comunicat en què anunciava que l’activitat de l’organisme seguirà amb normalitat i es col·laborarà sempre amb la justícia. La FIFA havia rebut pressions perquè Qatar no organitzés finalment el Mundial del 2022, ja que se sospitava que s’havien produït operacions irregulars en el procés d’elecció de la seu, unes operacions encara no demostrades. El mateix Platini va mantenir una “reunió secreta” amb l’exdirectiu qatarià de la FIFA Mohammed bin Hammam -denunciat per haver comprat vots a favor del Mundial del 2022 de Qatar- al Palau de l’Elisi amb Nicolas Sarkozy -llavors president de França- i el fill de l’emir de Qatar el novembre del 2010, un mes abans de la votació per a l’adjudicació de la Copa del Món.

Diferents directius de la FIFA estan acusats per la justícia nord-americana des del maig per frau, crim organitzat i evasió fiscal. Blatter, però, fins ara havia evitat ser acusat directament, malgrat que no ha viatjat a cap país amb tractat d’extradició amb els Estats Units vigent des de l’inici d’aquest procés. El secretari general Jérôme Valcke va dimitir per haver participat en una xarxa que venia entrades de l’últim Mundial a un preu superior a l’oficial.

stats